nie kupisz dobrych ciuchów i po kilku chłodniejszych dniach będziesz miał do końca życia barometr w kolanach. 1-2 wychłodzenia stawów kolanowych i łokciowych i zapamiętasz skuter do końca życia. Prawie każdy z nas to ma bo prawie każdy jest mądry po fakcie.
Przy czym nie jestem fanem ciuchów szytych na zamówienie lub od niewiadomo kogo z allegro. Widziałem zestaw szyty na miarę na pannę co sie przetarł na 2 metrach szlifa.
W dobrych ciuchach mój kolega jeszcze na Javie 350 położył się w zakręcie..tak miał z 60 na budziku, slizgał sie kołami do przodu, jak już sie ślizgał to jednym kołem zawadził o studzienke wiec się zaczął jeszcze kręcić i tak sie doślizgał centralnie pod przystanek autobusowy. Ludzie sie zerwali żeby go ratować a ten sie przestał kręcić i zaczął dodawać gazu jakby jechał dalej. Kompletnie bez szwanku wyszedł.
No to nie jest tanie hobby, choć nikt nikomu nie broni jazdy w jeansach, podkoszulce i klapkach, a jak widać na ulicach w lecie jest dość powszechne. Zazwyczaj tak jest do pierwszej swojej gleby . Aaaa.... i Twoja znajomość przepisów nie pomoże Ci w przypadku jak ktos inny ich nie znajacy w Ciebie wjedzie.
BTW Moje odsyłanie do googli nie ma na celu wysłania cie gdzies tam, tylko w necie są szczegółowe i dokładne testy motocykli, ciuchów itd robione przez ludzi którzy się tym zajmują zawodowo. Nie sądzę abyś równie dobre i szczegółowe dane otrzymał na forum.
No ale mówię, że jeżdżę tylko w ciepłe dni, zresztą. Kask znalazłem taki: http://allegro.pl/kask-hjc-cs-r1-samurai-black-rozm-m-i4364864452.html Rękawice:http://allegro.pl/tschul-230-rekawice-skorzane-skora-carbon-kolory-i4390961802.html Reszta to nie wiem. Dobra to odeślecie mnie na jakąś konkretną stronę + powiecie ile muszę wydać? Tak jak mówię będę jeździł tylko 125 więc nie ma chyba sensu kupować jakichś super drogich ciuchów. Oglądałem kurtki to jak będzie 20stp.+ to nie wiem czy da radę w tym wytrzymać z 5 min.
125 jedzie stówke lub więcej. nawet w lato wieczory są chłodne. 15sto stopniowy wieczór, 10km wycieczka z prędkościami 60-80km/h i zejdziesz siny z motocykla. I to nie są żadne super drogie ciuchyte co pokazałem. To dolne półki na bzykanie po mieście.
Strone masz np w moich linkach. popatrz sobie, Popatrz na allegro, porównaj.
Kurde, przepraszam. Nie zauważyłem że podałeś linki. Nie przesadzaj z tym zimnem bo raz jechałem w chłodny dzień tak ok. 10km z prędkością ok. 60km/h no i jedyne co mi się stało to ręce mi zmarzły i tyle.
Tak szczerze to ta zbroja wyglada smiesznie :D Nie da rady jakiejś kurtki z ochraniaczami? Z dołu to zrezygnuję, chyba że będę przy kasie. Kupię kask, rękawice no i kurtkę, ale pominąłeś najważniejsze, gdzie kask?
Co do kurtek letnich to np SECA Aero lub SECA Vented ( ta ma dodatkową podpinkę w razie deszczu). To tak jak z normalnymi ciuchami, nie ma uniwersalnych całorocznych w naszym klimacie
Z kasków wystarczy Ci LS2 FF370 - 4 gwiazdki w testach SHARP i cena ok 170 PLN
Nie przesadzaj z tym zimnem bo raz jechałem w chłodny dzień tak ok. 10km z prędkością ok. 60km/h no i jedyne co mi się stało to ręce mi zmarzły i tyle.
Sztuka magiczna tego zjawiska polega na tym że w kolana i łokcie nie jest ci zimno a potem jesteś barometrem. Skoro zmarzły ci palce rąk na 100% było już za zimno dla kolan..
no i pamiętaj że jeansy i skóry raczej pasują do cruiserów, chopperów, turystyków, skuterów retro a tekstylne ciuchy do sporrrrrrrrtowych moto. Inaczej wyglądasz jak gość przypadkiem na motorze
Te kurtki wyglądają jak zwykłe, ta zbroja już wydaje się bezpieczniejsza. @Up i tu Cię zdziwię bo jechałem skuterem, no ale na motorze pewnie będzie zminiej ;/
tak zwykłe... nie są odrzutowe. kup polar z kapturem i też bedzie dobrze.
powiem ci tak, byłem ostatnio w kieleckiem na wiosce i tam skuterami 12 letnie małolaty woziły 5 letnie małolaty cisnąć ile wlezie i wszyscy żyli i zdrowi byli. W klapkach i krótkich spodenkach a 5latki czasem na stojąco z przodu. Wszystko można.
mała jest.. a ty duży jesteś? wirtualnie tematu nie rozwalisz. Trzeba sie przymierzyć, usiąść, zobaczyć czy odpowiada ci pozycja za kierownicą, podgięcie nóg..itd
O jacie... prawdopodobnie to mój motor przyjedzie z anglii to nie będę się mógł na nim przejechać czy coś. Po prostu słyszałem że jest niska i wąska a ja mam 175cm wzrostu i nie wiem jak będzie mi się na niej jeździło tzn. czy będzie pasowała wzrostowo.