Zipp Quantum 4t pytanie o wariator 139qma

Witam

Mam pytanie co mogę zrobić z wariatorem by mieć jeszcze lepsze osiągi.
Cylinder wymieniony na 80cc + gaźnik też wymieniony.
Chodzi mi jakie rolki i sprężynkę dać czy warto, w wario nie było nic ruszane poza jego blokada.

Skuter to Zipp Quantum 4t 139qma GY6

Najlepiej zmienić wariator na inny. Mam doświadczenie ze stage6 i polecam. Ewentualnie dać lżejsze rolki do seryjnego i zobaczyć co będzie.

ciężko powiedzieć mój skuter to trochę dziwny przypadek , lecz przy zmianie pojemności na 82 cc ( Airsal ) musiałem założyć rolki 7,5 , ale potem zmieniłem na 8,5 i te dały osiągi , choć najlepsze nadal nie są , podejrzewam że mam niemiłosiernie twardą sprężynę centralną

Ale co najważniejsze - w tych skuterach lepiej kupić 3 zestawy rolek i pokombinować z nimi, inaczej dobrze się nie da wyregulować , jeżeli miał dobrego v-maxa , to można zostawić seryjne rolki, o ile utrzymają pasek , mi się ślizgał , lecz w zippie brata jakoś trzymają pasek i zapewniają mu niezłe osiągi przy konfiguracji Airsal , dysza 98 + seria

U siebie zostawiłem seryjną sprężynę centralną, wario stage6 i rolki 6,5 g. Chodzi fajnie, ale chcę spróbować z cięższymi. Z tym, że ja mam 2t. U syna w 4t, przy pojemności 50ccm, zmiana wario na s6 i rolki 6,5g, przyspieszenie bardzo się poprawiło.