Dobry wieczór cześć i czołem :)
Od dwóch dni jestem dumnym posiadaczem quantuma. I jak to na starcie zielony strasznie jestem i mam trochę pytań.
1) Skuter strasznie wolno zbiera się ze stopu (powoli wchodzi na obroty). Miałem już okazję jeździć na innym quantumie i bez problemu ruszał o wiele żywiej. Mój zbiera się wolniej niż większość samochodów :(
2) Możecie polecić jakiś w miarę dobry kask z otwieraną przyłbicą? budżet około 200zł. Niestety ja się na tym totalnie nie znam :/
3) Czy istnieje możliwość ,,podkręcenia" tylnego hamulca (bęben)? Chodzi mi o to, żeby przy mniejszym nacisku na rączkę szybciej reagował bo obecnie efektywne hamowanie zaczyna się przy wduszeniu jej do końca. Wiem, że na skuterach lepiej hamować przodem ale bardzo często jeżdżę po drogach które są całe w piasku a ślizg tylnego koła jest mi o wiele łatwiej opanować w razie czego.
ten skuter bd tylko dobry do sklepu jak kazdy chinol bo to powietrzaki a na trasy 20km to bd gowno i pojezdzisz nim krotko
Romet, weź się p@@dolnij w łeb i nie zaśmiecaj forum. Jakie gówno, jakie trasy 20 km? Ja mam klona Quantuma i to podobno gorszego. Codziennie robię 60 - 100 km i to rżnąc w trybie podjeżdżania od domu do domu więc rusznie - 20 m jazdy - hamowanie itd., nieraz cały dzień w upale. Nie lałem też jakichś specjalnych olejów, raz czy dwa uzyłem syntetyku, a przeważnie jeździłem na dziadostwie i co? W środę na szafę wskoczą 24 tysiące km. I nie zapowiada się żeby miał zdechnąć.
A poza tym wchodzi się do tematu po to żeby komuś pomóc, a jeszcze nikt tego nie zrobił. Więc ja odpowiem:
1. Prawdopodobnie szukanie przyczyny mułowatości trzeba zacząć od regulacji gaźnika czyli - iglica na środek, wkręć srubę mieszanki do końca i wykreć 1 i 1/4 obrotu po czym doreguluj według wyczucia. Świeca ma mieć elektrody koloru kawy z mlekiem. Jeśli to nie pomoże będziemy myśleć dalej.
2. Na kaskach się nie znam. Ja używam VR1 i Dragona. Dragon jest jako zapasowy gdyby trafił się plecaczek lub na jakieś wypady dwa razy do roku. VR1 w ciągłym użyciu. Stan obu jest podobny więc odpowiedz sobie jaka jest różnica w jakosci włoskiego i polskiego.
Owszem i na końcu obudowy przekładni (przy kole) jest taka nakretka na lince. Chwyć kombinerkami (koniecznie przez papier!) gwintowany koniec linki, a nakretkę pokreć rękami lub kluczem. Koło musi luźno się obracać.
1.Wymień sprężyny w sprzęgle na twardsze 1500obr
2.Tutaj aktualnie jak na skuter to możesz nawet kupić za 50 zł żeby policja się nie czepiała lub jak jakiś lepszy to podjeć do motoryzacyjnego jakiegoś,
3. Tak na końcu koło przekładni a opony jest taka śróbka przednią jest sprężyna i własnie tą śróbke musisz dokręcić i przejedziesz się jak za mało to dokręcasz itd
PS. A tak wogule powietrzaki mogą robić od 50-120km (dobrze dotarte) ja moim romciem 727 robiłem 70km i wiadomo że tak nie przyśpieszał jak odrazu zimny tylko gdzieś 2 sek opuźnienia miał. A Romety z 2013 mają taki sam silnik jak w zippie
O nie! Co do kasku to się nie zgodzę. Ja Miałem już w życiu kilka sytuacji, że mój kask zetknął się z asfaltem. Nie żałuję 190 zł wydanych na VR1. Wystarczy popatrzeć na grubość ścianki i twardosć w kasku moim jednym i drugim, a wniosek nasuwa się oczywisty. Gdy przywalisz o jezdnię w jakimś "budżetowym" produkcie ochronnym to skutki mogą byc nieprzewidziane. A wtedy te 150 zł oszczednosci wiesz gdzie możesz sobie włożyć. Chociaż nie, będzie akurat na buty do trumny...
zgadzam się z kisiu, a ty romet sam się cmoknij w d...
Romet bo ja wiem czy do sklepu? Zrobiłem na nim wczoraj prawie 100km (niestety na dotarciu więc prędkość straszna) i jakoś nie rozłożył mi się po drodze :)
Co do kasku to mam niby kask który dostałem gratis ale nawet na rower bym tego nie polecił. Pomijam już fakt, że gnie się w rękach (serio) to plastik w tym czymś paruje tak, że nic nie widać. A nie jestem zwolennikiem ,,kasku dla przepisu" bo kurde w razie czego od takiej pierdoły może zależeć moje życie :)
Jutro zobaczę ten hamulec a co do gaźnika to chyba zlecę to komuś kto ma jakiekolwiek pojęcie o co chodzi i podpatrzę na przyszłość co i jak :)
Dzięki za pomoc :)
Nie ma za co. Nie wiesz czegoś to pytaj. Zawsze ktoś Ci pomoże. Szerokości i przyjemności z jazdy!
Dobra dzisiaj w serwisie gaźnik poszedł do regulacji i jest lepiej ale dalej zdarza się strasznie zamulać przy ruszaniu na światłach. Ktoś wie może jaka może być tego przyczyna? Blokady mają jakiś wpływ na zrywność pojazdu? Bo mój quantum w porównaniu do tego samego modelu u kuzyna rusza strasznie wolno.
Dokręciłem ten hamulec i teraz jest ok :) Na razie niestety muszę na tym gratisowym kasku śmigać bo czeka mnie przegląd gwarancyjny i niestety może nie styknąć floty na wszystko.
Szerokości :)
Kask kup tigra lub ls2 sam planowałem ale skuta sprzedałem i kupiłem inny gdzie kask gratis dostałęm. Co moge o nim powiedzieć koszt gdzieś 50zł z przesyłka ich kosztował ale ja w nim zrobiłem jeszcze 1 utwardzenie, nowy steropian i nową pianke koszt to 120zł powiem szczerze koledze robiłem i wzioł swój kask i z całej epy o ściane żucił tylko ryska powstała a tak to trzyma później spadł mu ze skutera wysokość około 70cm wytrzymał ale nie stety walnoł w samochód głową w przednią szybe o dziwo nic mu nie było tylko ręka złamana i poobijany ale kask mu pęknoł z prawej strony