Witam
Mam problem (znowu) z akumulatorem.
Jeden przez zime mi padł - nie dało się go “uratować”.
Wymieniłem więc na nowy…
Na początku wszystko ok, ale w pewnym dniu po prostu “siadł”. -,-
Jechałem najnormalniej po drodze i nagle zapala się czerwona lampka.
Zjechałem z drogi (myślałem, że oleju zaczyna brakować) i sprawdźiłem co się dzieje.
Zbiornik oleju pełny…ale już wyświetlacze, automatyczny rozrusznik, kierunkowskazy nie działały ^^ (TGB R50X)
Sprawdziłem “z góry” czy coś się nie odpięło…no cóż - nie widzę niczego.
I jest jeszcze coś ciekawego…po zimie jak odpalałem kierunkowskazy, słychać było takie “tykanie”. Jak się je wyłączało, przestawało tykać.
Teraz słychać to cały czas jak silnik pracuje na niższych obrotach.
Ktoś wie co się mogło stać?
Moze nei masz ladowania i ci poprostu pada ako szybko ?
Nie no, ładowanie jest…przecież tamto aku wytrzymało 2 lata,a to jest nowiuteńkie…zaledwie 2 tygodnie ma :-o
może aku kupiłeś walnięte :!: :?:
Nie wydaje mi się…działało wszystko do tej pory bez zarzutu.
Ruszał z aut. rozrusznika bez problemów, wszystko było ok.
Jeżeli natomiast miałbyś rację, nie widzę problemów żeby iść z tym na gwarancję…
a jakiej firmy kupiles aku jak jakis badziew za 30 zl to jasne wtedy ze to aku jest walniete
130 zł kosztówało…
może naprawde ci nie laduje. nie jezdziles ostatnio po bruku olub innych nierownosciach.
Tak - zaraz przed tym jak to się stało.
Wyjeżdżałem z działki…zjechałem na sam dół, ale potem nie mógł mnie wyciągnąć, więc go “popchałem” … dziury i kamienie owszem tam były, ale oczywiście w obawie o skuter nie wpadałem na żadne głupie pomysły i nie katowałem go.
a moze wyskoczyl ci jakis przewod :?: sprzwdz to . sprawdzić nie zaszkodzi
Noo sprawdzałem - z góry, bo z góry, ale “do środka” nie mam się jak dostać…
A mogło właśnie coś TAM się odpiąć?
tak tylko troczhe będzie spradzania bo kabli tam jest w hu*. moze po prostu spruboj naladowac aku
A sprawdzałeś bezpiecznik? U mnie w stalkerze też tak było i się okazało że bezpiecznik walnięty…
Bezpiecznik…o tym nie pomyślałem.
Gdzie on się znajduje?
Gdzieś koło akumulatora… U mnie przynajmniej tak jest. A w stalkerze też myślałem że mi siadł aku a jednak to siadł bezpiecznik i ładowania nie było…
a nie pomysłałeś żeby sprawdźić ładowanie miernikiem ? oraz czy akumulator jeszcze żyje . jak nie wiadomo oco pytać to www.google.pl -> jak sprawdźić ładowanie akumulatora … jak sprawdźić stan akumulatora i zaraz znajdziesz
p.s. Ładowanie powinno wynosić 14-15V … a akumulator na zgaszonym silniku powinien wskazywać ciut ponad 12V wtedy jest malina
Sprawdź regulator napięcia.
Może ci go przeładowało po prostu :mrgreen: tak jak mi… :lol:
JacoPL napisał:
Ładowanie powinno wynosić 14-15V .. a akumulator na zgaszonym silniku powinien wskazywać ciut ponad 12V wtedy jest malina
Akuś powinien mieć na zgasoznym ok 12.8v a nie ciut ponad 12
a trochę ponad 12V to nie znaczy dokładnie 12.8 bo jak będzie miał 12.3V to co zepsuty ? Zmartwie cie bo będzie jeszcze w świetnej formie