brak/słabe ładowanie akumulatora w skuterze

Ale jak na klemach masz te 12,6v to kierunki, licznik powinien działać bez aku.

no sprawdze jutro, czy na klemach, ale jak na klemach, to co to wtedy moze byc, co moze byc przyczyna? jezeli bedzie te 12,6 i beda dzialac kierunki i licznik bedzie dzialal bez eq nawet, ale 12,6 to jest mniej, niz ma akumulator na stojce, wiec co wtedy mam sprawdzic, powiedz mi co wtedy moze byc, zebym od razu mogl sprawdzic i ten element do kopniaka da sie dokupic? bo sie zabki wytarly

Tak na pewno się da, poszukaj na Alledrogo.

Gdybyś miał te 12,6V (w co wątpię, bo albo masz ładowanie 13 z czymś V , Lub 3-6V, albo wcale).

Powiedz mi jeszcze dną rzecz, jak ta część się nazywa, której dałem Ci zdjęcie? Bo podeslal mi tego ss'a kolega, a on juz poszedl spac :D, skoro bede mial 13 z czyms bez aku, to moze swiadczyc O?

Może świadczyć, o tym, że ładowanie masz w porządku, sprawdź jeszcze napięcie dodatkowo z włączonymi światłami.

Startor, kopniak, zębatka ...

no dobra, ale skoro wyjdzie, ze ladowanie jest okej, to w takim razie co może być nie tak?

Najpierw sprawdź, potem pytaj.

Nie dziala. Jak chce odlaczyc akumulator podczas odpalonego silnika, to skuter gaśnie. Próbowałem pierw odlaczac plus, potem minus i gasl, a z tego co wiem, to gdy odlacze plusa powinien dalej chodzic? Moge sprobowac wziac kolege i na raz odlaczyc, ale watpie, ze to cos da

Jak juz pisalem wyzej, co napisalem z komorki, to nie moge odlaczyc aku podczas odpalonego silnika, automatycznie skuter gasnie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Mam fakturę vat za skuter (tak, fakturę, nie umowę, bo skuter był kupiony od firmy), na fakturze mam 100zł, czy w urzędzie skarbowym przejdzie to 100zl? Jest jeszcze taki problem, ze faktura jest na 7 maja, a ja nie zapłaciłem jeszcze w skarbówce podadtku, jak wysoka będzie kara?
- Prosiłbym o przybliżenie całkowitego kosztu jaki mogę zapłacić w skarbówce
- Prosiłbym jeszcze o przybliżenie kosztów jakie będę musiał zapłacić przy przerejestrowaniu skutera(termin 30dni minął, ale to chyba nie problem?)Dodam, że skończyła mi się polisa, więc ile wyjdzie za samo przerejestrowanie(nowe blachy będą), oraz ile wyjdzie pieniążków za nowe OC?

Regulator do wymiany. Spisz jeszcze raz fikcyjną umowę.

Jak mam spisać umowę człeku, gdy to jest faktura, a korektę można robić przez miesiąc ;d Czyli: 7 maja, a mamy już? 9 sierpnia, 3 miesiące, korekty zrobić nie można, wiem, że w urzędzie skarbowym się nie płaci, ale ponoć skoro polisę miałem do 15 lipca, to mogę dostać karę, czy to prawda? Ale polisa była na innego właściciela przypominam.

Regulator, przecież jest nówka!

Ja jutro z rana wyjeżdżam, ale na komorce bede wchodzil co 3-4 godziny na forum, tylko proszę mi powiedzieć, czy to jest 100%'owa pewność, że to regulator? Przecież kupiłem nowy i mam go obecnie, nie grzał się jak go założyłem, bo co chwile patrzyłem i zwracałem na to uwagę. Czy może to być jednak coś innego? albo przewód który idzie do regulatora ?

a sprawdź wszystkie kable od podstawowej instalacji- czyli ładowanie i rozruch - ewentualnie wszystko podokręcaj- czasem możesz mieć jakiś luz na klemie od akumulatora czy alternatorze

Takie rzeczy raczej dotyczą wysokich natężeń - w wózku widłowym się na luźnych i zniszczonych kablach ładnie przejechałem - w rezultacie pół instalacji wymieniłem, ale tam wszystko musi działać bez zarzutu. Wiadomo 3 litrowy diesel w zimie wymaga.

Ale to ściema jakaś, patrz, było wszystko okej, zadnymi przewodami się nie bawilem, wszystko jest podpięte okej, masa dopiero była czyszczona, wszystkie styki są okej, akumulator jest bardzo dobrze podłaczony, gdyby byl zle, nawet byl rozrusznikiem nie zakręcił, bo by pstrykał, bo nie dawał by całego napięcia. W dodatku nawet jak bym odpalił a akumulator by był odłączony, to od razu by skuter zdechł, bo jak odlacze akumulator to od razu zdycha, juz to mowilem, a powinien z magnato chodzić tak? czy magneto, nie wiem jak to się pisze

no to musi być regulator albo alternator- albo coś po drodze - naprawdę w wielu urządzeniach występuje zjawisko indukcji ( dla niewtajemniczonych - przenikania energii elektrycznej) i naprawdę potrafi ono rozładować 130 AH akumulator w 9 godzin - do tego potrafi zniszczyć ci połowę zasięgu od telewizji - musiałbyś się z jakimś kolegą spotkać i pożąglować częściami między skuterami - wtedy byś wyłapał co ma winę - ale regulator może pomoże

Regulator masz jebnięty, nie jeździj z zepsutym aku, lub bez niego, bo od tego regulator h** strzela ;P

ale jestes tego pewien?

Witam! Przed chwilą spalił mi się regulator. Nie zdąrzyłem go nawet wymienić, mam 2 ss'y, ale dam jak bedzię komus trzeba, na razie opisze jak, jechalem dosc szybko, wjechalem w dziure i jakby cos sie spięło i zaczał się palic, przekluczam kluczyk a on nadal pracuje, silnik dalej chodzi. Szybko odpiąłem akumulator i rozebrałem przednią pokrywę - plastik. Patrzę, a tam zjarała się kostka razem z regulatorem. Tzn. W kostce tylko wejście, w które wchodzi zielony kabel - on chyba zasila całą elektrykę tak? A w regulatorze całe wejście wlasnie tam gdzie wchodzi ten zielony kabel, co to moze byc? Automatycznie akumulator się rozladowal oczywiscie, juz nie wiem co zrobic :<

Refresh!