ZS172FMM 250cc po rozgrzaniu nie trzyma obrotów

Proszę o poradę, silnik zs172fmm-5 250cc 28KM 2-zaworowy, gaźnik PE30. Do momentu porządnego rozgrzania chodzi łądnie stabilnie, jak tylko się dobrze nagrzeje obroty zaczynają pływać, ustawię np. 1700 chodzi tak minutę dwie, potem pomału spada o około 150-200rpm chodzi tak przez kilkadziesiąt sekund i z powrotem powoli wzrastają do 1700 i tak w kółko. Co zrobiłem, gaźnik wyregulowany prawidłowo ale dla pewności założyłem PZ30 i na drugim gaźniku z innym króćcem to samo, nie łapie lewego powietrza sprawdzone, nowe króćce, podmieniałem świece i cewkę, zawory ustawione dwa razy raz zrobiłem 0,06 na ssącym i 0,08 wydechowy to samo, potem zwiększyłem nieco luzy 0,08 na ssący i 0,10 wydechowy bez zmian, w zasadzie podmieniałem już wszystko oprócz modułu zapłonowego, jest jakiś tani chiński zamówiłem i czekam na inny może to on. W czym może być problem? Dodam, że oprócz tego pływania tych obrotów silnik podczas jazdy pracuje wzorowo w całym zakresie, tylko na wolnych obrotach ma te skoki obrotów

Problem rozwiązany, jak wcześniej pisałem regulowałem zawory ale nie tak jak pisałem wcześniej mój błąd. Najpierw ustawiłem tak jak jest w serwisówce tzn. 0,04 do 0,06 oba a ja ustawiłem na 0,06 ssący i wydechowy. Potem ustawiłem 0,08 wydechowy i 0,06 ssący ponieważ wyczytałem na forach, że takie luzy są najlepsze dla tych silników. Potem przypadkiem obejrzałem jakiś filmik i mechanik mówił, że ustawia zawsze 0,10 i 0,08. Ustawiłem tak i chodzi teraz idealnie, nie rozumiem tylko, dlaczego producent podaje tak ciasne luzy :confused: Pozdrawiam

nie wiem jaką masz “serwisówke” ale masa tych informacji dotyczy protoplasty tego silnika co masz - czyli oryginalnej konstrukcji hondy z lat chyba 60-tych. Ona była wykonana z wysokiej jakości materiałów i tam rozszerzalność materiałów była niska. Stąd honda publikowała małe luzy -właściwe dla niej.
A wszechobecne teraz klony są produkowane z gorszych materiałów i do tego ci robią z takich a tamci z siakich a oznaczenia silniak identyczne. I dlatego czasem dobre luzy to dopiero 0.1 i 0.12. A przepisuja i publikuja info z pierwotnej konstrukcji.
Tam w tabelce w informacji o luzach powinna być wartość “dobierz se”.