jeśli się tego boisz, to kup przez allegro i zaznacz odbiór osobisty- nie mogę wtedy Ci zmienić ceny.
No chyba, że tak. To rzeczywiście może być dobre rozwiązanie.
jeśli się tego boisz, to kup przez allegro i zaznacz odbiór osobisty- nie mogę wtedy Ci zmienić ceny.
No chyba, że tak. To rzeczywiście może być dobre rozwiązanie.
Dziś sprawdziłem na Orlenie Reymonta/Conrada. Literek Platinum kosztuje 26,90 czyli identycznie jak statoilowski Low Smoke. A butelek 4 l nie mają niestety nawet w systemie. A za tę samą cenę Platinum wydaje mi się lepszy i prawdopodobnie jego będę stosował.
Jako nowy użytkownik skutera oraz forum chciałem się na początek przywitać i pozdrowić koleżanki i kolegów. A teraz do rzeczy. Dostałem w spadku skuter Magnus T-Rex 2T i zupełnie nie mam pojęcia co do niego lać. Skuter jest dwuletni ale ma przejechane tylko 500km. Prośba o podpowiedz jaki olej mam wlać do silnika i w jakiej ilości to samo tyczy się tylnej przekładni oraz dozownika oleju (preferuje markowe oleje cena bez znaczenia). Przy okazji może ktoś podzieli się opinią na temat w/w sprzętu.Z góry dziękuje za wszelkie info. Pozdrawiam Krzysiek.
Poczytaj.
http://www.skuterowo.com/materialy-eksploatacyjne-plyny/
Jeśli jest to 2T to do silnika się nie wlewa oleju.
Dozownik i przekładnia.
Na obudowie przekładni(karter),powinno pisać ile oleju wchodzi.
kris5992 napisał:
Jako nowy użytkownik skutera oraz forum chciałem się na początek przywitać i pozdrowić koleżanki i kolegów. A teraz do rzeczy. Dostałem w spadku skuter Magnus T-Rex 2T i zupełnie nie mam pojęcia co do niego lać. Skuter jest dwuletni ale ma przejechane tylko 500km. Prośba o podpowiedz jaki olej mam wlać do silnika i w jakiej ilości to samo tyczy się tylnej przekładni oraz dozownika oleju (preferuje markowe oleje cena bez znaczenia). Przy okazji może ktoś podzieli się opinią na temat w/w sprzętu.Z góry dziękuje za wszelkie info. Pozdrawiam Krzysiek.
Do przekładni polecam olej: http://www.motul.pl/index.php?id=28
Ponoć najlepszy na rynku,jedna taka tubka w zupełności wystarcza,sam go lałem i jest ok.
A do dozownika,tam gdzie się miesza olej z benzyną polecam: http://www.motul.pl/index.php?id=20
W pełni syntetyczny olej do 2T,sam używam i jestem zadowolony.
HugoBoss napisał;
A do dozownika,tam gdzie się miesza olej z benzyną polecam: http://www.motul.pl/index.php?id=20
W dozowniku nie miesza się oleju z benzyną,wlewa się sam olej.
Obaj wiemy o co chodzi,ale jakby chłopak się pomylił to by nie za wesoło miał.
Pisałem na szybko,ale wiadomo o co chodzi :D
pyjan napisał:
Poczytaj.
http://www.skuterowo.com/materialy-eksploatacyjne-plyny/
Jeśli jest to 2T to do silnika się nie wlewa oleju.
Dozownik i przekładnia.
Na obudowie przekładni(karter),powinno pisać ile oleju wchodzi.
wielkie dzięki Panowie :D
Do przekładni Mobil ATF - 27 zł za litr w Auchanie, a do mieszanki Shell Advance Ultra 2T - jeśli chcesz najlepszy, a tak możesz lać Orlenowski lub statoilowski. A co do przekładni - to u mnie 200 ml wchodzi.
ok ale który ATF 220 czy 320? poza tym polecany przez Hugo Bossa wcześniej motul ma inną specyfikacje...
a co do pojemności to mam na obudowie info że wchodzi 0,1L jakoś mało...
220.
A to normalne, że wchodzi 100. Ja się dziwiłem, że u mnie wchodzi 200.
dzięki za info
a tak na marginesie to wlał byś i litr;)
Spoko. Litr do przekładni? Jakbym położył go na prawym boku to najwyżej pół :lol: A do mieszanki 0,8l.
Ostatnio gadałem z chłopaczkiem w Mławie. Ma już trzy lata jakiegoś chińczyka z wsadzonym 70cm3 silnikiem i mówił, że zalał 2T Semisyntetic z Orlenu i po tej jednej butelce pierścienie musiał wymieniać. A podobno gdzieś w Mławie mają Mobil full syntetic do dwusuwa za 35 zł ale nie chce mi się w to wierzyć. Mława jest za drogim miastem.
##Semisyntetic z Orlenu##
Ja jeżdżę już dwa lata na tym oleju i nic się nie dzieje.
Pierścieni nie wymieniałem,a wlałem sporo tych butelek oleju.
Ja zużyłem chyba 3 litry tego oleju i śmiga bez zarzutu.
Nie wiem, może jego skuter był delikatniejszy. Może Wasze są bardziej wytrzymałe. Ja u siebie wolałem nie rydzykować.
A skuter hondy 52tyśLeszek napisał:
lukas548 napisał:
Ale macie problemy i tak na 2t nie przejedziecie 40tyśZX z przebiegiem 35 000 i zerwaną od roku linką prędkościomierza widziałem. Jeździ w Subwayu:) Wątpię, aby lali tam olej za 50 pln.
lukas548 napisał:
Leszek napisał:
lukas548 napisał:
Ale macie problemy i tak na 2t nie przejedziecie 40tyśZX z przebiegiem 35 000 i zerwaną od roku linką prędkościomierza widziałem. Jeździ w Subwayu:) Wątpię, aby lali tam olej za 50 pln.
A skuter hondy 52tyś no ale japońce mogą tak samo auta ale widziałem skode disla z milionem km i tylko wałek rozrządu poszedł
lukas548 napisał:
Leszek napisał:
lukas548 napisał:
A skuter hondy 52tyś bo kymco był w licencij hondy tak że to dobra firma tylko że z korei ale chyba kupie właśnie kymco lub honde lub piaggio albo suzuki hayabuse