Siema!
Mam na imię Michał. Jestem z Poznania.
Chciałbym wam przedstawić moją skromną Yamahe Aerox.
Skuter od początku został kupiony z myślą o scooter meetingach i customshowach. Więc kupiłem w czerwcu najtańszą w okolicy Yamahe Aerox z 2001r.
Jednakże, jak się później okazało to kupowanie takiego szrotu nie było dobrym posunięciem… Sprzedawca powiedział mi, że jest on w 100% seryjny oprócz wariatora HEBO NG i wydechu Turbokit. Po zakupie okazało się,że siedzi w nim Polini Sport 70cc. Po paru kilometrach zaczęły się problemy… Pierwszym był problem z wydechem, nie był to wydech do minarelli horizontal, kolanko było dospawane. Pewnego dnia kiedy wyjeżdżałem z pod domu, spaw pękną, wydech zaczął trzeć o ziemieć a później o felgę :/. Więc następnego dnia kupiłem Tecnigasa NEXT-R i filtr Malossi E5. Zacząłem go regulować i naprawdę super jeździł =] . Pewnego razu dałem się przejechać mojemu bratu, po 20 minutach wrócił. Kiedy wprowadzałem go do garażu momentalnie przednie koło odpadło 8O. Okazało się że przednia sztyca też była spawana i pękła… Lepiej nie myśleć co by się stało jak by pękła 5 minut przed… Nie chciałem już ryzykować, więc od razu rozłożyłem go do części pierwszych, żeby wszystko sprawdźić. Zauważyłem że każdy plastik oprócz podłogi był klejony… Rama też jest dużo starsza…
Więc skończyło się jeżdżenie… i zaczęło się zbieranie części.
Na początku kupiłem oponki:
-Dunlop GT301 na tył
-Dunlop RS207 na przód
Tak wyglądał roxik od razu po zakupie:
Obecny setup:
Malossi Big Bore 86ccm [MSC TUNED]
Kartery [MSC TUNED]
Wał Kiesler 13mm, 85mm (hub 44mm)
Wydech JS BigBore
Zawór Malossi MHR Vl14
Spacer Kiesler 28mm
Króciec Kiesler
Króciec Malossi MHR
Gaźnik Koso 30mm
Filtr Stage6 Double Layer
Malossi Overrange
Sprzęgło Stage6
Dzwon Malossi MHR
Przełożenia Kiesler sprint 15%
Przełożenia Malossi 13/44
Malossi torsion control
Zapłon HPI 2006 digital
Pompa Bosch
Pompa Reich
Łożyska Fag C4
Części optyczne:
Pokrywki zbiorniczków hamulcowych SSP Cooling Style
Kopniak SSP EVO
Podwyżka amortyzatora SSP
Tarcza Stage6 SSP Oversize
Tarcza SSP Floating
Killswitch
Korek oleju przełożeń SSP.
Klamki hamulcowe SSP
Kierownica Scooter-Attack M-style
Mostek Stage6
Śruby STR-8
Błotnik Kiesler
Elektryka:
Obrotomiećrz KOSO II
Prędkościomiećrz KOSO II
Pompa Bosch
Pompa Reich
Stage6 Accelometer (zamówiony)
Inne:
Podstawka Stage6 MK II
Rollgas Tomasellini
Subframe Kiesler
Klocki MHR
Klocki Gafler
Bak od NRG
Kranik paliwa ręczny SPORT
Polerki:
Spacer Kiesler
Dzwon (w trakcie)
Silnik (w trakcie)
Pokrywki zbiorniczków hamulcowych SSP
Zapłon (w trakcie)
Gaźnika (zewnątrz i wewnątrz) (nie długo)
Chrom:
Wydech (w trakcie)
Lagi (w trakcie)
Felgi (w trakcie)
Pokrywa przekładni (w trakcie)
Pokrywa zapłonu (w trakcie)
Rollgas (w trakcie)
Śróby (w trakcie)
Podstawka Stage6 MKII (w trakcie)
Dodatkowe prace:
Roztoczenie karterów pod cylinder i wał (technologią CNC)
Plany:
Amortyzator Fournales
Regulacja
Złożenie
Skończenie plastików
Lakierowanie
Dać siedzenie do tapicera
i wiele innych
Roztoczenie: (nie patrzcie na wygląd zew. silnika bo jest w toku sciągania podkładu :P)
Mam nadzieję, że spodoba się wam mój projekcik.
Pozdrawiam
michalos
Ladny. Ale co do wizualnego widzę ze trochę pracy masz. Nie slyszalem nigdy o pol 86ccm. To sa na jakieś specjalne zamowienie ??
sporo kasy wsadziłeś i dużo pracy przed tobą z tym roxem
Ale to będzie chodziło Ogień!
Szacun za pracę, widać, że duużo kasy poszło w roxa
no rox 86ccm to jest dopiero petarda ciekawe jakie osiągi to będzie miłao pewnie ze 150km/h pujdzie strach się bac a z otyki to fajnie to będzie wyglądac :
ten rox nie będzie jeździł tylko zapiera***,
życze powodzenia i czekam na efekt końcowy:D
o ja… takie rzeczy chciałbym kupić i tak stuningowac swoja roxanke… ale brak kasy robi swoje bo na to trzeba naprawde duzo duzo kasy fajnie ze tyle poswiecasz dla swojego skuterka… bede non stop sprawdzal co tam nowego slychac i pisz o kazdych postepach :mrgreen:
ten custm rox nie będzie ani jeździc ani zapierdlalac
ON BEDZIE LATAŁ JAK F16
Siema!
Dzięki za odpowiedzi.
Mam nadzieję że w poniedziałek odbiorę części z chromowania i lakierowania. :] Wtedy od razu go złoże i nagram film z pierwszego odpalenia.
Foty wypolerowanego spacer’a:
Pozdrawiam
michalos
heh to miales przygod z tym roxem. No ale jak teraz doprowadziles go do stanu uzytkowalnosci to super. A tuning to naprawde tylko pozazdroscic. A ile na takim cylku można pojezdzic chodzi mi o ilosc km.
Borek02 napisał:
A ile na takim cylku można pojezdzic chodzi mi o ilosc km.
Ok. 25KM
Pyta się ile można pojeździć … Ile kilometrów
25km to chyba moc a nie żywotność cylindra :p. Na takim setupie, do 250km na jednym tłoku.
Wszystko pięknie ale brat miał szczęście że mu w trasie koło nie odpadło :-x
ps. Kasy to ty chyba masz po czoło ^^
Mewa napisał:
Wszystko pięknie ;) ale brat miał szczęście że mu w trasie koło nie odpadło :-x
ps. Kasy to ty chyba masz po czoło ^^
niestety polski rynek jest zawalony szrotami za granicy skuterami robionymi na handel jak najniższym kosztem po to aby się dorobić ;) na brak kasy chyba nie narzeka :P albo po prostu umieć oszczędzać:) albo się dobrze uczy i go rodzice kochają ;) :) oj cylinder i inne części fajne ;) ale i tak znajdą się chińskie suszarki co jeżdżą szybciej ;]
ta polerka wysmienita… ciekaw jestem czy faktycznie będzie problem z odpaleniem tego w sumie caly nowy silnik będzie można powiedziec wraz z zaplonem wiec roznie moze to byc
jeśli masz trochę umiejętności i cierpliwosci na pewno Ci się uda
Cylek wrocil z portingu widzialem na sqtery
Siema!
Tak cylinder wrócił z portingu od MSC. Naprawdę zrobił to bardzo ładnie. Tak jak chciałem, tzn. tylko rozwiert+polerka pod wydech i zwiększenie czasu otwarcia na 198.
Foty:
Pozdrawiam
michalos
Wypas porting pewnie Mam pytanie co daje dzielone okno wydechoweź
Siema!
Wypolerowałem cyla. Jutro jeszcze głowice skończę i może karterki.
FOTKI:
Pozdrawiam
michalos