Ile przekłamuje twój licznik w skuterze ???

Witam wszystkich.

Nie znalazłem takiego tematu więc moze sam napisze zapytam was.
Ile przekazują wam liczniki?

Posiadam Kymco Agility 4T z 2012 roku. Zdjeta tylko blokada wariatora.
Skuter leci 70 km/h według licznika ale samochód jadący obok prędkość to 55km/h, a jak jest u was?

licznki samochodó też przekłamują wiez GPS i sprawdz na nim ale twó v-max to ok 63-68km/h

Tak jak kolega wyżej. Najdokładniejszy wynik otrzymasz sprawdzając go na GPS-ie bo liczniki samochodowe także przekłamują około 5km/h. Przyjęło się że liczniki skuterów przekłamują do ok. 10km/h na v-maxie ale to też zależy od skutera.

Skuter Router Cityline 50 4t z 2011 roku.

Na liczniku 55km/h w MB Sprinter 55km/h.
Na liczniku 68km/h w Fiacie Panda 73km/h
Na liczniku 70km/h Piaggio NRG 83km/h.

Próby przeprowadzone były z iście aptekarską dokładnością ;)

Z resztą co by nie pokazał nasz licznika płacimy wg. wskazań suszarki lub fotoradaru :(

Spróbuje z GPS do biegania. Zdam relacje w weekend :)

Yamaha Neo's 2009: 80km/h na liczniku = 73km/h na gps-ie.

Haotian Thunder Lux (czyli klon Colibra) - licznik 82km/h, GPS 73km/h
Yamaha Cygnus X - licznik 103km/h, GPS 100km/h

Benda Smart II licznik 70km/h GPS 66km/h

jutro sprawdze gps romet 727 premium licznikowe 80

Panowie liczniki GPS również przekłamują,nie jest to miarodajny pomiar.

Dziadek100 napisał:

Panowie liczniki GPS również przekłamują,nie jest to miarodajny pomiar.

O ile pomiar położenia nie jest super dokładny to pomiar prędkości (ze względu na pomiar różnicowy) jest do naszych zastosowań więcej niż wystarczający. Błąd pomiaru prędkości nie przekracza 1km/h, więc w porównaniu z licznikami skuterów czy samochodów jest to pomiar bardzo dokładny.

Należy pamiętać, że GPS ma spore opóźnienie (próbkowanie sygnału w cywilnych odbiornikach to 1Hz), więc aby pomiar prędkości był wiarygodny należy jechać ze stałą prędkością przez kilka lub kilkanaście sekund i dopiero wtedy odczytać prędkość z GPS-u.

W Simsonie liczników brak, ale GPS z górki pokazał 55 km/h. Wczoraj odkryłem, że jeśli jade na ssaniu to mogę odkręcić manetkę do końca a on się nie dusi. Zobacze jeszcze prędkość z górki na ssaniu :). Tak na oko to po prostej było coś koło 60.

TheMiqlaq napisał:

W Simsonie liczników brak, ale GPS z górki pokazał 55 km/h. Wczoraj odkryłem, że jeśli jade na ssaniu to mogę odkręcić manetkę do końca a on się nie dusi. Zobacze jeszcze prędkość z górki na ssaniu :). Tak na oko to po prostej było coś koło 60.

bo dostaje za mało mieszanki ja dajesz mu ssania to zwiększasz jej dopływ , podegnij blaszkę od pływaka i zobacz, z ssania używać powinno się np, raz dziennie do odpalania ,

Keeway hurricane
Tuning by Kolega Colin
cylinder 60ccm
v-max na prostej 90km/h
v-max z góry ~100km/h ( jak nie więcej :D)

DooOminO napisał:

Keeway hurricane
Tuning by Kolega Colin
cylinder 60ccm
v-max na prostej 90km/h
v-max z góry ~100km/h ( jak nie więcej :D)

Temat jest o przekłamywaniu licznika, więc nie interesuje nas Twój vmax tylko porównanie wskazania licznika z gpsem. Jeżeli robiłeś takie porównanie to napisz co wyszło.

O ile pomiar położenia nie jest super dokładny to pomiar prędkości (ze względu na pomiar różnicowy) jest do naszych zastosowań więcej niż wystarczający. Błąd pomiaru prędkości nie przekracza 1km/h, więc w porównaniu z licznikami skuterów czy samochodów jest to pomiar bardzo dokładny.
Należy pamiętać, że GPS ma spore opóźnienie (próbkowanie sygnału w cywilnych odbiornikach to 1Hz), więc aby pomiar prędkości był wiarygodny należy jechać ze stałą prędkością przez kilka lub kilkanaście sekund i dopiero wtedy odczytać prędkość z GPS-u.

To tak nie do końca prawda.Miałem przy rowerze licznik GPS.Kiedyś z bratem - ja na rowerze,a brat samochodem zjeżdzaliśmy z bardzo stromej góry.Mnie licznik GPS pokazywał 44 km/h a w samochodzie 80 km/h.Nie wiem,być może były jakieś chwilowe braki sygnału,ale faktem jest że te liczniki GPS nie są aż tak bardzo dokładne jak pisze kolega.Miałem dwa liczniki GPS,jeden firmy Holux,drugi firmy Mainav,obydwa nie wskazywały dobrze prędkości.

jarek676 napisał:

TheMiqlaq napisał:

bo dostaje za mało mieszanki ja dajesz mu ssania to zwiększasz jej dopływ , podegnij blaszkę od pływaka i zobacz, z ssania używać powinno się np, raz dziennie do odpalania ,

Dzięki Jarku. Zobacze sobie co z tym gaźnikiem i jak będe potrafił to naprawie. A jak nie dam rady to za 10 zł w mieście kupie pływak bo tyle kosztuje ;).

Romet 727 ECO Limited Edition

Licznik pokazuje IDEALNIE ze wskazaniem GPS ( tom tom )

TheMiqlaq napisał:

jarek676 napisał:

TheMiqlaq napisał:

Dzięki Jarku. Zobacze sobie co z tym gaźnikiem i jak będe potrafił to naprawie. A jak nie dam rady to za 10 zł w mieście kupie pływak bo tyle kosztuje ;).

sam pływak ci nic nie da, bo trzeba go umieć wyregulować znaczy podgiąć tak blaszkę aby nie dostawał za mało paliwa, a jak znów za dużo podegniesz to go będzie zalewać :(

ty masz pewnie pływak dobry, bo jak jest popsuty czyli dziurawy to by się napełniał i nie zamykał dopływu mieszanki, nie mógł byś przez to odpalić simka bo by był zalany ciągle

A więc wracalem z pracy i zrobiłem swój pomiar. GPS to Garmin F305 do biegania. Na trasie pólmaratonu ma błąd okoł 0,5-1% więc jest miarodajny. Odswierzanie pomiaru co 1 sek. Teaz wynik. Licznik skutera 68 km/h, GPS 58,2 km/h mierzona przy prędkości stałej.

Reasumujac licznik w Kymco Agilty 4T jest zawyżony o dokładnie 10 km/h.