Inca street muli

Oryginalna masymbol E7RTC Ja kupiłem zamiennik firmy NGK o symbolu BPR6H No3 (przeznaczenie Opel)

No właśnie tego symbolu E7RTC nigdzie nie mogłem znaleźć. Ale jeżeli jest taki zamiennik NGK jak piszesz to odpowiednik Iskry będzie F65PRS

Wracając do oleju Orlen to dziś wyjechałem do pracy i po 5 km zawróciłem do domu. Znów zaczęło się zmulanie - zlałem cały orlen ze zbiorniczka , nalałem Castrola , do połowy baku benzyny z orlenem (robie mieszankę z powodu awarii pompki)dolałem czystej benzyny i po problemie - skuter po kilku przegazowaniach na stopce centralnej zaczął normalnie chodzić.
NIGDY NIE WLEJE ORLENSHITU !!!

No olej z orlena troche lipny jest ale nie ma róznicy ja lałem wszystko nawet mixol pic na wode 2t będzie jechał na rzepakowym

By the way - czy Dominium jakoś, nie wiem, szrotuje te skutery, czy sprzedaje za niską kwotę, dojechane? Czy szarak ma szansę je jakoś nabyć? :)

lukas548 wrote:

No olej z orlena troche lipny jest ale nie ma róznicy ja lałem wszystko nawet mixol pic na wode 2t będzie jechał na rzepakowym

Może i masz rację ale mój skuter jest nowy i pewnie dlatego nie toleruje pół syntetyka , jest po prostu za gęsty. Po wlaniu Castrola widać miazdzącą różnicę - dzień do nocy, zero zmulania , dynamika itp. Na Orlenowskim po nagrzaniu sie silnika na prostej drodze ok 200 m prędkość spadła z 50 do ponizej 20. Musiałem puścić gaz bo bym silnik zatarł. Po wyjeciu węzyka ze zbiorniczka oraz korka olej leciał 1mm srednicy stumyczkiem. Ten prawie litr któy miłaem wlany grawitacyjnie to by mi do rana leciał.

Jak w lałes tego advenca kisiu pomógł

inca wrote:

lukas548 wrote:

Może i masz rację ale mój skuter jest nowy i pewnie dlatego nie toleruje pół syntetyka , jest po prostu za gęsty. Po wlaniu Castrola widać miazdzącą różnicę - dzień do nocy, zero zmulania , dynamika itp. Na Orlenowskim po nagrzaniu sie silnika na prostej drodze ok 200 m prędkość spadła z 50 do ponizej 20. Musiałem puścić gaz bo bym silnik zatarł. Po wyjeciu węzyka ze zbiorniczka oraz korka olej leciał 1mm srednicy stumyczkiem. Ten prawie litr któy miłaem wlany grawitacyjnie to by mi do rana leciał.

Ten castrol act evo to jednak pół syntetyk, full syntetyk to castrol racing 2T

Majker wrote:

By the way - czy Dominium jakoś, nie wiem, szrotuje te skutery, czy sprzedaje za niską kwotę, dojechane? Czy szarak ma szansę je jakoś nabyć? :)

Mam informację, że Dominium będzie wyprzedawać jakieś zajeżdżone egzemplarze. Nie wiem tylko dokładnie kiedy. Zapytam mojego znajomego i dam znać.

lukas548 wrote:

inca wrote:

lukas548 wrote:

Oto opis zaczerpniety z netu:

"Jest to olej do silników 2-suwowych wyprodukowany w technologii pełno syntetycznej Castrol Act>evo 2T jest przeznaczony do wszystkich typów silników 2-suwowych japońskich i europejskich, zarówno do przygotowywania mieszanki (w proporcji 1:50 z palliwem) jak i do silników wyposażonych w układ wtrysku oleju.

Castrol Act>evo 2T to najwyższej jakości olej wyprodukowany w technologii syntetycznej, do silników 2-suwowych, zabezpieczający przed tworzeniem się szkodliwych osadów w silniku i układzie wydechowym oraz wydłużający żywotność świec. Dodatki uszlachetniające likwidują osady węglowe w 3 etapach – przywierają, penetrują i niszczą je. Łącząc ochronę silnika z zapobieganiem nagarom, olej ten jednocześnie znacznie ogranicza dymienie.
Testy laboratoryjne dowiodły wymiernych korzyści płynacych ze stosowania Castrol Act>evo 2T jeśli chodzi o tworzenie się nagarów na tłoku i w komorze spalania – w porównaniu z innymi olejami. "

żródło : http://www.sklep.motorek.pl/index.php?p344,olej-castrol-actevo-x-tra-scooter-2t-do-skuterow-2-suwowych

lukas548 wrote:

Jak w lałes tego advenca kisiu pomógł

Chodzi o to jak zmieściłem tam butelkę? :D Orlena będę wyciągał butelką z wężykiem ewentualnie pompką do oleju spożywczego ("nabytą" z pizzerii). Castrola naleję wkładając do otworu zbiornika oleju długi śrubokręt i przytykając krawędź butelki do tegoż śrubokręta. Czyli po prostu będę lał po pręcie :lol:

Trochę ostrożności, wyczucia i cierpliwości i zbiorniczek masz pełny. I śpiesz się powoli przy nalewaniu :-)

mam lepszy pomysł - klucz nasadowy nr 10 - dwie śruby i zbiorniczek odkrecony. Przechylasz zlewasz i git. Co do nalewania to Castrol scooter ma fajna końcówke do nalewania - trzeba przy zakreconej butelce pociągnąć za korek- wychodzi wtedy lejek.

Można. Ile ludzi tyle sposobów. Każdy wie co dla niego najlepsze.
Majker! Dzwoniłem do qmpla i mówił on, że Dominium nie potrafi się określić kiedy dokładnie będzie ta "wyprzedaż" ale będą to skutery z kilku - kilkunastotysięcznym przebiegiem, eksploatowane przez ludzi młodych, którzy nie mają o nich zielonego pojęcia. Będą to sprzęty przeważnie niekompletne, oczywiście bez plastików. Jeśli Cię to nie odstrasza to gdy będę coś więcej wiedział dam znać. Popytaj jeszcze np. w Pizza Hut (kiedyś mieli Piaggio), w Tele Pizzy itd.
P.S.: Ostatnio chłopaczek w plackarni pomylił się i ON wlał. No i skuter mu nie pojechał :lol:

inca wrote:

lukas548 wrote:

inca wrote:

lukas548 wrote:

Oto opis zaczerpniety z netu:
"Jest to olej do silników 2-suwowych wyprodukowany w technologii pełno syntetycznej Castrol Act>evo 2T jest przeznaczony do wszystkich typów silników 2-suwowych japońskich i europejskich, zarówno do przygotowywania mieszanki (w proporcji 1:50 z palliwem) jak i do silników wyposażonych w układ wtrysku oleju.
Castrol Act>evo 2T to najwyższej jakości olej wyprodukowany w technologii syntetycznej, do silników 2-suwowych, zabezpieczający przed tworzeniem się szkodliwych osadów w silniku i układzie wydechowym oraz wydłużający żywotność świec. Dodatki uszlachetniające likwidują osady węglowe w 3 etapach – przywierają, penetrują i niszczą je. Łącząc ochronę silnika z zapobieganiem nagarom, olej ten jednocześnie znacznie ogranicza dymienie.
Testy laboratoryjne dowiodły wymiernych korzyści płynacych ze stosowania Castrol Act>evo 2T jeśli chodzi o tworzenie się nagarów na tłoku i w komorze spalania – w porównaniu z innymi olejami. "
żródło : http://www.sklep.motorek.pl/index.php?p344,olej-castrol-actevo-x-tra-scooter-2t-do-skuterow-2-suwowych Masz rację ale jednak jeszcze bardziej rzadszy jest castrol power1 racing no nie ma co przesadzać

Byłem wczoraj w serwisie na przegladzie (na szafie 2250 km) wymienili mi pompke oleju i nadal to samo.
Skuterpuchnie i staje w miejscu. jakleje olej do baku to jedzie.
Pompka oleju działa ale w serwisie twierdza ze to moze byc blad konstrukcyjny ze nie podaje tyle ile trzeba - przy mojej wadze 120 kg to moze miec istotne znaczenie. dzis bede dzwonil w sprawie zmiany pompki na inny typ (ze zmienna wydajnościa i regulacją) pompka jest podłaczana pod linkę od manetki gazu razem z iglicą w gazniku.

---------------------edit-----------------------------

Dzwoniłem do serwisu - intercars nie zwróci mi pieniedzy za pompke z linka :( - nie jestem pewien czy ta pompka wogole by zadziałała.
Serwis wystąpi o nowy cylek z tłokiem i wymienią mi na nowy skoro ten puchnie. jestem pewien ze cos w nim jest nie tak
Minus ze znow bedzie docieranie , plus praktycznie nowy silnik
Chyba kazę sobie znów założyc blokadę do czasu pełnego dotarcia.

Załóż blokadę, bo czasem można nieświadomie i zupełnie niechcący przekroczyć prędkość. I od nowa Polska Ludowa...
Serwis powinien naprawiać aż do skutku byle to tylko nie przekładało się na przestoje w eksploatacji. Może rzeczywiście warto zainwestować w inną pompkę? Wiem, że to półśrodek ale czasem lepiej omijać te serwisy i pseudoserwisy szerokim łukiem.
Mi po obniżeniu iglicy i własnoręcznej regulacji pali na razie 4,2. Ciągle poprawiam, sprawdzam na bieżąco. Tylko mam coś takiego, że jeśli mocniej dodam gazu to potrafi się przez sekundę zmulić, "zatkać" - przy 30-40 km/h (tak jakby silnik gasł na tę sekundę) i zaraz bez problemu przyspiesza. Nie wiem czy ma za ubogo czy to właśnie olej, a może świeca? Mam 1400 na szafie i nie była wymieniana za to czyściłem filterek powietrza. Może ktoś z Was podpowie co jeszcze sprawdzić i brać pod uwagę?

Kisiu1981 napisał:

Majker! Dzwoniłem do qmpla i mówił on, że Dominium nie potrafi się określić kiedy dokładnie będzie ta "wyprzedaż" ale będą to skutery z kilku - kilkunastotysięcznym przebiegiem, eksploatowane przez ludzi młodych, którzy nie mają o nich zielonego pojęcia. Będą to sprzęty przeważnie niekompletne, oczywiście bez plastików. Jeśli Cię to nie odstrasza to gdy będę coś więcej wiedział dam znać. Popytaj jeszcze np. w Pizza Hut (kiedyś mieli Piaggio), w Tele Pizzy itd.
P.S.: Ostatnio chłopaczek w plackarni pomylił się i ON wlał. No i skuter mu nie pojechał :lol:

Dziękować, spóźnione, szczere :)

JA LEJĘ ORLEN PLATINUM MOTO 2T,DORADŻCIE MI CZY TO DOBRY OLEJ CZY LEPIEJ ZMIENIĆ NA INNY. POZDRO

Spoko, ema za co :D

A ile Cię kosztuje ten Platinum?