Kymco Super 9 - licznik zawyża dokładnie o 10%.
Przy licznikowych 80 GPS podaje 72 km/h.
Dziadek100 napisał:
To tak nie do końca prawda.Miałem przy rowerze licznik GPS.Kiedyś z bratem - ja na rowerze,a brat samochodem zjeżdzaliśmy z bardzo stromej góry.Mnie licznik GPS pokazywał 44 km/h a w samochodzie 80 km/h.Nie wiem,być może były jakieś chwilowe braki sygnału,ale faktem jest że te liczniki GPS nie są aż tak bardzo dokładne jak pisze kolega.Miałem dwa liczniki GPS,jeden firmy Holux,drugi firmy Mainav,obydwa nie wskazywały dobrze prędkości.
Nie ma możliwości, żeby GPS miał taką niedokładność, więc popsuty był albo GPS albo licznik w samochodzie. Swoją drogą 80km/h na rowerze ? To chyba bardziej wierzę w ten wynik z GPS-u :). No chyba, że góra była naprawdę bardzo spora :). Miałem 8 samochodów i kilka różnych odbiorników GPS i różnica w pomiarze prędkości GPS-u i samochodu nigdy nie przekraczała 10% (zawsze na niekorzyść samochodu).
Coś mi sie tak kolacze po głowie ze liczniki samochodowe są zawyżone o właśnie 10%
U mnie w Ince zawyża o 7 km/h. W Peugeocie Boxerze w tych górnych wartościach to nawet o 15.
Kingway Koyot
licznik zawsze wcześniej czy później się zamyka (czyli 80km/h)
GPS - max 52km/h
a'propos - czy ktoś wie jak to naprawić?
Zdejmowałem licznik, wszystko wygląda w porządku, linka też.
tmielcarz napisał:
Dziadek100 napisał:
To tak nie do końca prawda.Miałem przy rowerze licznik GPS.Kiedyś z bratem - ja na rowerze,a brat samochodem zjeżdzaliśmy z bardzo stromej góry.Mnie licznik GPS pokazywał 44 km/h a w samochodzie 80 km/h.Nie wiem,być może były jakieś chwilowe braki sygnału,ale faktem jest że te liczniki GPS nie są aż tak bardzo dokładne jak pisze kolega.Miałem dwa liczniki GPS,jeden firmy Holux,drugi firmy Mainav,obydwa nie wskazywały dobrze prędkości.Nie ma możliwości, żeby GPS miał taką niedokładność, więc popsuty był albo GPS albo licznik w samochodzie. Swoją drogą 80km/h na rowerze ? To chyba bardziej wierzę w ten wynik z GPS-u :). No chyba, że góra była naprawdę bardzo spora :). Miałem 8 samochodów i kilka różnych odbiorników GPS i różnica w pomiarze prędkości GPS-u i samochodu nigdy nie przekraczała 10% (zawsze na niekorzyść samochodu).
Nie musisz wierzyć w prędkość 80km/h na rowerze,widocznie nigdy nie jeżdziłeś na rowerze ?,chyba że tylko po parku.Z góry rowerem ogranicza Cię tylko strach lub obawa że rower się rozleci - taki z marketu.Góra z której zjeżdzałem mieści się we wsi Kamesznica,wzniesienie to ma około 26% nachylenia.Można tam jechać szybciej ale mi rozsądek podpowiadał aby przyhamować.Z moich obserwacji wynika że liczniki GPS mają tendencję do zaniżania prędkości,miałem dwa liczniki i obydwa zaniżały.Ja mam skuter Sym Jet Sport 50R i jechałem 40 km/h,za mną jechał kolega samochodem i na jego liczniku również było 40km/h.Nie twierdzę że mój licznik idealnie wskazuje prędkość,jeśli nawet są jakieś nieścisłości to są one niewielkie.
amroz napisał:
Coś mi sie tak kolacze po głowie ze liczniki samochodowe są zawyżone o właśnie 10%
Jest tak, że licznik samochodowy zawsze przekłamuje (jest przepis/rozporządzenie które to reguluje), ale nie jest to zawsze 10%. Mój obecny samochód przy 190km/h na liczniku jedzie 183km/h wg GPS-u, czyli niecałe 4%. Przy prędkości maksymalnej nie porównywałem, ale podejrzewam, że przekłamanie będzie podobne procentowo.
Nie rozumiem dlaczego tak ślepo wierzycie w te liczniki GPS ?.Dlaczego w samochodzie liczkik ma zawyżać o 10% a licznik GPS nie może zaniżać ?.Rozumiem że w myśl prawa jest tolerancja 10% na wypadek niewłaściwego wskazania przez licznik samochodowy.Nie przesadzajcie panowie,nie każdy licznik w samochodzie przekłamuje aż o 10%,nie wierzcie również w liczniki GPS bo nie są one dokładne.
Dziadek100 napisał:
Nie rozumiem dlaczego tak ślepo wierzycie w te liczniki GPS ?.Dlaczego w samochodzie liczkik ma zawyżać o 10% a licznik GPS nie może zaniżać ?.Rozumiem że w myśl prawa jest tolerancja 10% na wypadek niewłaściwego wskazania przez licznik samochodowy.Nie przesadzajcie panowie,nie każdy licznik w samochodzie przekłamuje aż o 10%,nie wierzcie również w liczniki GPS bo nie są one dokładne.
Wierzymy dlatego, że z zasady mają one bardzo dobre wskazanie prędkości. Równie dobrze mógłbyś zapytać się czemu wierzymy w czas wskazywany przez zegarek. Są zegarki mniej lub bardziej dokładne, ale zawsze (pomijam jakąś chińską tandetę) wskażą upływający czas lepiej niż gdyby człowiek sobie w głowie liczył upływające sekundy. Analogicznie jest z GPS-em - jeżeli nawet jego wskazanie nie jest idealnie poprawne to jest dużo dokładniejsze niż wskazania prędkościomierza.
Kilka linków:
http://gpssystems.net/accurate-gpsbased-speedometer/
"Generally most manufacturers claim a 0.1MPH tolerance with speed readings, however will go as far to say a 0.5MPH inaccuracy is possible, to make allowances for any satellite signal variations beyond their control."
http://www.gpsinformation.net/main/gpsspeed.htm
"Velocity measured by a GPS is inherently 3 dimension, but consumer GPS receivers only report 2D (horizontal) speed on their readout. Garmin's specifications quote 0.1mph accuracy but due to signal degredation problems noted above, perhaps 0.5mph accuracy in typical automobile applications would be what you can count on."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15519597
Generalnie w internecie jest od groma materiałów na ten temat, więc jeżeli temat Cię interesuje to polecam poczytanie o tym.