witam.będe jeżdził do pracy 24km tam i z powrotem,interesuje mnie kask otwarty lub szczękowy,nie wiem jaki jest najlepszy.
pozdrawiam
bezpieczniejszy jest szczękowy. kask jednak nalezy dobrac osobiscie
mam na oku agv longway szczekowy lub agv blade otwarty
Także polecam jakiegoś integrala (zamknięty) lub szczękowca (zamknięty + podnoszona szczęka). Trochę jeździłem w otwartym, latem jest ok, ale jeżeli temperatura spada poniżej 20 stopni to trochę zimno jest.Poza tym w zamkniętym kasku znacznie ciszej jest ;)
interesuje mnie agv longway lub agv blade , co myslicie o tych kaskach
A ja bym polecał otwarty.Mnie osobiście bardziej ten się podoba jeśli chodzi o AGV: http://www.4ride.pl/index.php/kaski-i-akcesoria/otwarte/kask-agv-planet-solid-flat.html
Tylko jak będziesz kupował to musisz przymierzać i dobrać odpowiedni rozmiar.Nie kupuj wysyłkowo w ciemno.
Ja jeżdżę w otwartym kasku chociaż mam też szczękowy bardzo już zniszczony ale wolę otwarty bo jest wygodniejszy i nie ma problemu przy zakładaniu i ściąganiu jeśli chodzi się w okularach tak jak ja
A co sądzicie o marce Dragon? Dobre te kaski? Mają jakiś atest E9...
Co myślicie o tym kasku?
http://www.motorfan.pl/c/pl/35_20_7/2/1/0/long/hugo+boss.html
Ładna cena ;]
Witajcie!
Może moje podpowiedzi się na coś przydadzą.
Użytkuję skuter 365 dni w roku ,tak więc szukałem rozwiązania uniwersalnego które odnalazłem.
Pierwszy kask to była Awina (otwarty)lecz po okresie letnim gdzie musiałem przekładać szybę z białej na przyciemnianą co było koszmarem kupiłem okulary dedykowane na motor i już było jako tako.
Lecz gdy skończyła się jesień kask się tak rozklepał że kominiarka robiona na drutach wchodziła bez problemu lecz to jeszcze nie problem.
Zaparowany wizjer to jest koszmar!!!
Tak też marzłem w twarz przez zimę i miałem problem w nocy ponieważ nie miałem okularów na tą porę dnia.
Następnie na wiosnę kupiłem kask UVEX otwarty kolor czarny i do lata byłem zadowolony lecz już po 24stC miałem dosyć.
Problem słońca był podobny w zimie też tak samo więc koszt Awiny 60 zł i Uvexa 280zł był całkowicie nie do przyjęcia na korzyść tańszego, jakość podobna tylko nazwa szpan.
Tak trafiłem na rozwiązanie Hiszpańskiej firmy LS2Helmets cena 280zł(kolor srebrny- i już nigdy nie kupię czarnego !!)
Zima:
Plusy: -blenta
-dość znośne zaparowanie szybki
przy dłuższym postoju na światłach podniesienie do góry
wystarcza w 100%, opuszczamy w dół i w drogę 2-3 sek i widoczność 100%
Minus: -przewiewny (ale jak pokonamy 50 km/h)
dalej jest tylko zimno, bardzo zimno!!
Wiosna:-same plusy
Lato : podam jak przejadę
Dodatkowo kupiłem sobie taki nocnik jak mają czoperowcy Włoski
osłania tylko glacę cena 120zł lecz była to wyprzedaż normalnie to ma ponoć 300 w górę.Zostawiam to na super upalne dni.
Mój to Of552
http://www.ls2helmen.nl/style/urban
Polecam.
Ja też polecam otwarty, bo jest wygodniejszy. Poza tym gdybyś chciał zamontować w skuterze szybę, to integralny robi się b.głośny z powodu zawirowań powietrza znad szyby.
Zauważyłem że Ci co traktują skuter w celach bardziej turystycznych wybierają kask otwarty :D
Z otwartych polecam włoskiego Grex J2 One, cena z blendą ok.370zł. Kask ma fajnie pomyślane oparcie szyby głównej, uniemożliwiające jej przesuwanie po złożeniu, podczas jazdy pod naporem powietrza, oraz wyjmowane wyścielenie wnętrza -(możliwość prania).
Wedlug mnie kask pelny musowo blenda i sprawa rozwiazana
Kask nie jest dla szpanu czy ładnego wyglądu, on ma za zadanie chronić najważniejszą część ciała.
Jeździłem w otwartym, jeżdżę w integralnym i fakt, otwarty wygodniejszy, przewiewniejszy ale ochrona dużo mniejsza.
HugoBoss napisał:
Zauważyłem że Ci co traktują skuter w celach bardziej turystycznych wybierają kask otwarty :D
Czyżby ? ;) Swojego integrala nie zamieniłbym na żaden kask otwarty. Nie dość, że w otwartym od dołu wieje, poniżej 15st. C jest zimno to jeszcze do tego głośno... W integralu jest: bezpieczniej, ciszej, cieplej, wygodniej, można zamontować interkom, słuchawki itp itd.. A wygoda zakładania - kask zakładam 2 sekundy, zapinam następne dwie... Ściągam w podobnym czasie. Tak więc - tylko kask Integralny. :) Pozdrawiam.
madi napisał:
HugoBoss napisał:
Zauważyłem że Ci co traktują skuter w celach bardziej turystycznych wybierają kask otwarty :DCzyżby ? ;) Swojego integrala nie zamieniłbym na żaden kask otwarty. Nie dość, że w otwartym od dołu wieje, poniżej 15st. C jest zimno to jeszcze do tego głośno... W integralu jest: bezpieczniej, ciszej, cieplej, wygodniej, można zamontować interkom, słuchawki itp itd.. A wygoda zakładania - kask zakładam 2 sekundy, zapinam następne dwie... Ściągam w podobnym czasie. Tak więc - tylko kask Integralny. :) Pozdrawiam.
No dobra,Ci co traktują skuter w celach turystycznych i mają średnią wieku powyżej 25lat :P Tylko małolaty jeżdżą w integralach :mrgreen:
Dokładnie HugoBoss.. bo tymi integralnymi chcą poszpanować, jakby miał jeden z drugim szybki skuter z szybą, poznałby jaki hałas jest w integralnym. Ja kiedyś kupiłem 2 nowe integralne, wyjechałem skuterem i po pół kilometra jazdy wróciłem po stary otwarty, taki był szum powietrza że nie dało się normalnie jechać, potem sprzedałem te nowe integralne na allegro :)
walczakof, AGV Blade, bardzo fajny ;)