Witam w moim Zippie stukanie zagłusza pracę silnika.. To nie jest normalne. Dźwięk w wydaję się dochodzić z silnika. To na pewno nie zawory, sprawdzałem, regulowałem - to samo. Co to może być? Wał?
Moze jestem głuchy, ale słyszę jedno stuknięcie na dwa obroty silnika, i jeśli nie jestem głuchy to cos w głowicy bo na jeden obrót wałka rozrządu przypada dwa obroty wału korbowego. Zdejmuj głowicę i na pewno będzie widac gdzie stuka.
No przed wymianą chodzi normalnie. Z tego co piszesz wynika że dobrze tłok założony, jeszcze sprawdź czy wcięcie na tłok z napisem IN jest większe. Może napis pomylony, zawór ssący jest większy i większe wcięcie na tłoku powinno być od góry. Napisz jaki masz przebieg, może już łańcuszek rozrządu się wyciągnął (chociaż go nie słyszę) . Może rozrząd Ci się przestawił? Sprawdź czy po ustawieniu T na magnecie, znaki na zębatce rozrządu się pokrywają. Przy okazji, jakbyś chciał go wyciszyć to odkreć od dołu cylindra rurkę recyrkulatora spalin i zaklej ją w środku poxipolem. Poczekaj aż wyschnie i przykręć z powrotem. Będzie sporo cichszy.