JAKI SKUTER NA DALSZE TRASY.....

marin09 - masz rację, Turan to czterosuwowa wersja T -rexa. Różni się też wyskalowaniem licznika. Turan do 60km, T-rex do 80km.
Fajnym skuterem jest także Euroboy i jego klon Eurostar (różniły się
licznikiem, kanapą i przednią szybką). Magnus też ma takiego klona (inne firmy także miały podobne oferty), to Grande Specjal. Warto zobaczyć bo to fajny skuter. Nim zdecydowałem się na T-rexa chciałem
kupić Eurostara. Teraz są już dość trudno dostępne, ale można spróbować na Allegro (znalazłem jedną ofertę).

KrzysiekP nie mówię nie, choć preferuję samotne wyprawy. Polecam pętlę: Bielsko- przełęcz Salmopol- na Kubalonkę leśną drogą koło zameczku- przez Koniaków do Żywca- przez przełęcz kocierską na Wielką Puszczę- przełęcz Przegibek do Bielska. To około 150 km
fajnej jazdy górach.
A może warto by wydzielić na forum osobny dział dotyczący turystyki. Można by było zamieszczać tam opisy tras, porady dotyczące turystyki skuterowej czy planować wyprawy. Mam wrażenie, że teraz te tematy trochę gubią się na forum. A turystykę skuterową warto propagować. Mam wrażenie, że posiadacze 50 nieufnie podchodzą do dłuższych wypraw na swoich skuterach. Niesłusznie, 50 też dają radę.

Karbon są już takie tematy: Grupy Mazowieckiej, Grupy Śląskiej, Zdjęcia i filmy z wypraw skuterem, Kopenhaga itd

Karbon za turystyka skuterowa jestem jak najbardziej na tak,ale przyznam że sam osobiście mam tylko jednego kumpla który by gdzieś dalej pojechał a tak to do pracy na zakupy itp...Ludzie lubią skutery ale mało kto ma odwage przejechac np 500 km na raz:) Całkiem fajne te skutery wyglądaja,szkoda że gdzieś bliżej mnie ich nie ma:)

Madi sa różne grupy ale fajnie by było żeby to wszystko umieścić w jednym miejscu.Po prostu wygodniej,nie trzeba po całym Skuterowo latać:)

W sumie można dać jeden temat "Turystyka skuterowa"

A w dziale relacje i fotki z wypraw,porady dla tych co planuja dalszy wypad,it Ciekawe czy Leszek pomysł by zaakceptował?:)

A' propos pierwotnego tematu, pobłądziłem dziś na allegro w kierunku działu motoryzacja i trafiłem na coś takiego:
http://otomoto.pl/peugeot-elystar-advantage-jak-neos-vivacity-aerox-M3025519.html
Chodzi mi ogólnie o ten model, nie konkretne ogłoszenie.

Mocny silnik - jest też wersja 50 ccm, spora szyba, dobre zawieszenie. Turystyk pełną gębą, jak by nie patrzeć. Choć może mieć też niezły apetyt przy swoich gabarytach i mocnym wysileniu (6,5 KM odblokowany).

Nie wiem jak tam wersje gaźnikowe Elystara ( o ile są gażnikowe ) ale nie bierz Elystara na wtrysku. Są bardzo awaryjne.

Przeglądałem peugoty,większą uwagę zwróciłem na Elyseo.Ceny ciekawe no i wszystkie na gażniku:)Z tego co wiem to Elystary miały już wtrysk.Może nie psuje się aż tak strasznie jak ludzie piszą ale jak już "nawali" to koszta spore...

marin09 napisał:

Przeglądałem peugoty,większą uwagę zwróciłem na Elyseo.Ceny ciekawe no i wszystkie na gażniku:)Z tego co wiem to Elystary miały już wtrysk.Może nie psuje się aż tak strasznie jak ludzie piszą ale jak już "nawali" to koszta spore...

no niestety, części do najtańszych nie należą. sąsiad nim jeździł jakiś czas i kilka razy przychodził i narzekał, ze spore koszta :/ zawsze się pukałem w czoło i myślałem sobie, co mają powiedziec ludzie majacy jakieś nietypowe potwory (motory) albo samochody, gdzie koszty utrzymania są naprawdę duże. sorry za OT taka refleksja mnie naszła.

Te Elyseo chyba dobra bo na Allegro tylko jedna sztuka wystawiona( 50) większych pojemności jest trochę więcej..