Piękna i lśniąca, to ona była tylko raz - jak wyjechała z salonu. Teraz to już tak błyszczeć nie próbuje
No wiem, ale przyczepę trzymam u staruszków w Sulejówku (w tygodniu nie podjadę i nie wezmę, bo nie mam gdzie postawić pod domem), albo na wsi (jak teraz). No i służy do cięższych prac. A takich lżejszych szpargałów do wożenia na wieś jest zawsze masa… wygodnie by było mieć takie coś pod ręką w razie W. Hmmm… robak pracuje
Drodzy Państwo, wracają kłopoty językowe podparte moją niewiedzą.
“Rear axle” to tylna oś, ale jak to coś (ta oś) nie jest mostem napędowym (napęd na przód), to nadal jest to oś, czy już raczej belka tylnego zawiszenia (Axle Assembly)?
https://www.gmpartsonline.net/v-2006-chevrolet-cobalt--ss--2-4l-l4-gas/rear-suspension--rear-suspension
to jest sztywna belka zawieszenia choć w takiej konfiguracji to jest belka skretna.
Konstrukcja w zasadzie taka sama ale rózni sie sposobem zamocowania do nadwozia i tym że oś belki nie znajduje sie w osi koł
Dzięki Wombat. Chodzi mi o to, że lepiej, żeby tłumacz nie nazywał tego osią, tylko właśnie belką, prawda…?
tak. to stanowczo belka.
oś to element przenoszący siłę na koła lub inne elementy wirujące i zamocowane na niej (np śmigło) lub z kół na podpory. wiec oprócz skręcanie przenosi też siły poprzeczne - w przeciwieństwie do wału który z definicji przenosi tylko moment skręcający z jednego swojego końca na drugi (czyli nie napędza elementów mocowanych na sobie ani nie jest dla niczego elementem nośnym)
Dzięki wielkie raz jeszcze, ale mi tłumacz (już zmieniony na lepszego, ponoć…) jakieś herezje wypisuje. Zwój zamiast cewki, cylinder hamulcowy zamiast pompy… i takie tam. Nie znam się, ale nawet mnie to wnerwia…
Brum… zaparkowane!
*
Bea, co Ty za fetysz masz z tymi czarnymi… kolorami?
Oj tam, zaraz… fetysz - a fe!
Czarny charakter, ot co
Szanowni, głupich pytań ciąg dalszy:
SOLENOID (w automatycznej skrzyni biegów) to po polsku raczej elektrozawór niż cewka? Czy błądzę…?
Jest jakaś polska nazwa na “skip-shift solenoid”? Elektrozawór zmiany (przełączania) przełożeń (biegów)? 6 biegowy automat od GM - z tego co widzę na schematach - to trochę inna konstrukcja niż europejskie skrzynie automatyczne. Nie widzę zespołu oddzielnych elektrozaworów sterujących każdym przełożeniem, jest tylko ten od przełączania/przeskakiwania i wsteczny…
https://theviperstore.com/Skip_Shift_Eliminator_Universal_Directions.htm
Miałem to na zajęciach… 25 lat temu. * Wybacz, ale dzisiaj to… ni hu-hu. Podobno… karma zawsze wraca? To kiedy to jest?
* Edit: Refluks.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Solenoid
elektrozawór - stanowczo
Wielkie Państwu dzięki To poprawiam…
Uff, bo tylko to mi zostało, z reszty jakoś wybrnąłem: zmieniłem WLOT na DOLOT, “odkręcam wlot do silnika” na odkręcam przepustnicę od silnika, wymianę osi zmieniłem na wymianę końcówki wydechu (axelback), osłony węglowe na karbonowe, kopułki zwojów na elementy układu zapłonowego (bo nie widzę, czy ten model ma 1 cewkę zapłonową, czy 8 - po 1 na każdy cylinder), wlot zimnego powietrza na układ dolotowy, kłopotliwe kody na kody błędów, a ich sczytanie i zatwierdzenie na odczyt i usunięcie. Mam nadzieję, że będzie choć odrobinę lepiej…
Znów wielkie dzięki!
Oj, chłopie, masz więcej z tym roboty, niż się tobie teraz wydaje. Konkret teraz mówię. Tłumaczy, tzw. mechanikowatych, nie masz tam gdzieś na ^podorędziu^? Miałbyś w punkt z takimi. Obecnie, dość kulawo to wygląda. Zrób kolejną rekonstrukcję. Dawaj ostro po bandzie. Bo jak nie Ty, to kto?
No… nie ma. Sami bez samochodów, literaci… Inna sprawa, że produkt specyficzny, trochę o niczym, nic tam nie ma wybitnie specjalistycznego, taki “Rolnik szuka żony”, tyle że chyba w garażu i to żona szuka chłopa… Trochę bredzą w oryginale, ktoś to źle spisał po angielsku (ship zamiast shift na ten przykład), na dodatek wozy amerykancke. Lipa. Do tego tłumacz humanista-eseista i mamy komedię.
koleś do google tłumaczem robił???
inna sprawa że ten dolot i CAI (ten twój “dolot zimnego powietrza” - zapewne) to sie róznią.
Układem dolotowym, dolotem… itd nazywa sie seryjny układ dolotowy ze skrzynką filtra powietrza z wkładką…itd natomiast CAI (cold air intake) to tuningowy wynalazek najczesciej w postaci aluminiowej rury zakończonej filtrem stożkowym i całość jest zbudowana tak żeby stożek wylądował tuż za zderzakiem, w nadkolu… itd - żeby “zimne” zasysał".
tak, to taki system (rura zostaje oryginalna, airbox won, w to miejce stożek w jakimś rodzaju otwartej od góry kuwety wczepianej przed lewe nadkole . Tylko tłumacz pisał wlot i nazwał to układem chłodzenia… Zmieniłem ma dolot i układ dolotowy. Źle…? Ma to jakąś specjalną polską nazwę?
nie, to wszystko układy dolotowe. U nas to się nazywa “zimnym dolotem” powszechnie w światku wyścigów ale to nie jest słownikowa nazwa. Słownikowej nie ma.
Na tej samej zasadzie jak ktoś ten zimny dolot zrobi nie z rury alu giętej trzpieniowo lub spawanej z kolanek tylko z kształtek PCV to sie wtedy nazywa “kibelrura” :).
“kibelrura” mie pasi, biere
Tantiemy?
*
Przedostatnia propozycja, bo właśnie okupuję balkon piwiarni przy Andersa 23
Zapraszam!
Cholera, dalej nie skorzystałeś, ale teraz okupuję Gembę 50/56