Gdy silnik się nagrzeje to gaśnie

Mam mały problem.

Mianowicie, przed rozpoczęciem sezonu śmigałem i śmigałem.

Teraz, gdy zrobiło się już cieplej wyjechałem, nagle skuter zaczął tracić mocy, zjechałem na chodnik i zgasł. Na początku nie chciał odpalić. Odczekałem chwile i odpalił. Sytuacja się powtarzała. Wymieniłem nową świece, przeczyściłem gaźnik i filtr powietrza, nowy filtr paliwa, kompresja i pierścienie w porządku.

Co to może być? WTF?

jak cylinder w porządku mówisz to może łożyska na wale, jak się rozgrzeje to puchną i stawiają większy opór i gaśnie, jak nie to nie wiem sam :stuck_out_tongue:

Ale pierścienie mogą być i kompresja ok, ale tłok i tak morze puchnąć…

Właśnie o to chodzi że tłok nie puchnie.

Łożyska są nowe firmowe.

Ustawiłem większą mieszankę powietrza, niby lepiej ale i tak nie jest to ideał.

Jak dasz więcej powietrza, top się bardziej grzeje, więc nie wiem, czy to powinno pomóc…

On w ogóle szybko i bardzo mi się grzeje. Wydech to prawie czerwony jest. Boję się gdzieś daleko jechać żeby nie zatrzeć. Inni jeżdżą i im się tak nie grzeją.
Czemu się tak grzeje?

a może wał…? zobacz czy czasami nie wymaga wymiany i zobacz czy pod pokrywą wszystko ok… tzn dzwon sprzęgła czy coś się nie zacina … bo to może być poważne lub jakaś pierdoła
To jest LC czy AC??

To powietrzak. Wał też jest nowy, przy zmianie wału wymieniałem łożyska i simeringi.

Skoro wydech jest prawie czerwony to jest za wysoka temperatura spalin można ją obniżyć dając większą dyszę główną. Odpowiednia temperatura spalin nie powinno powodować przegrzewania się tłumika. A to że gaśnie spowodowane jest tym, że się przegrzewa a jak się przegrzeje to nie ma bata musi tłok trochę spuchnąć i wtedy gaśnie.

no ale tak nagle mu się dysza za mała zrobiło skoro wcześniej było wszystko ok? pomyśl a dopiero pisz :stuck_out_tongue:

W sumie to wcześniej było chłodniej, ale bez przesady. O jakiej dyszy moważ

o dyszy w gaźniku :stuck_out_tongue: to masz jakąś inną dysze ? :lol: o dysze główną of cours :wink:

Czyli jest to śrubka od regulacji mieszanki :lol: nkiż Bo jestem onkły

nie… dysza główna jest w środku gaźnika, trzeba odkręcić taki dekielek z dołu gaźnika i wtedy będziesz miał ją na wierzchu.

Jak było chłodno to mój speed chodził pięknie na dyszy 60 jak zrobiło się trochę ciepło zauważyłem że po daniu full manetki gaśnie a różnica temperatury wynosiła 5 stopni Celsjusza.

hmm to powinna być przyczyna przebarwienie (zużycia) się dzwonu sprzęgła ale jeśli nie to … to obawiam się że wał jest do wymiany … :-/ lub tłok

Co ma do gaśnięcia wał i dzwon sprzegłaż? :-? Na bank puchnie tłok albo po prostu dysza jest za mała.

To raczej nie dysza, bo wcześniej jeździł i było dobrze. Obstawiałbym puchnący tłok.

no rzeczywiście przecież on gaśnie :lol: zapomniałem :stuck_out_tongue: no to będzie właśnie tłok lub pierścionki :roll:

Ale tłok i pierścienie są w porządku, bo sprawdzałem.

A w jaki sposób to sprawdzałeś? :-?