zmiana cylka, dozownik oleju ? POMOCY !!!

Siemka mam pytanie, wymieniam cylinder na malossi sport 70 cc w gilerze runner i moje pytanie brzmi czy zostawić dozownik oleju i dolewać do baku ?? czy go usunąć i robic mieszanke do baku ?? ile w obu przypadkach musiałbym dolewać oleju do 5 litrów benzyny ?? aha i jaka dysza w gaźniku dellorto będzie ok do tego cylka ?? gaxnik to 17,5 mm dysza 80 ?

mieszanka jest 1:50 czyli 100mililitrów oleju na 5litrów benzyny

ale lepiej robic mieszanke czy zostawic ten dozownik ?? jakieś plusy i minusy tej akcji ? :slight_smile:

Wywal …

+ to lepsze smarowanie którego 70 sport potrzebuje…
- to trochę więcej roboty :lol:

aha i jaki olej najlepiej lać ?? jakiś nie najdroższy :stuck_out_tongue: aha bo do serii lałem jakiś z orlena :stuck_out_tongue:

Polecam Castrola :smiley: Najlepiej Super 2t :smiley:

olej najlepiej motul lub castrol, i najlepiej full syntetyk :stuck_out_tongue:

Wywal dozownik i kum miarkę S6 250ml :slight_smile: baaardzo przydatna w robieniu mieszanki :slight_smile:

Ale w 70 stosunek powinien być 1:40!

kamil234, Producent zawsze podaje w instrukcji jaką mieszanke należy stosować i najlepiej jest mieszać według niej. Nie jest powiedziane, ze każdy cylinder 70cc ma stosunek 1:40 :roll:

Co do oleju to ja do swojego leje Mobil extra 2t semi syntetic i jestem zadowolony. Orlenowski olej to lipa, dymi strasznie i się słabo spala, castrola lałem jak jeszcze miałem cagive to strasznie dymiła.