Witam!
Moj skuter to Malaguti Phantom F12 AC…z silnikeim Minarelli Horizontal.W tym moemncie jest to w pelni odblokowana seria osiagajaca v max=75-80km/h.
Jako,ze skuter ma przejechane 14 tys km bez zmiany pierscieni/cylindra(niedawno wymienilem sprzeglo na RMS standard ,rolki itp) jego moc dosyc opadla…Z 2 ma osobami na pokladzie lub 1 130kg:P nie jest w stanei rozbujac się do więcej niz 40km/h…czyli chyba brak mocy:/
Nie chciałbym kupowac najtanszego cylindra(na mielochu ze 180zl) tylko cos porzadneijszego…Znalazlem RMS standard za 250zl…wiec na pewno OK.
I teraz mam dylemat…Czy nei zmieniajac wydechu ,gaznika,sprzegla,wario itd mogę wstawic cylinder 50cm z klasy sportąLub 70cc klasy sportąCzy wszystko wytrzymażJak się zwiekszy moc?(standardowo 4.2KM).Jezeli nei sprawiloby to problemu jaki cylinderek do 400zl polecacie w moim przypadku?
Dodam ,ze nie chce nic tuni9ngowac:P tylko wymieniłeś cylinder zeby moc skuterka podskoczyla choc o 1-2KM…Napiszcie co o tym sadzicie i co zrobilibyscie na moim miejscu…
Pozdrawiam
jeżeli wymienićbys cylinder na 70 to musisz wymieniac waż, wzmacniaż choćby łożyska bo inaczej długo ci to wszystko nie potrzyma. Przy zamianie samego cylka i wału moc wzrośnie od 3 do 4 km, nie więcej.
Wlasnei czytalem gdzieś ,ze sa cylindry 70cc do których wystarczy seryjny wal…Czy to prawda?Sa cylindry 50cc przy których nie trzeba zmieńaic walu a moc choc trochę wzrastażCzy przy wymianie na 70cc nie trzeba wymieniac gaźnika i wydechu?
http://forum.jednoslad.pl/viewtopic.php?t=44
Wlasnie w tym temacie sa wymienione cylindry 70cc ktore “chodza” na seryjnych walach…
Matek pierniczy głupoty …
Możesz Śmiało włożyć Malossi Sport 70 …
Postrach, ty to lepiej przemyćl. zanam takich kozak?w co w?o?yli cylki 70ccm, nie wzmocnili wału i przez 2000 tys. wszystko chodziło elegandzko vmax większy itp a potem p?akali bo pół silnika trzeba było wymienić :mrgreen:
I nie mów mi, że piernicze bo mnie to wkurza
A wiesz, zawsze wzmocnic wałnie zaszkodzi
Na jaki wzrost mocy z 4.2 KM mogę liczyć po wstawieniu cylka 70cc i odpowiedniej regulaci gaźnika(pewnie dysze trzeba będzie wieksze wlozyc).Nie zamierzam zmieniac wydechu"(chyba ze znajde jakas ciekawa uzywke).Wal z czasem zmieńie…Albo chcociaz lozyska wymienie.I jaki cylinder zakupic(max 400zl)?
A ja znam hmm z miasta itp z 10 osób albo i więcej które na seryjny wałwłożyćy 70ccm sport i nic się nie dzieje… zresztą ja sam mam.
Do ac to malossi sport za tą cenę… i nie musisz łożysk ani nic zmieśniał.
Spoko wiec nie bede nic wymienial na razie,sam cylinder.Mam nadziej,ze się wytrzyma waż…Jeszcze cos okolo 300zl zarzuccie bo 4000zl to max jaki mogę wycisnac…
Postrach sam masz w opisię ze vmax twojego skutera jest niezadawalający… jak myslisz dlaczegoś?
Postrach sam masz w opisię ze vmax twojego skutera jest niezadawalający.... jak myslisz dlaczegoś?
Na pewno przez wałhahahahahaha :509:
Jeśli ta malaga jest starsza to wymienić lepiej łożyska
A wału nie wymieniaj, bo nie ma po co!!
OK a jaka najtansza a dobra 70cc-ke zakupic? Mi zalezy wsumei tylko na rownym i w miare szybkim przyspieszaniu…skuter moze jechac 75km/h…Od normalnej jazdy mam samochod…Skuter ma się dobrze spisywac w miescie…nawet jezeli sa na nim 2 osoby…to ma przyspieszac:P Teraz nie byloby na to szans…
W sumie jest to Malaga z 96r ktora przez 10k km byla mof?(ograniczenie w Niemchech do 25km/h) Od 3 tys ma zdjęte wszystkie blokady…ma przejechane 13tys…nie wiem czy to wystarczająco zeby cylinder padl?
Jak jest zimna ,odpali się to idzie w miare ladnie i rowno do max predkosci…ale jak jzu się rozgrzeje to jest nie za fajnie:/ Przy 50 km/h ma wyrazna dziure w przyspieszaniu…Regulacje gaźnika nie pomagaly…chyba ,ze cos źle robilismy…
Jeśli chcesz cylinder to tylko Polini Sport lub Malossi Sport
W takim razie łożyska polecam wymienić, bo skuter jest stary. Chociaż ja osobiście bym jeździć na tych, co są :D, dopiero jak by łożysko poczło, to bym zmienić
Postanowione.Zakupuje którys z tych 2-och markowych cylindrow i na poczatku nastepnego sezonu rozpolawiam silnik,zmieniam lozyska i jazzdaaaaa…Az jestem ciekawy ile będzie wzrostu mocy z 4KM po zmianie tylko samego cylindra i jak będzie odczuwalna moc:P
Koło 10Km możesz daćradę wyciągnąć jak włożysz jeszcze wydech…