Castrol Actevo czy Castrol Racing 2T

Który jest lepszy olej, Castrol Actevo czy Castrol Racing 2T :?:

no droższy jest racing 2t wiec pewnie nie bez powodu

osobiście polecam castrola

Marian, jeden i drugi to Castrol :smiley:

były już takie tematy…

A lepszy to zależy od stanu cylindra bo jeden to syntetyk a drugi pół…
(racing to syntetyk)

A jest jakaś różnica pomiędzy półsyntetykiem a syntetykiem :?: Wpływa to jakoś na pracę skutera :?:

http://pl.wikipedia.org/

Znaczy się chciałem napisać Racing 2T

Ja do DT leję Racing 2T … polecam :wink:

troszkę do tematu , czy mogę lac olej mineralny po syntetycznym , bo dostałem od starszego z firmy 3 litry oleju castrola , tylko tam nigdzie nie pisze co to i być może jest to mineralny , a ja słyszałem ze niby mineralnego nie można lać po syntetyku , dzisiaj dam fote owego oleju może ktoś się z nim spotkał

mineralny olej chcesz lać do skutraż :<
Przecież to najgorszej jakości olej, najgorsze smarowanie, większe ścieranie i większe temperatury bo ten olej nie schłodzi wewnętrznie tak cylindra…
ja bym nie lał i też czytałem że jedynie można iść z olejami tak mineralny>pól syntetyk> syntetyk bo jak się przejdzie z syntetyka na mineralny to mogą uszczelniacze przzepouszczać bo ma inną gęstość olej z tego co czytałem.

I się zwazy ;))

A jak po syntetyku castrola nalałem półsyntetyka platinum to się chyba nic nie stanie, no nie? Bo już kilka baków wypaliłem i nic, nawet jakby lepsze osiągi były.

Ja już w życiu namieszałem z olejami i z żadnym nic się nie stało a miećszałem różnie raz w tą stronę raz w tą raz jednej marki raz drugiej i nic się nie zważyło. Na nowy cylinder polecam lać full syntetyka a potem pół :slight_smile:

skoro do skutera nie można mineralnego , a na oleju jest napisane 2t i narysowany motocykl to chyba można lać i będzie to jakiś syntetyk , zaraz wrzucę fote

[ Dodano: 10-08-2009, 00:02 ]

Marian napisał:

osobiście polecam castrola

oby dwa sa z castrola

Marian napisał:

Znaczy się chciałem napisać Racing 2T

czytaj dobrze ;/ bo zaraz dostaniesz 3 warna

Polecam Racing 2t, bardzo dobry olej. :wink:

nie można zalewać w kolejności mineral>półsyntetyk.syntetyk*, a w drugą jak najbardziej można, ale też się nie zaleca :wink:

*im bardziej syntetyczny olej użyjesz po poprzednim np. mineral>syntetyk, tym gorzej, ponieważ syntetyk ma znacznie lepsze właściwości czyszczące, niż mineral i półsyntetyk, w wyniku czego syf zostanie wyczyszczony mogąc uszkodzić przy tym wiele elemetów silnika :stuck_out_tongue:

Dywersant napisał:

nie można zalewać w kolejności mineral>półsyntetyk.syntetyk*, a w drugą jak najbardziej można, ale też się nie zaleca ;-)

to jak już ktoś nalał minerala to co, już do końca istnienia skutera ma mineral lać? :roll: