PRYMUS_BMW napisał:
Witam wszytskich serdecznie.
Prosze Was o opinie jakiego skutera powinienem szukać i na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie czy to nowego czy używanego sprzętu. Krytria są następujące:
- kwota do 3000 PLN (przy dobrym uzasadnieniu jestem w stanie coś jeszcze dołożyć - max 4000 PLN)
- używany lub nowy
- wykorzystywany do dojazdów do pracy ok. 25km dziennie głównie przez 1 osobę
- na okres co najmniej 3-5 lat
- moja waga to 90 kg wzrost ok. 175
- zalezy mi aby sprzęt był dynamiczny z możliwością zdjęcia blokad ekonomia nie jest specjalnie istotna)
- zależy mi także na komforcie jazdy (pozycja, automatyczna skrzynia biegów, paliwo, itp)
- mam lekkie doświadczenie w jeździe skuterami i lekkimi motorami + prawo jazdy B od ponad 13 lat.
Jeżeli nie masz prawka kat. A, proponuję Kymco Agility, nowego kupisz do 4000zł, miałem Agilkę i przy mojej wadze 80kg i wzroście 176cm był to naprawdę wygodny i w miarę dynamiczny skuter, odblokowany rozpędzał się ponad 70km/h, przy tym mało palił- oszczędnie jeżdżąc mniej niż 2/100km, nie oszczędnie do 2,5/100. Wada tego skutera, to nie ciekawy wygląd, ale ergonomia, duża i wygodna kanapa, niskie spalanie to atut tego skutera. Jeśli wolisz bardziej sportowy wygląd, połączony z niskim spalaniem, proponuję mimo wszystko zastanowić się nad Kingway'em Martinelli i obejrzeć go na żywo, nowego kupisz za 2000zł. Jego nie zaprzeczalne atuty, poza niską ceną i małym spalaniem, jest super wygląd, skuter jest duży, ma dwa hamulce tarczowe, koła 13" i sportowy wydech. Co najważniejsze, nie jest tak awaryjny jak inne chinolki ;)
Ponad to, biorąc pod uwagę utratę wartości, jeśli zachcesz sprzedać skuter po 3-5 latach, na droższym więcej stracisz, przyjmując procentową utratę 50%, na skuterze za 4 tyś, jesteś 2 kafle w plecy, na tańszym dużo mniej, a jazda ta sama ;)