Witam, otóż mam Zumico Eos 50 4T, sciągnąłem blokady z wariatora, filtra powietrza, gaźnika i wymieniłem moduł na odblokowany. Otóż skuter jedzie 50 km/h po zdjęciu tych wszystkich blokad, mam pytanie odnośnie modułu, wymieniłem moduł na ten 'tuningowany' a skuter ma takie same obroty jak na starym module, nie wiem co sie dzieje, ale skuter chyba powinien jechać troszeczkę więcej.. Nie wiem czy to może źle wyregulowany gaźnik, za mało powietrza, albo paliwa.. chociaż silnik dobrze chodzi. POMOCY !
To sprawdź sobie jeszcze czy nie masz zwężonego w środku króćca ssącego, czy nie masz na kolanku wydechowym zawirowacza spalin, ewentualnie możesz mieć za małą dyszę gaźnika.
Moim zdaniem nie zdjąłeś wszystkich blokad.
Zdjąłem tylko te blokady które wymieniłem, czyli moduł, filtr powietrza ( nie wymieniałem dyszy) Zawirowacza spalin nie mam, ale nie wiem co z króćcem, myślisz, ze to wina króćca, że tak powoli jedzie?
A sam moduł nie zdaje sprawy, na szybszą jazdę? Bo powinien chyba jednak jechać szybciej, nawet z tym króćcem ssącym.
Ludzie, ludzie... Z Wami jak z dziećmi... Powtarzałem coś już niejeden raz...
Kamil - Twój skuter jest już aż za dobrze odblokowany. O co mi chodzi? O tę zwężkę z filtra powietrza. Ile razy mam kłaść do głów, że to nie jest blokada... Ta zweżka powoduje, że można w ogóle wyregulować gaźnik, że nie trzeba dawać iglicy opór w górę ani dyszy 100. Ona podaje taką ilość powietrza jaka jest potrzebna do wytworzenia takiej ilości mieszanki, którą ten cylinderek jest w stanie przepalić i nie zaleje silnika. Załóż tę zweżkę z powrotem i wyreguluj prawidłowo gaźnik. I nie ulepszaj fabryki zanim nie włożysz tam czegoś większego.
No ja co prawda musiałem zwężkę wywalić, ale to przy 72 cm3 bo za mało powietrza dostawał. Zobacz ten króciec a jeśli jest normalny to regulacja gaźnika tylko.
Moim zdaniem to wina modułu. jakie obroty kręci ci na stopce?
Moim zdaniem lipny moduł
Załóż zwęzkę i dopiero sprawdzaj moduł i inne rzeczy.
Jakby co mam moduł na zbyciu - zwykły odblokowany.
Zwężkę chodzi Ci o tą na filtrze powietrza?
Obrotów nie mam, sprawdzałem na głos bo obrotomierza w skuterze nie ma ;<
Kamil Mroczk... napisał:
Zwężkę chodzi Ci o tą na filtrze powietrza?
Tak, taka krótka rurka w środku puszki po lewej, jak masz wlot powietrza.
Założę zwężkę i zobaczymy jak tam moje osiągi, ale jak mam od nowa regulować gaźnik jak on był wcześniej wyregulowany na zwężce i jechał normalnie, wyjąłem zwężkę i nie regulowałem gaźnika tylko do tej pory jezdzilem tak jak był ustawiony wcześniej, to muszę gaźnik regulować od nowa jak włożę zwężkę ? :)
Bo moduł założyłem jak już tej zwężki nie było, może dlatego tak go zmula, przez tą zwężkę jedzie 50 max..
Wsadź zwężkę i zobacz, jak po jej wyjęciu nie ruszałeś gaźnika to może będzie ok. Generalnie po wyjęciu rurki powinieneś znowu gaźnik regulować bo dostawał więcej powietrza, a że dostawał go więcej mógł zamulać.
Ok dzięki, zdam relacje jak założę zwężkę ;D
Chociaż przed wymianą modułu i ze zwężką w środku jechał 50 km/h a nie było blokad na wariatorze i gazniku ;)
No ale jeśli miałeś zablokowany moduł to nie dziw się, że tak jechał :)
moduł teraz jest wsadzony odblokowany, wsadziłem zwężkę i dalej jedzie tak samo, nie wiem co mam robić, brak pomysłów, może za mało paliwa dostaje?