Jaki olej używacie w 2T?

Eh, 2T nie popsuje się od zmiany typu oleju - te oleje mają bardzo słabe dodatki płuczące i nie wpływają na pracę silnika ponieważ są w nim za krótko i są wymieszane w benzynie, zresztą nawet nie mają co płukać bo w komorze spalania benzyna już stworzyła razem z powietrzem łatwopalny gaz.
W silnikach 4T zastosowanie oleju syntetycznego po długim stosowaniu oleju mineralnego nie spowoduje rozszczelnienia silnika. To mit który przetrwał wśród domorosłych mechaników nie mających pojęcia czym jest ten olej.

Tu macie co nieco ciekawych informacji:

http://chudzikj.republika.pl/Technika/Olej/olej.htm

No piły chyba mają nawet jeszcze większe obroty i kiepskie chłodzenie ale ten olej stihl rozrobiony z paliwem za długo nie może stać gdzieś to czytałem

Chciałbym wrócić do tematu, bo uzyskałem pewne informacje i przemyślałem kilka swoich poprzednich spostrzeżeń.
Byłem dziś w serwisie motocykli i skuterów w Warszawie na Księżycowej w Forcie Chomiczówka. Pytałem czy mają jakiś dobry olej do dwusuwa. Powiedzieli mi, że znają - najlepszy - MIXOL. Mówili, że ten olej najlepiej smaruje, że czyści tłok i cylinder. I że te wszystkie inne oleje to pic na wodę i wyciąganie kasy od ludzi. No i że wszystkie oleje mają tę samą bazę i te same dodatki, a różni je opakowanie i cena. Za przykład podali mi jakieś Kymco, które jeździ w pizzerii i od nowości zrobiło już 22000 km i śmiga. Dodali, że Miźol jest najlepszy wbrew temu co się o nim słyszy. I - co ciekawe - mówi mi to już druga osoba.
Powiedzcie mi - czy mam wierzyć w te bajki???
Ja zauważyłem w swojej Streetce, że najlepiej śmiga na półsyntetyku - lepiej niż na full. Tak samo kumpel z serwisu (innego) poleca mi półsyntetyczny Motul. Co o nim sądzicie? Próbował go ktoś? Czy lać półsyntetyk Shella do skuterów? Na razie jeżdżę na Advance Ultra - fullsyntetyku i do końca sezonu powinien mi wystarczyć.
Acha i jeszcze jedno - czy są oleje w butelkach 5-litrowych?

Kisiu1981, ja nie widziałem olejów do 2T w innych butelkach niż 1L.

Kisiu1981 napisał:

Chciałbym wrócić do tematu, bo uzyskałem pewne informacje i przemyślałem kilka swoich poprzednich spostrzeżeń.
Byłem dziś w serwisie motocykli i skuterów w Warszawie na Księżycowej w Forcie Chomiczówka. Pytałem czy mają jakiś dobry olej do dwusuwa. Powiedzieli mi, że znają - najlepszy - MIXOL. Mówili, że ten olej najlepiej smaruje, że czyści tłok i cylinder. I że te wszystkie inne oleje to pic na wodę i wyciąganie kasy od ludzi. No i że wszystkie oleje mają tę samą bazę i te same dodatki, a różni je opakowanie i cena. Za przykład podali mi jakieś Kymco, które jeździ w pizzerii i od nowości zrobiło już 22000 km i śmiga. Dodali, że Miźol jest najlepszy wbrew temu co się o nim słyszy. I - co ciekawe - mówi mi to już druga osoba.
Powiedzcie mi - czy mam wierzyć w te bajki???
Ja zauważyłem w swojej Streetce, że najlepiej śmiga na półsyntetyku - lepiej niż na full. Tak samo kumpel z serwisu (innego) poleca mi półsyntetyczny Motul. Co o nim sądzicie? Próbował go ktoś? Czy lać półsyntetyk Shella do skuterów? Na razie jeżdżę na Advance Ultra - fullsyntetyku i do końca sezonu powinien mi wystarczyć.
Acha i jeszcze jedno - czy są oleje w butelkach 5-litrowych?

Z tego co widzę to motul poleca każdy serwis - chyba mają podpisaną umowę lojalnościową:) Ja jak wyżej napisałem używam od początku Castrola i nie mam żadnego problemu - litr - 32zł

degename napisał:

W silnikach 4T zastosowanie oleju syntetycznego po długim stosowaniu oleju mineralnego nie spowoduje rozszczelnienia silnika. To mit który przetrwał wśród domorosłych mechaników nie mających pojęcia czym jest ten olej.

Rozwiniesz temat?

Nigdy nie byłem jakoś zachwycony Motulem - olej i tyle, nic lepszego niż taki Statoil za 25 zł - za to z Castrola jestem zadowolony, rzeczywiście mniej dymi, kulturalnie chodzi.

Hmm, kumpel mi doradził Motul jako najtańszy olej, który można z czystym sumieniem lać do skutera. Nie praktykowałem go jeszcze. Mówili mi, że jest lepszy niż Shell ale mniej znany i dlatego litr kosztuje 20 zł. Nie wiem ile w tym prawdy ale nie chce mi się wierzyć. A Castrol miałem - full syntetyk - jak dla mnie przeciętny ale zrobiłem na nim tylko 900 km więc może nie będę się wypowiadał.
Szkoda, że nie ma większych opakowań. 5l wiem, że mają Castrol i Mixol ale szkoda, że nie Shell...

Polecam półsyntetycznego ActEvo Xtra Scooter 2T jako kompromis między jakością a ceną.

Kisiu1981 napisał:

Hmm, kumpel mi doradził Motul jako najtańszy olej, który można z czystym sumieniem lać do skutera. ......

Najtańszy nie znaczy dobry..... Nigdy do serca nie biorę sobie tego co mówią o płynach eksploatacyjnych w serwisach..... Polegam na słowie starych mechaników - takich co mają conajmniej 20 lat w zawodzie:)

Zobaczymy, może spróbuję ale wydaje mi się, że Shell jest ciut lepszy ale może to tylko moje wrażenie. No ale warto znać wszystkie opinie, prawda? :wink:

Prawda:) NA temat shella się nie wypowiadam:)

Spróbuj, Wodzu a nie pożałujesz. Nie lej tylko 100-oktanówki ale na V-Powerze skuter równiej pracuje, nie ma "dziury" w mocy i mniej pali-zauważalnie.

Ja teraz będę stosował tylko Motul 710 2T

Ale macie problemy i tak na 2t nie przejedziecie 40tyś

lukas548 napisał:

Ale macie problemy i tak na 2t nie przejedziecie 40tyś

ZX z przebiegiem 35 000 i zerwaną od roku linką prędkościomierza widziałem. Jeździ w Subwayu:) Wątpię, aby lali tam olej za 50 pln.

Aprilia czarnickw ze skutery net 45 tyś bez dotykania. Keeway u mnie w mieści 37tyś, mój silnik z aeroxa ~35tyś. Fan 4T pewnie :lol:

Ale nie wiem jak Wasze skutery ale mój jakby lepiej chodził na półsyntetyku niż na fullsyntetyku... Wydaje mi się, że semi jakby lepiej smarował takie małe silniki. Jakie macie spostrzeżenia?

A co sądzicie o tym? Warto?

http://sklep.platinumoil.pl/eSklep/PLATINUM-MOTO-2T-B4L%283,10969,4727%29.aspx

Czy lepiej coś takiego:

http://www.mobil.com/poland-polish/Lubes/PDS/GLXXPLPVLMOMobil_Extra_2T.asp
http://www.multi-shop.pl/index.php?products=product&prod_id=67

Chichi, a o czymś takim słyszeliście? :D

http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NzEwMDIyMg==