Chcialbm się dowiedzieć coś na temat tego zestawu czy da radę? Może ktoś poleci coś innego?
Mój skuter to Toros 4t
http://allegro.pl/cylinder-glowica-90-skuter-4t-swieca-dysza-gy6-50-i6842818950.html
nie ma nazwy wiec sie raczej opinii nie doczekasz bo to zależy czy trafisz dobry czy marny. a to nie wiadomo co to. jakis zestaw i nawet nie wiesz czy tego samego za 80zł nie dostaniesz u kogoś innego
Ja Ci polecę to co ja włożyłem do swojego El Diablo czyli ten sam skuter w innym malowaniu. A mianowicie zestaw firmy MCN komplet uszczelki głowica klawiatura zawory itd. Zawory docierałem wiertarką na paście Malwa ‘0’ poskładałem wszystko chodzi. Od początku na oleju Castrol 10w40 półsyntetyk. V-Max z 62 wzrósł do 80 Km/h realnych nie licznikowych. Ale do tego mam dysze 85 wariator SV1 tuleja 38 mm pasek Bando kewlar sprzęgło i dzwoń WM Motor tania podróbka Naraku.
Link do zestawu http://allegro.pl/cylinder-80-gy6-glowica-modul-mcn-skuter-4t-i6920397028.html
Dzięki za propozycję napewno przemyśle
Mam jeszcze pytanie które żądam tutaj aby nie zakładać nowego tematu a mianowicie zakupiłem nowa świece Ngk ponieważ poprzednia pomimo regulacji ciągle była czarna natomiast teraz ta Ngk ma biały nalot odkrecilem srubke od mieszanki ok 3/4 obrotu ale nadal to samo co jestcnie tak? Jaki kolor świecy powinien być w 4t kawa z mlekiem czy biała bo taka teorie też słyszałem.
śrubka od mieszanki to tylko jedna z kilku regulacji. kolor powinien być kawy z mlekiem
W tym pierdzie najlepiej jeśli masz nadal 50 cm to śrubka od mieszanki ustawiasz na 2,5 obrotu jak za wysokie obroty to ustawiasz ta drugą śrubką. Tylko rób to na ciepłym silniku. Przejedź 10 km i wtedy. Jak chcesz coś wiedzieć na temat tego pierda to pytaj znam go na wylot.
mu chodzi o kolor świecy a nie obroty. dysza/iglica do regulacji panie kolego
Okej dzięki może w tym tygodniu założę j z 80 ccm.
A w samumie jak już jest temat to zapytam o dotarcie cylindra i tłoka.
Czy po 600 km będzie można już mu przycisnac?
Ogólnie zamierzam go docierać w następujący sposób
Pierwsze 30-40 km max prędkość 40 km/h na zmiennych obrotach i przystanki co 10 km po 40 km wymiana oleju.
40 - 300 km vmax 55 kmh na zmiennych obrotach i uważam żeby nie przegrzac tłoka I TU PYTANIE CZY Z GORKI MOGE ODKRECIC MANETKE NA FULL? Po 300 km wymiana oleju.
300 - 600 km chciałbym już jeździć ok 70 kmh i czasami przycisnac na vmax.
Czy przy takim docieraniu nie zajade go?
Jeżeli już go dotrze to wymiana wariatora i sprzęgła.
po prostu jeździj z głową i go nie przegrzewaj. wytyczne są dla dzieciaczków. nie ma sensu wymieniać oleju po 40km.
ja swojego docierałem mając 50tke(1000km), potem 70tke też lekko tarłem ale przy 90tce stwierdziłem, że to zbytnio nie ma sensu i go piłowałem od 0, wiadomo, z głową.
- zakładając 90tke na zwykły wał, nie zdziw się, że dość szybko padnie, zacznie stukać czy coś.
Jak już mówiłem u mnie w 80 cm dysza 85 iglica na 2 ząbku od góry. A co do dotarcia to ja mam nadal na dotarciu już 600 km. Pierwsze 30 Km nie szalej do 40 km później już normalnie jeździj. Ja normalnie jeździłem hamowałem silnikiem rozpędzałem i puszczałem go z górki i i od tych 30 km cały czas jeżdżę normalnie z v-maxem też mimo 600 Km pilnuje najważniejszego co napisał Nortos nie przegrzej. Zapi…m nim 80 Km/h do roboty ale mam odcinek 3,600m potem stoi 8 godzin i znowu 3,600 na pełnym i znowu stoi w garażu i tak codziennie. Nic się nie zatarło nic się nie rozj…o.
Dzięki Panowie za pomoc.
Ja mam do roboty 11 km więc też nie za daleko tym bardziej że teraz coraz chłodniej i nie powinien się aż tak grzać
No to jeździj normalnie tak jak by był dotarty przy 11 km nie zdąży się przegrzać. Pierwsze 30-40 Km nie szalej wtedy jest największe tarcie i przyrost mocy potem sie to zmieni zreszta odczujesz.
na 11km spokojnie bedziesz miał 11 okazji żeby przegrzać silnik
ja bym do tych 300-500km jeździł ostrożnie i bez vmaxa a potem stopniowo zaczynał wchodzić w te wyższe zakresy.
Ciekawe bo ja po 40 Km jeździłem normalnie z v-maxem i jeżdzę do dziś i jakoś się nic nie stało.
a jedna stwewardesa Juliane Koepcke (inna to Vesna Vulovic https://pl.wikipedia.org/wiki/Vesna_Vulović )wypadła z fotelem z samolotu z 10 tys metrów, spadła w dżungle i kilka dni przez nią wędrowała i doszła do cywilizacji w zasadzie bez szwanku - choć w tej dżungli żyły pasożyty składające jajka pod ludzką skórą.
Co nie oznacza że to reguła i każdy kto spada z 10km metrów przeżyje. Bo na ogół nie.
Fajne poczucie humoru macie chłopaki Podczepię się do tematu . Otóż ciekawi mnie pewna sprawa otóż zbliża się zima i mam pewien dylemat . Chciałbym wpakować w mojego baotianka nowy zestaw 80 cc. I tu pojawia się pytanie : lepiej brać cylek od teca czy od airsala ? Głowicę wezmę większą od moretti za 160 zł ( chyba że znacie lepsze w podobnej cenie ) . Od razu mówię że zależy mi na v maxie . Dla ciekawych powiem że mam wario top racing SV1 . Pozdrawiam i zgóry dzięki za pomoc
No to masz ten sam wariator co ja jakie masz rolki bo mi najlepiej chodzi na 5 gr. Pomimo dużej średnicy tłoka można stosować go do oryginalnej głowicy choć w naszej opinii przydała by się dedykowana głowica o większych zaworach. Czasami też zdarzają się problemy z kompresją oraz z dopasowaniem do karteru. Wynika to z fakt, iż średnica zewnętrzna stopy cylindra (tulei) to aż 54mm. Jeśli nie chcesz przerabiać karteru- przed zakupem sprawdź ten wymiar w swoim skuterze. Pomimo tych minusów ogólna ocena jest pozytywna.
Nasza sugestia- jeśli poszukujesz bezproblemowego cylindra plug&play 72-80cc wybierz Naraku.
Znaczy tak przeszukałem kilka forów i ogólna opinia powiedziała że airsal lepszy od naraku ale nie wiem nic o tecu dlatego proszę o opinie Teraz mam 80 cc ale obawiam się że marnej jakości (kupiłem go z tym cylkiem) . Rolki mam 5 gram , wcześniej śmigałem na 6,5 ale nie mogę się przebić dalej niż 60 km\h.Tłumnik mam kiepski bo to tylko gruby kawał rury i wiem że on też mnie blokuje . Wymienię go ale teraz myślę o markowym cylindrze . Głowice kupię większą od moretti bo chcę z niego wykrzesać jak najwięcej. To chyba tyle ode mnie . Czekam na Wasze opinie
Skoro moje MCN chodzi ok Made In Taivan to TEC z pewnością będzie ładnie chodził. Wydech jak już to TECNO STREETLINE na testach z hamowni poprawiał moc o dobre 1,5 Km jakieś przeloty tłumiki z allegro nic nie dadzą swoje kosztuje ale jest chwalony. A jeśli już idziesz na więcej niż 72 cm to gaźnik 24 mm z dyszą 95 jeśli chcesz coś z tego wycisnąć. A co do Airsala jeśli chcesz się bawić w rozwiercanie karteru i dopasowywanie tego wszystkiego to rób jak uważasz ja bym go nie kupował po to by spędzać czas nad spasowaniem i nie mieć pewności czy jest wszystko jak należy. Gdybym miał przechodzić na 90 cm to kupił bym komplet Naraku 90 cm ceny różne zależy od sklepu 700-1100 zł. wszystko spasowane i wiesz że jak poskładasz bedzie działać bez pie…a się z karterem.
Czy aby na pewno jesteś pewien że airsal się nie wpasuje ? Jeśli jest przeznaczony do 139qma to raczej ma pasować