Jaki skuter wybrać - 50cc max 4 tysiące

Szukam skuter 50cc , przeglądałem allegro ale nic ciekawego nie znalazłem same chińczyki. Może znacie jakieś dobre marki ?

Najpierw sobie odpowiedz na pytanie do czego ma Ci służyć i ile chcesz na niego przeznaczyć?

Cel jest jeden - jazda do szkoły
Cena do 4 tyś

Nie chce chińczyka bo sie rozwalają prawda ?

Dobre marki... Piaggio, Aprila, Kymco, Vespa, Yamaha, Honda, Peugeot, zazwyczaj wszystkie które nie są chińskie lub które nie są produkowane w Chinach ;) Tak jak np Zipp: Polska marka która ma produkcje w Chinach i w dowodzie zamiast napisu "Zipp jakiś tam" to widzimy "Baotian" czy coś w tym stylu ;p

aa jeszcze dodam, jak do 4 tysięcy, to za 3999 znajdziesz nowe kymco agility 4T. Z chińczykami to jest tak... jak dbasz to masz, są oczywiście lepsze skutery produkcji chińskiej. Chińczyki sa poprostu zrobione z gorszych, tańszych materiałów przez co są takie tanie. Myślę, że do jazdy do szkoły chińczyk też spokojnie wystarczy ;)

Te marki które wymieniłeś są dostępne w Polsce można je kupić ? Czy trzeba sprowadzić ?

jeszcze sym, derbi, benelli

Też mi się wydaje, że na chińczyku powinieneś się skupić, biorąc pod uwagę, że to pierwszy to w zupełności wystarczy.

co jak co ale ja ci nie życzę chińczyka bo z doświadczenia wiem co to jest, te dobre marki co wypisał michał to używkę za 3500 w super stanie znajdziesz

Po co mi chińczyk za 1500 ? Pojeżdzę jeden sezon i coś trzeba naprawiać . Co sądzicie o Aprilli 50 ? Jest to wloska marka ?

apka jest zajebista

Ooo... jeszcze dodam że chciałbym aby skuter cicho chodził . Te chińczyki to 2KM i je słychać

to kymco agility 4t, peugeot vivacity 4t

Maciek Lubic... napisał:

Po co mi chińczyk za 1500 ? Pojeżdzę jeden sezon i coś trzeba naprawiać . Co sądzicie o Aprilli 50 ? Jest to wloska marka ?

A myślisz, że jak kupisz używkę to Ci się nie będzie psuć?
Trafisz trupa i masz pozamiatane. Twoja wola.

A jak ma być cichy to tylko 4T.

maxell napisał:

Maciek Lubic... napisał:

A myślisz, że jak kupisz używkę to Ci się nie będzie psuć?
Trafisz trupa i masz pozamiatane. Twoja wola.

przecież go oglądnie przed zakupem, peugeot napewno nie będzie się tak psuł jak chinol

No właśnie z używkami jest różnie, albo trafisz na dobry, albo się rozleci jak nie po miesiącu to po sezonie. Kupując nowego chińczyka zawsze masz gwarancję ;) a jeśli chodzi o hałas, to chyba głównie zależy od tłumika bo kolega ma 4t i jest głosniejszy od mojego (vitality) ;p Mój kolega kupił sobie używaną vitalitke, dał chyba coś kolo 3 tysiecy. Po niecałym roku zaczęły mu dzwonić pierścienie, okazało się, że był przegrzewany. I to już przy 6 czy 7 tysiącach mu zaczęły dzwonić

Nie ma sensu kupować jako pierwszy skuter markowego modelu.
1. Jest ci to nie potrzebne
2. 4 tysiące to za mało na coś nowego
3. Nie ma sensu kupować używanego - bardziej pewny nowy skuter, nawet wyprodukowany w chinach.
4. Obecnie większość skuterów produkowanych jest w chinach, nawet te marki, które wymienili Ci forumowi koledzy. Dlaczego? By te modele były dostępne dla większości użytkowników i zamiast kwoty 10 tyś kosztuję on 2x mniej.

5. Pierwszy skuter, więc strzelam, że dużej styczności z jednośladami nie miałeś - szlify czy coś - będzie szkoda markowego.
6. Wspominana Aprilia 50 odpada - chcesz coś cichego, a to pierdzik.

Polecam:
- Keeway Matrix
- Kymco Agility 4t
- Piaggio Zip 50
- Romet 727 eco
- Romet 767 2T

hahaha apilia to pierdzik? to zależy od wydechu!!!

Co sądzicie o takich modelach ?

Zipp Vapor
Basic
Ferro

Moi koledzy mają takie to powiem wam że na pierwszym miejscu jest moim zdaniem Vapor . 2 . Ferro 3.. Basic to złom

Co sądzicie o tych modelach ? Wybrać któryś z nich ?