Jakie paliwo lejecie?

Jak myślisz nie będzie żadnych problemów ? Nie mam pojęcia jakiej marki był ten preparat i w jakim stosunku się go dolewa na litr benzyny ale wiem że dziadek lał taki preparat aby zmniejszyć liczbę oktanów w benzynie do swojego maluszka.

Kapuchon napisał:

Jak myślisz nie będzie żadnych problemów ? Nie mam pojęcia jakiej marki był ten preparat i w jakim stosunku się go dolewa na litr benzyny ale wiem że dziadek lał taki preparat aby zmniejszyć liczbę oktanów w benzynie do swojego maluszka.

Nie będzie żadnych problemów. Maluchy miały głowice z nie utwardzonymi gniazdami zaworów i dla tego po wycofaniu ze sprzedaży benzyn z dodatkiem ołowiu, posiadacze pojazdów z silnikami 4T nie przystosowanymi do tego typu paliwa musieli dolewać dodatki.

Aha rozumiem. Dzięki ;)

Mam kymco vitality i mam 1050km przejechane i do tej pory tankowałem bp 95 morze czasami 98 ale to rzadko i jak przszedł bym na 98 to silnkowi by nic nie było??????

Ogólnie to nic nie będzie, choć może stracić na mocy mimo że więcej oktanów. Ja kiedys tankowałem na bp95, raz zatankowałem na orlenie i silnik odrazu lepiej pracował i prędkość sięzwiększyła i od tamtej pory tankyje na orlenie, czasem na shellu bo dla mojego silnika widocznie paliwo z bp było zagęste. Zatankuj na innej stacji 95 i zobacz jak zachowuje się silnik i jak zosiagami. Tylko nie tankuj na stacjach typu Auchan bo tam paliwo jest tragicznej jakości

na bp zawsze miałem problemy z mocą (tankowanie z przymusu)

zarówno w aucie jak i jednośladach

orlen, statoil, shell, carefour, lotos, neste, bliska
na tych żadnych objawów

95 wystarczy, nawet nie odczujesz różnicy

Dokładnie tak jak mówi Bartek. Wszystkie są do siebie podobne paliwa, jedynie bp ma jakieś dziadostwo

Właśnie że na BP jest najlepsze paliwo,jak naleje do mojej Vitalki PB95 z BP to elegancko śmiga,najgorszy jest Statoil. A różnicy w jeździe miedzy PB95 a PB98 nawet nie zauważysz.

W sumie to zalezy tez os silnika, jeden lepiej jeździ na paliwie z bp a inny np z orlenu, mi na orlenie lepiej jeździ, nie ma takiego muła jak na bp...trzeba possprawdzać izobaczyć na którym Ci się paliwoe najlepiej jeździ i je tankować

Osobiście dużo powiedzieć nie mogę które paliwo lepsze bo jestem zwolennikiem tankowania paliwa z jednej, tej samej stacji. Jak na razie tankuje 95 na Orlenie.

Hugowi najlepiej jeździ na BP, być może akurat tam gdzie ja tankowałem na bp przez jakiś czas jest trefne paliwo, choć wątpię bo to 2 stacje na przeciwko siebie na Modlińskiej. No ale od kiedy zacząłem tankować na Orlenie lub Shellu to mój Nexxon od razu nabrał wigoru. Więc jest chyba właśnie tak że zależy od silnika, na jednym jeździ jeden lepiej a na tym samym paliwie inny będzie narzekał...

Zulwiczek co ty za głupoty piszesz, przecież wszystkie paliwa idą z orlenu i ani Shell ani BP nie mają własnego paliwa 95 i 98. Tylko Shell 99 i 100 oktanów jest "wyrobem własnym", a reszta verv itp to dodatki dolewane do jednego gara.
A potrafisz napisać dlaczego paliwo z Auchan jest tragicznej jakości?

właśnie chodzi o te dodatki, zależy jakie proporcje dają na jakich stacjach....widocznie na bp dla dają takie że właśnie kiepsko jeżdzi i ma tak jakby muła mój silnik....raz zatankowałem na Auchan to nie chciał odpalić na tym paliwie a jak odpaliłto kopcił jak cholera i nie miał mocy wogóle

Wiem że wszystkie z jednego kotła ale właśnie różnia się dodatkami

LPG LPG LPG !

ta...było by pięknie :-)

Jedz do mechanika to Ci założy. Myślę, że dużo by Cie to nie kosztowało.:)

szyszu nie ma skuterow na lpg

KrzysiekP napisał:

w tuskolandii nie ma
w Holandii dość sporo tego jeździ, już nie mówiąc o krajach azjatyckich.
Niestety potrzeba silnika przynajmniej 100cc żeby to jeździło z obciążeniem dlatego się u nas nie przyjęło.

KrzysiekP napisał:

w tuskolandii nie ma
w Holandii dość sporo tego jeździ, już nie mówiąc o krajach azjatyckich.
Niestety potrzeba silnika przynajmniej 100cc żeby to jeździło z obciążeniem dlatego się u nas nie przyjęło.

wcale nie, jest łoś 50 ccm co jest przerobiony na LPG. Co prawda nie skuter, ale motorower.