Witam, mój problem to zwalony gwint w śrubce, która trzyma zbiorniczek płynu hamulcowego.
Chodzi o tą śrubkę “do góry” zdjęcia. Nie mogę jej naciąć bo nie wystaje, jest równo ze zbiorniczkiem… Jak się jej pozbyć?
Spryskaj go jakiś odrdzewiaczem, puknij ją delikatnie młotkiem i próbuj. U mnie było ten sam problem to rozwierciłem śrubę a to co wystawało to złapałem kombinerkami i odkręciło się bez problemu
Tu możesz jakimś przecinakiem ją spróbować naciąć. Ew jakoś większy srubokręt wbić tylko płaski
weź śróbokręt krzyżakowy i puknij kilka razy młotkiem przez niego i wtedy spróbuj odkręcić. U mnie to pomagało
Chłopaki ja też mam z tym problem, raczej bardziej poważny. Tzn w moim przypadku chodzi o przekładnie… Śruby są na klucz 8. Ktoś krzywo przyłożył dekiel albo źle powrkęcał śruby czy coś, i jedną śrubę zacząłem odkręcać ale po dwóch obrotach śruba się wyrobiła (tak ciężko szło) jak ja mam to teraz odkręcić?
Spróbuj naciąć brzeszczotem i odkręcić śrubokrętem
PodLy, wes klucz samzaciskowy ja ci mowie pojdzie
sam tak robilem z śrubami i szlo
jaki to jest samozaciskowy? ile on kosztuje? jak to w ogóle wyglądaż
Marian, powiększ fote, tam jedną śrubę próbowalem na taki sposób, ale śrubokrętem nie da rady bo to w uj mocno przykręcone jest…
jasiu ja mialem taki sam problem, niedawno odkręcilem, wziąlem krzyżaka docislem go mocno, i ja mam tak, że jeszcze może śrubokręt kluczem odkręcic i mi poszlo, tylko że ja nie mialem zjechanego gwintu tylko śrubę z góry i mi się też objeżdźal :-/
podly a ty spróbuj obciąc grzybek z tej śruby, tylko uważaj na przekładnie i wtedy przekładnie ściągniesz, śruba już powinna sama się dac wykręcic, a jak nie to zeszlifuj ja od góry i od dolu żeby można klucz dac fracuza i ci tez pójdzie, kumplowi tak robilem to nawet zeszlifowywac nie musialem na klucz :mrgreen:
No powiem Ci że dobry pomysł ale dam to kumplowi bo ja szlifierką to tak średnio umiem się posługiwać, tzn nie tak precyzyjnie;d
Podły a próbowałeś już szczypcami złapać i odkręcać ?? ja tak robiłem u siebie, nie chciały się wykrecic, też dekiel krzywo założony był i problemik troszkę był ale szczypce + wd40 pomogło …
Aha no i kręć w lewo i w prawo na zmiane dociskaj mocno raz w tą raz w tą wtedy się śruba wyrobi i powinno pójść elegancko …
Podly miałem ten sam problem kiedyś i nie było już wyjścia więc weź młotek i kawałek czegoś żeby można było ładować po śrubie. śruba w końcu się urwie a ty sobie wykręcisz ją elegancko kombinerkami i po kłopocie.
rafal93 po co niszczyć ?? Ja kombinerkami złapałem za “czepek” mocno bardzo i próbowałem odkręcać w końcu wyszło. Podły decyzja należy do ciebie
albo uj*** śruby całkiem albo się męczyć i próbować odkręcić …
PodLy napisał:
jaki to jest samozaciskowy?
Pewnie chodzi o klucz francuski, tzw. "żabę"
Łapiesz nim śrubę, przedłużasz jakąś rurką i jedziesz z tym koksem :-D
ja polecam takie coś najpierw wywierć cały łepek tak ze zdejmiesz pokrywkę a potem tym sobie poradzisz
http://allegro.pl/item514257498_coval_szczypce_zaciskowe_morsa_125_mm_f_vat.html
siwy_fact napisał:
ja polecam takie coś najpierw wywierć cały łepek tak ze zdejmiesz pokrywkę a potem tym sobie poradzisz :)
http://allegro.pl/item514257498_coval_szczypce_zaciskowe_morsa_125_mm_f_vat.html
Przecie to żaba jest :mrgreen:
sorry za mały OT
Ja mam ten klucz co pokazal siwy_fact, z nim zadna srubka nie ma szans
Tylko takim kluczem nie podejdziesz po śrubę w przekładni
No właśnie… Czyli jak utnę szlifierką główki śrub, to przekładnie zdejmę taką A później poprostu wykręcam resztę śrub? Rozumiem, że w deklu nie ma gwintu.
PodLy napisał:
Rozumiem, że w deklu nie ma gwintu.
Dobrze rozumiesz ;-) Tnij i wykręcaj ;-)
Odpowiedzi udzielone. Czekamy na efekty.
Wino