Akumulator siadł

nietyle że twierdze ze będzie zepsuty, bo bedzię jeszcze oki tylko chodzi o to że powinien mieć w kranicach12.8v ale nei znaczy że jak ma 12.3 to jest zły

wystarczy ze pokazuje powyzej 12V wtedy jest idealnie … jak pokazuje 11-12V to należy sprawdźić pobór prądu (czyli Amperów) w stanie jałowym czyli na wyłączonym zapłonie… powinien nie przekraczać 0,2Ampera przy alarmie, 0,0Ampera bez alarmu …
poźniej sprawdzamy ładowanie czy czasem nie ładuje nam poniżej 13Voltów

Dla wyjaśnienia, ładowanie sprawdzamy na zapalonym silniku.

Dzisiaj wyjąłem akumulator, podłączyłem do prostownika (ustawienia minimalne : powolne ładowanie, min., akumulator) i …

Przy ustawieniach j/w : na chwilke pojawiają się 3A i od razu spada na 0
Przy ustawieniach : szybkie ładowanie, max. , akumulator : trochę ponad 6 i od razu spada do 0
Przy ustawieniu takim jakie się ma gdy chce się odpalić samochód od razu leci na 30 + (dalej nie ma “licznika” :stuck_out_tongue: ) [oczywiscie od razu to wtedy wyłączyłem]

Akumulator chyba w porządku, bo stary w ogóle nie reagował ?
Co z nim jest ?

I jak wygląda bezpiecznik? :-o Jakie ja głupie pytania zadaje…aż mi wstyd jest, ale nie wiem. Widziałem już kilka, ale po prostu nie mogę znaleźć…

Na kablu od plusa akumulatora powiniwn być taki walcowaty szklany.

Dobra, znalazłem.
Było to za takim białym plastikiem - myślałem, że to zwykłe łączenie kabli :stuck_out_tongue:

Z tego co widzę bezpiecznik był przyczyną tej “awarii”.

Wielkie dzięki za pomoc :smiley:

jejkuu… co z tego że reaguje jak podłączysz pod prostownik? :roll:
zamiast kombinować i pierd**** to weź miernik i sprawdź ten aku i ładowanie w skuterze miernikiem a nie…
będzie wszystko wiadomo bo takie to o dupę rozbić…
bezpiecznik często jest jeszcze w takiej kostce schowany na czerwonym kablu, zazwyczaj w tym samym miejscy gdzie schowany akumulator, taki walec szklany a w środku taki drucik, on musi być cały, jak jest przerwany to bezpiecznik do wymiany.