zipp quantum r

jestem bliski zakupu w tym tygodniu nowego zippa quantum r i chce abyscie wy ( własciciele ) wyrazili swoja opinię, please:)

Ładny, duży, wygodny skuter. Mógłby być tańszy..Oops! nie jestem właścicielem quantuma r ;)

Zajebista maszyna bierz śmiało :)

Wolałbym coś mniejszego, sportowego :)

Duży, wygodny. Dwa tygodnie temu mój ojciec kupił właśnie takiego quantuma w media expert dla siebie, bo był zafascynowany moim egsemplarzem.Zapłacił za niego 2300zł (chyba).Ma słabe łożyska w tylnym wahaczu wymiana na lepsze załatwia sprawe na wieki, Słabe łożysko główki ramy, niestety wymiana na łozysko wysokiej klasy załatwia problem tylko na jakiś czas u mnie to było 10 tys km i znowu jest do wymiany. Fatalne choc wygodne siedzenie, stelaż siedzenia przełamał sie na pół, tak tego nie widać ale jak się je otworzy to od spodu widać że jest potrzaskane we wszystkie możliwe strony. Ale zero problemów z elektryką, silnik nie do zajechania.Trochę nim kilometrów nawinąłem i nigdy nie było z nim zadnych problemów natury technicznej. Fakt urwała się półka z amortyzatorami ale jak bym jeździł jak człowiek to raczej by coś takiego nie miało miejsca. Silnik 50ccm w tak dużym skuterze słabo sobie radzi, hm, on w ogóle sobie nie radzi. Tak że do intensywnej ekspluatacji skuterka potrzebne są poważne modyfikacje silnika, a do rekreacyjnego pyrkania 50ccm jakoś wystarczy, z wiatrem w plecy jest nawet tak sobie :)

Za 2300 nie kupi nawet quantuma gt5. Kolega pyta o Quantuma R, a to inna bajka. Quantum R został zaprojektowany przez Polaków. Wzór skutera jest zastrzeżony i nie jest sprzedawany pod innymi markami. Tak że enter1978 nie zniechęcaj do Quantuma R bo to co kupił twój ojciec w media expert łączy tylko nazwa z Quantumem R i to nie do końca, bo ten w nazwie ma literkę R, poza tym to całkiem inny skuter.

Co za głupota z tym nie radzeniem sobie silnika. Mój śmiga 70 leciutko więc chyba radzi sobie dobrze. Gdybym wymienił rolki, wario i sprzęgło pewnie koło 80 by latał ale aż tyle mi nie potrzeba. Nawet z obciążeniem ok 180kg jedzie na prostej 65km/h.