Zmiana opon

Cześć, czy zmiana opon 3.00-10 na 3.50-10 lub 100/90/10 będzie dobrym pomysłem? Te moje obecne są strasznie cieniutkie i myślę nad zmianą na nieco szersze, a słyszałem że do mojego Torosa F16 wejdą 3.50-10 lub 100/90/10.

I jeszcze zapytam jakiej firmy najlepiej kupić, żeby była dobra jakość? Tak jak w samochodach najlepsze będą Continental/Michelin/Pirelli?

co do zmiany jakościowej opon na michelin/pirelli.itd to oczywiście że warto. co do zasadności zmiany tej szerokości to bym podyskutował nad sensem.

Widzę, że zapomniałem napisać, ale opony i tak muszę wymienić bo są już łysawe. Więc tej szerokości nie zmieniałbym specjalnie.

tak, tylko po co? opona pracuje i przestrzeń koło niej jest jej potrzebna. nie można tego wypchać gumą na milimetry przy wahaczu i innych elementach. Szersza opona to większe opory toczenia a mocy nadmiaru nie ma. W winkle też się nie składasz 150km/h 200kg sprzętem żeby takie ilości gumy były potrzebne. Taki zabieg czysto stylistyczny (ale bedzie się wydawał że jeszcze bardziej na walcach stoi) bez praktycznego uzasadnienia.
Natomiast kupić dobrej jakości opony i nowe to zupełnie inna sprawa.

OK, dzięki za pomoc. Wiesz może jeszcze co może być przyczyną nierównomiernego zużycia tylko tylnej opony? Ja tak myślę, że albo złe ciśnienie, albo słaba jakość tej opony.

I co sądzisz o Pirelli SL 26? Dobre będą, czy może coś lepszego można dostać w podobnej cenie?

tylna opona zawsze będzie bardziej zużyta niż przednia

Na oponeo sobie popatrz . Maja teraz spore obizki na opony, z tym ze roczniki. 2017