Daleki wyjazd skuterem, kilka spraw

I chyba kupie tego Goclevera, bo widzę, że go wysyłają z Polski a tą nawigację co podałem jako 3 wysyłają z Honkongu, a ja potrzebuje na już, bo w czwartek chce już jechać ;)

Weź kurierem - będzie pewne że dostaniesz najpóźniej w środę.

Jeszcze jedno mi się przypomniało - bezpośrednio pod akumulator miałem podłączone podwójne gniazdo zapalniczki (nawigacja i widorejestrator), pozycjoner GPS i niefirmowy alarm - ledwo się klapka od aku zamykała, ale nic się nie spaliło, nic się nie zepsuło i wszystko elegancko działało i działa.

Puszcze kabelek + i - do akumulatorka i wypuszczę go do kierownicy.
Będzie 1 gniazdko przymocowane zaraz nad pułkom przy kierownicy.

A więc kupiłem tego GPS'a:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=2566052077

I te gniazdo zapalniczki:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=2552977857

Zamierzam puścić kabelek - prosto do - z akumulatora, a + puścić za bezpiecznik przy akumulatorku.
Potem pociągnąć te kabelki do półki przy kierownicy i tam zrobić otworek i wypuścić je. Potem na kostkę kabelki przyczepić do kabelków z gniazda zapalniczki, a gniazdo przykręcić na wkręty do pułki.
GPS'a przymocować na uchwycie do kierownicy (tam gdzie jest wieszak), i podpiąć ładowarkę do gniazda zapalniczki.

Jutro przyjdzie GPS i gniazdo.

Czy to co na górze opowiedziałem wypali? Jakieś przeszkody?
Czy ładowarka może być cały czas włożona do gniazda zapalniczki?
A może wkładać ładowarkę GPS'a dopiero jak uruchomię silnik?
Dużo będzie żarła prądu ta ładowarka, i padnie mi akumulator jeszcze zanim się doładuje?

Czekam na odpowiedzi ;) Z góry thx

izdebski12 napisał:

Zamierzam puścić kabelek - prosto do - z akumulatora, a + puścić za bezpiecznik przy akumulatorku.
Potem pociągnąć te kabelki do półki przy kierownicy i tam zrobić otworek i wypuścić je. Potem na kostkę kabelki przyczepić do kabelków z gniazda zapalniczki, a gniazdo przykręcić na wkręty do pułki.
GPS'a przymocować na uchwycie do kierownicy (tam gdzie jest wieszak), i podpiąć ładowarkę do gniazda zapalniczki.
Dużo będzie żarła prądu ta ładowarka, i padnie mi akumulator jeszcze zanim się doładuje?

Nie wiem czy wiesz, ale kupiłeś samą nawigację bez map.
Ładowarka może, a w przypadku dalszych tras nawet musi być cały czas podłączona. Pobór prądu minimalny.

Pietro napisał:

izdebski12 napisał:

Nie wiem czy wiesz, ale kupiłeś samą nawigację bez map.
Ładowarka może, a w przypadku dalszych tras nawet musi być cały czas podłączona. Pobór prądu minimalny.

Nie możliwe, gdyż napisałem do obsługi na gg i rozmawiałem z gościem, i gość oznajmił, że ma mapę, jest odblokowana itd. ;)
W tytule aukcji też piszę: "GPS GOCLEVER 4366 + MAPA POLSKA"

Racja...Zmyliło mnie to, że zawsze czytam opis przedmiotu aukcji, nie nagłówki ;)

Elektryka spokojnie wyrobi, ja pokonałem 340km non stop na włączonej ładowarce i nie wyłączałem tego nawet w czasie jednej półgodzinnej przerwy. Możesz tak zrobić jak pisałeś - kabelki od aku do kierownicy oczywiście przez bezpiecznik i gniazdko na kierownicy. Spokojnie możesz włożyć ładowarkę zanim odpalisz silnik - na pewno Ci nie padnie nawet przez 5 minut jakbyś silnika nie odpalał.

Proponuję jednak zabrać tę apteczkę, chociażby minimalne minimum ale weź:) na pewno się nic nie stanie ale takie rzeczy warto mieć ze sobą. Co do papieru toaletowego - tak, mamy w Polsce stacje i mamy na nich piękne braki w produktach wydawałoby się w WC niezbędnych, więc zabierz. Sami Panowie się odzywają więc najchętniej by Cię na dziko puścili ale takie drobiazgi się przydają (po co niepotrzebny stres później) - zazwyczaj mają je kobiety w wielkich plecakach więc pewnie dlatego co po niektórzy twierdzą, że bez sensu zabierać:)

Proponuję jednak zabrać tę apteczkę, chociażby minimalne minimum ale weź:) na pewno się nic nie stanie ale takie rzeczy warto mieć ze sobą. Co do papieru toaletowego - tak, mamy w Polsce stacje i mamy na nich piękne braki w produktach wydawałoby się w WC niezbędnych, więc zabierz. Sami Panowie się odzywają więc najchętniej by Cię na dziko puścili ale takie drobiazgi się przydają (po co niepotrzebny stres później) - zazwyczaj mają je kobiety w wielkich plecakach więc pewnie dlatego co po niektórzy twierdzą, że bez sensu zabierać:)

Ja raz gdy wracałem do domu z podróży to tak ok. 2 w nocy zatankowałem i chciałem pójść do kibla.Pani powiedziała że zamknięty już,ale dała mi klucz,był papier i całkiem czysto nie licząc karalucha

A więc zrobiłem sobie symulacje GPS'a jazdy do Nysy, i sprawa wygląda następująco, że GPS mi dał długą drogę z oznaczeniami 6,7,8/E67, oraz pokazuje mi, że prędkość v-Max to 100km/h, domyślam się, że jest to droga typu "wielka autostrada" lub coś podobnego. Czy mogę na nią wjechać moim chinolem z blokadami (vMax 45km/h i nic więcej).
Pokazuje, że tą drogą mam prosto cały czas jechać przez 115 km, a potem jakiś jeden skręt w prawo.

Motorowerem, w ujęciu prawnym, nie możesz poruszać się po Autostradach (A)i Drogach Ekspresowych (S). Sprawdź sobie oznaczenia danej drogi i będziesz wiedział czy możesz na nią wjeżdżać.

Izdebski - uważaj na tę mapę w nawigacji, bo to totalne badziewie. Nie zdziw się jeśli przed samym skrzyżowaniem jeszcze będzie mówić: "jedź prosto", a na samym skrzyżowaniu nagle powie: "skręć w lewo". Wiem, bo miałem taką w Mio Moov M300... Jej naprawdę trzeba się nauczyć zanim zacznie się na dobre używać. Trzeba przejechać dziesiątki kilometrów żeby poznać jej tajniki. Co z tego, że jest prosta w obsłudze jeśli prowadzi koszmarnie...

Właśnie trwa symulacja jazdy na moim nowym gps. Wyjechałem trasą łazienkowską potem prosto, skręciłem na e67 i cały czas jadę e67 na początku była 7/E67 teraz jestem na Rakowskiej vmax 100km/h a nr drogi 8/E67. Nawigacja cały czas piszczy ostrzegając o fotoradarach. Fotoradar za fotoradarem - serio.

Kisiu1981 napisał:

Izdebski - uważaj na tę mapę w nawigacji, bo to totalne badziewie. Nie zdziw się jeśli przed samym skrzyżowaniem jeszcze będzie mówić: "jedź prosto", a na samym skrzyżowaniu nagle powie: "skręć w lewo". Wiem, bo miałem taką w Mio Moov M300... Jej naprawdę trzeba się nauczyć zanim zacznie się na dobre używać. Trzeba przejechać dziesiątki kilometrów żeby poznać jej tajniki. Co z tego, że jest prosta w obsłudze jeśli prowadzi koszmarnie...

Dzisiaj zrobiłem trasę Warszawa - Jeruzal i Ślicznie mnie prowadziła (trasa 60km)
Potem przyjechałem do domu z powrotem, też pięknie prowadzony, i pojechałem na grób do Marek. Tutaj też ślicznie prowadziła. Zamiast prowadzić przez wielką zatłoczoną korek na korku drogę prowadzącą z Warszawy przez Ząbki-Marki itd. Jechałem dzięki nawigacji przez drogi boczne, osiedla, i ba! Ślicznie prowadziła, aż się ździwiłem, że tak szybko przyjechałem.

Symulacja teraz mi zjechała z E67 na "Rakowska/91".
Czy na tych drogach co mi karze symulacja jechać jest gdzieś gdzie nie mogę wjechać (Jakaś droga Ekspresowa lub Autostrada co będę musiał ją przeciąć lub coś) ? A i sory, że tak piszę, z tą symulacją, ale wole zrobić dzień przed wyjazdem symulacje i zobaczyć jak jechać te 400km.

@Up 3 posty pod rząd ;p
No przecież piszą ci że Droga oznaczona literką "A' to autostrada np.A1
A literką "S" to drogi ekspresowe np. S6
E to europejska i wydaje mi się że możesz po nich jeździć ;p

Jeśli masz przeciąć to na pewno jest objazd bezkolizyjny, a zresztą przecinanie to nie jazda po nich.

Wiesz, to, że u mnie w Mio działała koszmarnie nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo. Może masz lepszy procesor lub nowszą mapę. Albo w tej aplikacja jest bardziej dopracowana. Ja np. najbardziej chwaliłem Navigo (z windowsowych), a starego Garmina na zagranicę i nowego na Warszawę (z symbianowych) ale wiadomo => ile ludzi tyle opinii.