Jaki Skuter dla Wymagającego ?

Witam jest to mój pierwszy post na tym forum :slight_smile:

Mam mały problem a mianowicie szukam rady . Jestem doświadczonym kierowcą jeżdżę już od 2 lat na Peugot’cie Vivacity z 2001r. lecz niestety miałem wypadek (nie z mojej winy) i nie opłaca mi się naprawiać :confused: dlatego poszukuje jakiegoś dobrego skutera na zakup.
popatrzyłem tu i tam i znalazłem kilka :

1. malaguti F15 Firefox
2. PEUGEOT speedfight 2
3. Aprila SR50
4. Suzuki katana

i tu pytanie dla was który z nich był by najlepszy albo jaki inny polecacie ?

moje wymagania :
- v-max min 90 km/h
- kanapa która bez problemu i wygodnie pomieści 2 osoby
- zrywność i stabilna praca silnika
- żeby szed na koło bez problemu :smiley:
- duży wybór części tuningowych
- bezawaryjność
- chyba wszystko :slight_smile:

bax04 napisał:

- v-max min 90 km/h

bax04 napisał:

- żeby szed na koło bez problemu :D

Zeby spełnić te 2 wymagania trzeba już zrobić tuning ;)

Seria pójdzie max ok. 80km/h ... (mówimy o realnej prędkości - nie o licznikowej)

Moja Vivka bez tuningu idzie na koło (6 km pod machom xD) nie wiem jaka jest realna prędkość nie sprawdzałem licznikowo bez tuningu doszło do 95 z górki (czemu te liczniki oszukują ? )

Tzn. zależy o co Ci chodzi pod pojęciem idzie na koło …
Bo z gazu Ci na pewno nie idzie, a normalnie wyrwać można nawet chińskiego 4T …

Liczniki okłamują tak i już :stuck_out_tongue:

Dobra mniejsza z tym :stuck_out_tongue_winking_eye:
Po prostu potrzebuje godnego następce Vivki :slight_smile:

-katana odpada bo blokowane na przekładni i 60 max
-speed odpada bo pare razy go na kolo wezmiesz i po wachaczu
zostaja ci f15 albo sr choc jeszcze bym na twoim miejscu za f12 phantom się rozejrzal :wink:

Tak jak mówi Danielson. SR albo F12. Spełniają wszystkie Twoje wymagania :slight_smile:

f12 raczej nie pomieści 2 osób więc tylko Sr :wink:

weź pod uwagę coś z silnikiem pg np. nrg, runner

Ja bym brał Runnera lub SR :stuck_out_tongue:

wiktor24 napisał:

f12 raczej nie pomieści 2 osób

lol ?? jak to nie... jest wersja z taja nakladka ale tak to ma normalna kanape i jest wygodny ;))

Bierz Runnera, bo z tylu na sr nie wygodnie się siędzi. A jak chcesz w sr dać 70ccm to musisz poszukać aprilie na gaźniku, bo na wtrysku:
- mało cylkow
- drogie cylki
- mało wydechów

Jeśli masz kasę to weź runnera SP (nowa wersja). On realnie idzie 90. Kanapę ma bardzo wygodną. Katana nie jest blokowana, tylko ma przełożenia na przyspieszenie, i jedzie 70. Chociaż jest tak, ja jestem ciężki a kolega na katanie takie chucherko i jedziemy równo, a jak się zamienimy to rox wystrzela jak głupi i odstawia mnier na katanie jak głupi na 20-30 metrów i się oddala. Kup runnera, nawet tego starszego.

Kowal napisał:

a jak się zamienimy to rox wystrzela jak głupi i odstawia mnier na katanie jak głupi na 20-30 metrów i się oddala.

Kowal, bez przesady :-P Nie zachwalaj już tak tego swojego szrotka :-D

bax04, jaką kwotą dysponujeszł

nie zależy mi żeby był nowy ( min. 2001r.) mam do wydania 4000 zł.
Zastanawiam się czy by się nie opłaciło sprowadzić za granicy (np.Austria)

PS. na razie czekam na odszkodowanie z PZU :confused: Ciekawe ile dostane :stuck_out_tongue_winking_eye:

bax04 napisał:

Zastanawiam się czy by się nie opłaciło sprowadzić za granicy (np.Austria)

To znaczy Ty chcesz sprowadzić czy kupić sprowadzony?
Jeśli kupić sprowadzony, to nie wydaje mi się żeby opłacało Ci się wydawać 500zł na rejestrację :->
A jeśli sprowadzić to zależy za ile i skąd :-)

Jeszcze Aprilia Area 51 jest dobra v-max 85km/h po odblokowaniu i do 4 000zl kupisz ją…

lilipop napisał:

Jeszcze Aprilia Area 51 jest dobra v-max 85km/h po odblokowaniu i do 4 000zl kupisz ją...

Ale jest cholernie rzadka ;)

Za 4 tyś. kupisz w dobrym stanie Gilera Runner lub Malaguti f12. Są to naprawdę porządne skutery i oczywiście spełniają Twoje wymagania.

po 1 wez sobie daruj aree ;)) mam u siebie wachacz i to jest gowno jakich mało… 2 razy je robilem a teraz juz pierd.ole i nie ruszam tego na lagi zmieniam… Wez f12 phantom lub runnerke ew. jeszcze dna ;=)