Jaką 125 ccm polecacie? (Jaki motor 125 na kat. B)

Cześć!
Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich serdecznie!
Może na początek powiem coś o sobie, obecnie jeżdżę skuterem 50ccm i za rok będę zdawał na a1. Już zbieram pieniądze na nowy moto : >
Chciałem się troszkę zorientować co warto kupić. Ogólnie to podobają mi się wszystkie motocykle oprócz enduro i chopperów, najbardziej takie sportowe szlifierki. Ogólnie to motorem jeżdżę wszędzie, jest to mój główny środek transportu, jeśli kupię motocykl to będę nim jeździł tylko po asfalcie. Zależy mi na tym, żeby mieścił się w 15km bo na tyle pozwala prawko a1, mało palił, był w miarę szybki i mocny :D Nie wiem czy 2t są blokowane do 15km, ale i tak raczej wolę 4t bo fajnie brzmi i mało pali. Obecnie to jestem nastawiony na hondę cbr 125 lub ewentualnie jakby się trafiła jakaś okazja to yzf r125. Czy są jeszcze jakieś inne godne uwagi motocykle? Raczej jestem nastawiony na markowe moto bo nie chcę żeby się coś psuło no i większość markowców ma chłodzenie cieczą. Jaki motocykl mi polecacie oprócz tych wymienionych i co o sądzicie o cbr i yzf? Czy warto kupić chińczyka? Ogólnie to trudno ogarnąć taki moto z 15 kucami jak wcześniej jeździło się tylko na 4 konnym skuterze (w teorii to wiem jak jeździ się takim motorem, ale jak w praktyce będzie to nie wiem)? No i jeszcze chciałem się zapytać o ubiór na motor, ile kasy będę musiał wydać i co kupić na taką 125? Muszę mieć całe ubranie(buty,spodnie,kurtka,rekawice+kask) czy wystarczy np. jakiś dobry kask + rękawice motocyklowe + jakaś zwykła kurtka i jeansy?
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

A zadałeś sobie chociaż trud przeczytania innych tematów o 125-tkach. Zakładam, że sie nie chciało, a jest tam troche odpowiedzi na Twoje pytania.

Raven napisał:

A zadałeś sobie chociaż trud przeczytania innych tematów o 125-tkach. Zakładam, że sie nie chciało, a jest tam troche odpowiedzi na Twoje pytania.

I tutaj się zdziwisz bo czytałem, tyle że nie ma odpowiedzi na wszystkie pytania.

No na takie to raczej nie znajdziesz
"Muszę mieć całe ubranie(buty,spodnie,kurtka,rekawice+kask) czy wystarczy np. jakiś dobry kask + rękawice motocyklowe + jakaś zwykła kurtka i jeansy?"
bo to chyba pytanie retoryczne.
Poczytaj o w necie ciuchach motocyklowych, po co są, w co są wyposażone i dlaczego. Jestem pewien, że po tak odrobionej lekcji odpowiedź sama Ci zaświta.

A i zapoznaj sie tez z testami tych i innych motocykli w necie, a nie z góry oczekuj, że na forum głównie skuterowym, wypełnionym głównie użytkownikami 50-tek dostaniesz nagle wypasioną opinię

Kilka zapytań w Google i wiedza sama przyjdzie do Ciebie

Raven napisał:

\\\\\\\"Muszę mieć całe ubranie(buty,spodnie,kurtka,rekawice+kask) czy wystarczy np. jakiś dobry kask + rękawice motocyklowe + jakaś zwykła kurtka i jeansy?\\\\\\\"
Poczytaj o w necie ciuchach motocyklowych, po co są, w co są wyposażone i dlaczego. Jestem pewien, że po tak odrobionej lekcji odpowiedź sama Ci zaświta.

Mi chodziło o to czy trzeba się wygłupić z całym sprzętem jak to jest tylko zwykła 125, kupowanie np. kasku za połowę wartości motocykla jest moim zdaniem głupie. Jak ja będę jeździł 60-70 km/h to nie potrzebuję chyba jakiegoś super kombinezonu? Jak to jest forum skuterowe to po co wam ten dział 125 -,- Nie oczekuję jakiejś super opinii, tylko jakiejś porady od kogoś kto może jeździł lub miał jakąś styczność z tymi motocyklami. Jak nie jesteś w stanie pomóc to po co się wypowiadasz?

Delthir napisał:

Raven napisał:
"Muszę mieć całe ubranie(buty,spodnie,kurtka,rekawice+kask) czy wystarczy np. jakiś dobry kask + rękawice motocyklowe + jakaś zwykła kurtka i jeansy?"

Mi chodziło o to czy trzeba się wygłupić z całym sprzętem jak to jest tylko zwykła 125, kupowanie np. kasku za połowę wartości motocykla jest moim zdaniem głupie. Jak ja będę jeździł 60-70 km/h to nie potrzebuję chyba jakiegoś super kombinezonu?

Dla jednych to wygłupy, dla innych ważna element, Twoja głowa- Twój wybór. Przepisy reguluja co jest obowiazkowe - reszta to Twoja sprawa.
I nikt nie każe nikomu sięgać po najdroższe rzeczy, ale warto sie np zapoznać z testami kasków i wybrać kompromis jakośc /cena.

Raven napisał:

Delthir napisał:

Raven napisał:
\"Muszę mieć całe ubranie(buty,spodnie,kurtka,rekawice+kask) czy wystarczy np. jakiś dobry kask + rękawice motocyklowe + jakaś zwykła kurtka i jeansy?\"

Mi chodziło o to czy trzeba się wygłupić z całym sprzętem jak to jest tylko zwykła 125, kupowanie np. kasku za połowę wartości motocykla jest moim zdaniem głupie. Jak ja będę jeździł 60-70 km/h to nie potrzebuję chyba jakiegoś super kombinezonu?

Dla jednych to wygłupy, dla innych ważna element, Twoja głowa- Twój wybór. Przepisy reguluja co jest obowiazkowe - reszta to Twoja sprawa.
I nikt nie każe nikomu sięgać po najdroższe rzeczy, ale warto sie np zapoznać z testami kasków i wybrać kompromis jakośc /cena.

No dobrze tylko jak ja jestem nowy w sprawach ubioru itp. to nie wiem co kupić itp.

Delthir napisał:

Mi chodziło o to czy trzeba się wygłupić z całym sprzętem jak to jest tylko zwykła 125, kupowanie np. kasku za połowę wartości motocykla jest moim zdaniem głupie. Jak ja będę jeździł 60-70 km/h to nie potrzebuję chyba jakiegoś super kombinezonu? Jak to jest forum skuterowe to po co wam ten dział 125 -,- Nie oczekuję jakiejś super opinii, tylko jakiejś porady od kogoś kto może jeździł lub miał jakąś styczność z tymi motocyklami.

Z takim podejściem i wiedzą to faktycznie nie potrzebujesz kasku, bo żeby go zakładać trzeba mieć na co :)
Jak sądzisz, że przy prędkościach rzędu 60-70 km/h jesteś bezpieczny to spójrz na to
http://www.skuterowo.com/crash-test-przy-50-kmh-to-zerowa-predkosc-9869879/
Jak zaliczysz szlif przy tej prędkości to szybko się przekonasz jak białe są kości.

Delthir napisał:

Raven napisał:

Delthir napisał:

Raven napisał:
\\\"Muszę mieć całe ubranie(buty,spodnie,kurtka,rekawice+kask) czy wystarczy np. jakiś dobry kask + rękawice motocyklowe + jakaś zwykła kurtka i jeansy?\\\"

No dobrze tylko jak ja jestem nowy w sprawach ubioru itp. to nie wiem co kupić itp.

To odpal kolego googla i poczytaj testy, opinie itd jest tego masę w necie. O ile pamietam na tym portalu sa też artykuły na ten temat.
Tylko trzeba troche inwencji, a nie wywalić ogólniki i czekać na gotowca.

maxell napisał:

Delthir napisał:
Mi chodziło o to czy trzeba się wygłupić z całym sprzętem jak to jest tylko zwykła 125, kupowanie np. kasku za połowę wartości motocykla jest moim zdaniem głupie. Jak ja będę jeździł 60-70 km/h to nie potrzebuję chyba jakiegoś super kombinezonu? Jak to jest forum skuterowe to po co wam ten dział 125 -,- Nie oczekuję jakiejś super opinii, tylko jakiejś porady od kogoś kto może jeździł lub miał jakąś styczność z tymi motocyklami.

Z takim podejściem i wiedzą to faktycznie nie potrzebujesz kasku, bo żeby go zakładać trzeba mieć na co :)
Jak sądzisz, że przy prędkościach rzędu 60-70 km/h jesteś bezpieczny to spójrz na to
http://www.skuterowo.com/crash-test-przy-50-kmh-to-zerowa-predkosc-9869879/
Jak zaliczysz szlif przy tej prędkości to szybko się przekonasz jak białe są kości.

No mówię że jestem POCZĄTKUJĄCYM i potrzebuję porady, to jest forum od pomagania chyba? Może powiecie co kupić i ile na to muszę wydać kasy, żeby bezpiecznie jeździć, a nie tylko dogadujecie początkującemu -,-

To może pomóżcie chociaż z motocyklem jak nie chcecie z ubraniem? Np. znalazłem taki kask, jakieś opinie? http://allegro.pl/kask-hjc-cs-r1-samurai-black-rozm-s-i4364866034.html

Proszę, pogrzeb sobie
http://www.motogen.pl/testy/motocykle/

Coś tam na pewno ze 125-tek znajdziesz

Raven Ci już wyjaśnił, wygoogluj sobie, jest tego pełno. Ceny kurtek, spodni, butów, rękawic itp znajdziesz w każdym sklepie ze specjalistyczną odzieżą motocyklową.

Dobra dzięki, proszę o zamknięcie tematu. Myślałem że się coś dowiem...

No i się dowiedziałeś - wyszukiwarki są od tego, żeby sobie radzić w takich przypadkach :)

Wiesz, z ubiorem to jest tak że nie jest potrzebny wcale (oprócz kasku który jest wymagany) do momentu wywrotki.
Wtedy im więcej sensownych ciuchów masz na sobie tym lepiej.
Zestaw minimum to kask i rękawice (na rekach tak czy inaczej na 100% wylądujesz). Reszta to kwestia znoszenia dyskomfortu i gorąca na rzecz własnego bezpieczeństwa. Albo bezpieczeństwo kosztem komfortu.
Wyłożyć sie w terenie na ziemi i trawie to jest duża szansa że jeansy na moto (grubsze lekko) dadzą rade. Szlif po asfalcie to dramat jednak.
Przy 80km/h pojedziesz na zadku 5 do 10 metrów. Jeansy, ciuchy z marketu i sportowe obuwie przetrą sie po 2-3 metrach i dalej będzie piekło.
Dobre ciuchy mają to do siebie że po pierwsze mają płyty na których sie ślizgasz a po drugie ponieważ sie na nich ślizgasz to nie koziołkujesz.
kolana, pośladki, biodra, bicepsy przy barku i dłonie to miejsca którymi szorujesz.
Dobre (sztywne ) buty nie pozwolą zgnieść ci stopy kiedy sie na nią zwali 180kg motocykla (na skuterach jest trochę łatwiej uciec z nogami nad skuter - w motorze praktycznie nie).
Bezpieczeństwo to jedno a temperatura to druga sprawa. Na moto wychładzasz się błyskawicznie. Jeżeli chodzi o same temperatury to jenasy na moto (może ze wstawkami na kolanach) i dobra kurtka chroniąca przed wiatrem i drobniejszym deszczykiem styka w zupełności.
Ale na wywrotkę to żadne zabezpieczenie.
.
najgorzej w upał. W motocyklowych ciuchach płyniesz. Membrany to fikcja :). Na skuterze z wyrzutem powietrza wentylatorem jeszcze nie jest źle ale na moto z otwartym silnikiem jak staniesz na czerwonym i ci to ciepło buchnie do góry to jest maskra.
Takie nakładki na kolana, łokcie (takie jak prawie na deskorolke) i ew.pas na same nerki na 1-2 rzepy są słabe bo przy upadku się przemieszczą. Zsunie sie z kolana i trzesz kolanem. Znajoma pas nerkowy miała pod cyckami i jechała na gołych plecach. Jeżeli już takie - to takie od pobicia stopy do połowy uda na 4-5 pasów + zbroja z żółwiem na górę.
Ja jestem na tyle zimnolubny że nie daje rady jechać w sensownych ciuchach jak jest powyżej 15 stopni. Kask , rękawice, długie spodnie i krzyż na drogę.
W zimne dni (15-10 i mniej stopni) odzież motocyklowa jest niezastąpiona. Jedna sensowna kurtka i spodnie pozwalające sie jako tako ruszać poza jednośladem są milion razy lepsze niż 2 swetry, 2 kurtki, spodnie, kalesony i bielizna termiczna- bo przestajesz sie zginać a jak wejdziesz do ciepłego to i tak sie nie masz jak rozebrać.
Na końcu jest kwestia prędkości ( i wiatru). Ubiór dający rade termicznie przy 45km/h może kompletnie cie nie chronić przy 70km/h. Jadąc 25km/h odczuwalna temperatura jest 6 stopni niższa, jadąc 90km/h jest chłodniej o dobre 10 stopni. Jadąc 60km/h w dzień w który wieje 30km/h masz tak jakbyś pociskał 90km/h. 5 minut nie dramat, 30 minut to może być masakra. Osłonięte dłonie handbarami i ogrzewane manetki to dar niebios.
Musisz sie gdzieś pośrodku w tym odnaleźć z własnymi potrzebami. Ubrać sie na motor w podstawowej wersji to 1200-1500zł nie licząc kasku.
ja sie na zime wyrobiłem w 2000zł i zestaw na lato z jakąś elementarną ochroną z 500.

Delthir napisał:

Dobra dzięki, proszę o zamknięcie tematu. Myślałem że się coś dowiem...

Ooooo kolega sie obraził, bo ktoś za niego nie chciał poszukac mu informacji. Ludzie sie męczą piszą i robia testy , piszą artykuły i opinie, żeby takim było łatwiej a im sie nie chce nawet zajrzeć i jeszcze focha strzelają.

Wombat , a Ty co? Matka Teresa, niańka, czy też wziałeś z UE dotację na projekt edukacyjny?

Zaraz będzie \\\\\\\\\\\\\\\"STOP POKOLENIU ZRÓB MI, DAJ MI\\\\\\\\\\\\\\\", ja nie jestem typowym leniem i szukałem po różnych forach, ale sam też chciałem na ten temat pogadać bo tak po prostu pewniej.
@Wombat- ja w ziemie nie będę jeździł, tylko lato. To za 500zł da radę się ubrać bez kasku?
Raven nie obraziłem się tylko denerwują mnie ludzie na forach którzy oda razu odsyłają Cię do googli, jakbym wszystko wiedział z internetu to bym tu nie pisał. Ja chciałem się tylko poradzić, a nie kogoś denerwować.

Ja nie mówie o zimie. 4-10 stopni we wrześniu czy marcu to żadna zima. A marźniesz konkretnie.
Za 500 sie nie ubierzesz, za 500 sie osłonisz przed skutkami upadku.
180 zbroja
http://www.sklepikmotocyklowy.pl/zbroja-uniwersalana-p-845.html
ew, 130 same plecy
http://www.sklepikmotocyklowy.pl/zolw-ochraniacz-na-plecy-firmy-datex-p-1806.html

kolana 180
http://www.sklepikmotocyklowy.pl/ochraniacz-kolan-cross-max-guards-firmy-knox-p-94.html

rękawice z 80-90zł

a tak ciut lepiej bez szaleństw to np kurtka 300-330
http://www.sklepikmotocyklowy.pl/kurtka-tekstylna-firmy-seca-model-vented-easy-p-2413.html
http://www.sklepikmotocyklowy.pl/kurtka-tekstylna-firmy-seca-model-kodashi-p-1836.html

spodnie do kompletu (można spiąć z kurką) 300
http://www.sklepikmotocyklowy.pl/spodnie-tekstylne-firmy-seca-model-bushido-ii-p-1847.html

buty kolejne 300
http://www.sklepikmotocyklowy.pl/odziez-motocyklowa-buty-c-30_114.html?sort=4a

i to wszystko na protektorach z pianki a nie płytach.
Badziewna kominiara pod kask kosztuje 10zł a taka z polaru to 40-200zł... można tak długo

Z tym nie będzie problemu bo ja nie jeżdżę daleko : > Zrobię kilka/kilkanaście km i tyle, szybko też nie jeżdżę, stosuję się do przepisów. Jak mam kupować ciuchy za 2k to trochę lipnie bo chciałem kupić moto za 4/5 ;/ No my tutaj tak o ubraniu, a ja jesze motoru nie mam O.o