Ten Faspider ładnie wygląda i może mieć fajne osiągi. Jest kopią jednego z lepszych modeli Peugeota, JetForca. Fajny tańszy odpowiednik. 2T więcej spali, jak to będą pierwsze kroki na skuterze to może dużo spalić jeżeli młoda będzie agresywnie manewrować manetką. W 4T niskie jest spalanie ,a co do kosztów naprawy... w chińczykach wszystko się tanio naprawi. Nawet nie wiem czy w tym przypadku 4-sów taniej wyjdzie. Te dwa skutery są ładne więc ostateczne zdanie musi należeć do przyszłej posiadaczki :-)
2T jest praktycznie bezobsługowy, łatwiejszy w naprawie i ewentualnym tuningu. Spalanie za to ma wyższe. Ja używam 2T, jest bardziej dynamiczny co w dużym mieście (w moim przypadku Wrocław) ma spore znaczenie. Nie wiem jak z chińskimi silnikami 2suwowymi, napisałem o 4suwowych chińskich, bo ludzie sobie je chwalą.
Dokładnie
i tak dużo się dowiedziałem , dzięki za pomoc :-)
Nie zapomnij napisać co kupiłeś i jak się sprawuje :-)
spoko ;-)
lucek71 napisał:
.................
Romet i Zipp utworzyły submarki, odpowiednio Router i Toros, głównie po to, żeby opychać skutery w marketach i żeby przy tym nie utożsamiać ich głównych produktów z taniochą. Jednak silniki w oby przypadkach są te same - chińskie 139qmb, jeśli chodzi o 4 suwy i są to dość trwałe jednostki.
zgadzam sie z ta opinia jezdze po 20 letniej przerwie 139qmb w 4t routerem 16 tys w sezon z kawalkiem, sprezanie dalej fabtyczne 10;1 wymienione 1x pasek 1 x rolki odblokowany tylko gaznik i tlumik po mojemu waze 87-90 zalezy od apetytu :) solo 60-65 spalanie kolo 3 litrow 45-50 2,0-2.2l na 100 km
zero jakis wpadkowych awarii ogolnie jestem zadowolony z taiwana
moj na tailach taiwanskich
CEFA napisał:
lucek71 napisał:
.................
Romet i Zipp utworzyły submarki, odpowiednio Router i Toros, głównie po to, żeby opychać skutery w marketach i żeby przy tym nie utożsamiać ich głównych produktów z taniochą. Jednak silniki w oby przypadkach są te same - chińskie 139qmb, jeśli chodzi o 4 suwy i są to dość trwałe jednostki.zgadzam sie z ta opinia jezdze po 20 letniej przerwie 139qmb w 4t routerem 16 tys w sezon z kawalkiem, sprezanie dalej fabtyczne 10;1 wymienione 1x pasek 1 x rolki odblokowany tylko gaznik i tlumik po mojemu waze 87-90 zalezy od apetytu :) solo 60-65 spalanie kolo 3 litrow 45-50 2,0-2.2l na 100 km
zero jakis wpadkowych awarii ogolnie jestem zadowolony z taiwana
moj na tailach taiwanskich
mam rozumieć ,że rekomendujesz Kymco Agility 4T , tak ??
jezeli dbasz o olej i wymiany regulacje przebiegowe 4t kazdy jest trwaly nie tylko te markowe
powtarzam ze moj router made in taiwan nie zawiodl mnie przez 16 tys
taiwan to nie tylko kymco (to tylko wieksza kasa za logo)
wybor zostawiam tobie
CEFA napisał:
jezeli dbasz o olej i wymiany regulacje przebiegowe 4t kazdy jest trwaly nie tylko te markowe
powtarzam ze moj router made in taiwan nie zawiodl mnie przez 16 tys
taiwan to nie tylko kymco (to tylko wieksza kasa za logo)
wybor zostawiam tobie
Nie zgodzę się że tylko logo. Agility został stworzony żeby konkurować z Chińskimi konstrukcjami cenowo. Nie ma powalającej stylistyki, ale posiada wszystkie plusy jakie niesie za sobą silna wyrobiona marka. Łatwo dostępne części, dobre plastiki itd. W Twoim przypadku to nie wiem czy młodej się taki skromny pojazd spodoba.
skromny stylistycznie , chyba ...
no to teraz dalej nie wiem co wybrać ??
a młodą jakoś przekonam :-)
Dokładnie o stylistykę mi chodziło, widziałeś tą Agilitkę na żywo? Szału nie robi, serio... Ale dostajesz za to większą pewność, że się nie rozsypie :)
właśnie nie widziałem jej...
i dokładnie jak piszesz ,coś za coś...
Zostaje Ci pojeździć po salonach i niech się nastolatka przymierzy do konkretnych modeli, bo może się okazać, że te krowy z tytułu, które podałeś będą za duże.
tylko ona nie podchodzi do tego tematu racjonalnie , patrzy na wygląd i na markę.....najlepiej jakby to była Yamaha...
Za 3 tys. dostaniesz prawie Yamahe używaną ;)
http://otomoto.pl/yamaha-aerox-kreidler-hiker-50-M3472903.html
Z używkami jest ten problem, że zależy co akurat jest na rynku lokalnym, bo mało kto lata po Polsce w poszukiwaniu konkretnego modelu.
nie odważę się na zakup takiego modelu , nie znam się na tyle , aby go sprawdzić przy zakupie...
Jak już pisałem, za niecałe 4 tys. dostałem fajną używkę. Za tysiąc mniej już będą starsze sztuki same. Zostaje Ci wziąć coś nowego co wytrzyma te kilka lat, bo jak się dziewczynie spodoba jeżdżenie to będzie chciała coś mocniejszego.
Jak masz szczęście to trafisz na dobrą używkę ale jak trafisz na jakąś niby fajną a potem się rozsypie to zapłacisz tyle ,że byś miał na połowę nowego skutera ( oczywiście chińskiego).
nie wchodzę w używki, wolę nowy