niby czemu miałby się grzać dzwon ? przez to że na śniegu by skuter jechał a nie koło się ślizgało? jakby zamontował takie poprzeczne blaszki to koło by się nie ślizgało tylko by to się wbijało w śnieg i nie pozwalało ślizgać kołu przy dodawaniu gazu. na asfalcie w lecie też się koło nie ślizga i dzwon się nie przegrzewa więc i tu nie będzie i żadnego racinga nie trzeba… bosz… ale gadacie nieraz to aż się łeb lasuje.
Mafioz ale przyznaj że jak wjedziesz w porządny śnieg to może mu dość ciężko iść, jak dla mnie to by wystarczyło jakby to w lekko zamarzniętych rzeczkach szło.
Aha i co do tych łopatek to zależy jakie to będzie wielkie i jak często.
i co do tej felgi to nie zamierzam latać do jakiegoś warsztatu żeby mi opone zdjęli, bo nie wiem nawet czy to ciężko czy lekko idzie.
ale to by się przecież dało zrobić, na tył właśnie tak jak Daniel zrobił lub tak jak Mafioz proponuje, a na przód dało by radę taką łopatę, ale jak w zakręty wchodzić.
ja pierdole ale spam nawet mod spamuje można zrobić na przednich i tylnich kolach to. ja mma tylko z tylu bo na kole chce latac a nie jakieś dzikie zakrety. A i one nie sa do jezdzenia po zaspach tylko po lodziu lub ubitym sniegu wiec silnik chodzi tak jak na suchym.
Ty masz problemy... :P zrobić płozę podgiętą nie tylko z przodu, ale i po bokach, by delikatnie była w kształcie litery "U", ale naprawdę delikatnie! I nie może być długa! 25-30cm wystarczy ;) I trzeba by dać jeszcze dwie sprężyny stabilizujące przymocowane z tyłu i z przodu płozy łączące do półki ;)
O takie coś. Ta sprężyna z przodu musi być nieco bardziej naprężona od przedniej(dlatego ta asymetria), bo inaczej podczas wjazdu w lekki śnieg można by było szybko się zakopać ;)
W mordkę jeża! Teraz zaczynam żałować sprzedaży skutera, bo bym sobie skuter śnieżny zrobił :)
P.S. cały ten pomysł po realizacji :arrow: http://makus.wrzuta.pl/film/a372AauyoBI/skuter_na_snieg
jak dlamnie to jest ściśle związane z tematem. spam by był gdybyśmy gadali o dziewczynach :P a my dyskutujemy nad ulepszeniem itd i właśnie tak jak pisałeś kolce są na ubity śnieg ale na bardziej puchatym by gówno dały i wtedy lepsze byłyby takie poprzeczne blaszki ;p
LUDZIE OGAR !! juz wyjebałem parę postów ale reszty mi się nie chce to temat o kolcach w oponach a nie kurwa jak przerobić chinola na skuter śnieżny /wrona
Moje dodatkowe uwagi , , jak jest mało bierznika , to wystarczy , wiertło na grubość śrub , ale przy grubym bierzniku polecam dać większe wiertło , bo śruby i tak cieżko wchodzą , i palce od wciskania napierdalają.
Pienieniądze jakie trzeba wydać
kupiłem 200 kompletów (śruba, x2 podkładka szeroka , nakrętka) wyniosło mnie to 50 zł ale niepotrzebnie kupiłem długie śruby bo potem i tak musiałem je skrócić o połowe , i wsumie zostało mi ok 40 kompletów , czyli smiało można zamknać się w 40 zł
potem albo kupujemy dętki ( chyba się bardziej opłaca) tylko od środka opony wykładamy i przyklejemay (tak aby trzymało się do czasu włożenia dętki) jakąs stara gume, bądż wycięty pasek ze starej opony żeby dętka się nie wytarła od śrub, albo do opony wpuszczamy pianke w przypadku pianki trzeba kupić dwie duze , (cena ok 20 zł za sztuke) i mieć zaprzyjażnionego wulkanizatora , bo prawdopodobnie , operacja upierdoli całą maszyne (dostałem szmatkę i czyściłem ;p). Wulkanizator , załozy nam jedną połowe opony , wtedy do środka wpierdalamy cała pianke i szybko trzeba nafrukać koło (powietrze spierdoli przez śruby ale nie ważne) , zanim pianka zacznie puchnąć, potem to samo z drugą oponą. Na końcu zostawiamy koła na noc i dopiero , rano można je zakładać. Koła najlepiej , na czymś powiesić bo się pianka odkształci , potem jak wszystko złożymy cieszymy się jazdą , pianka jescze trochę się ugniecie , ale ledwo co . ja na przód pożałowałem , i mam koło jak by ktoś nafrukał 2 bary , ale i tak jeździ i nie ucieka na boki Tam gdzie mniej bierznika to polecam te opone dać na przód , bo kolce słabiej się trzymają.
Jeszcze raz ogólny kosztorys śruby ok 40 zł pianka ok 40 zł 3h wolnego czasu i zrobione *
*w koszty nie wliczone jest zużycie prądku na wiertartkę czy kątówkę