Zipp Quantum 2T/4T GT5. Wady/Zalety ?

Witam otóż upodobał mi się skuter Zipp Quantum Classic i są 2 modele do wyboru 4t i 2t co o tym sadzicie ? Co najczęściej w nich pada ? Gdzie są blokady w 2012/2013 ? Co o nim myślicie ?
////
Nie chce tutaj spamu typu o to chińskie i syf bo mam kolegów którzy mają chińskie 3/4 lata i bez awarii, i nie wyjeżdżać mi z markowymi.

Lepszy chyba 4T ale niech sie wypowie ktos ze stazem

Quantum jest spory, więc lepiej 2T - jest mocniejszy.

Podobno 4T też daje radę ale to już nie to... Zarówno 2T jak i 4T palą około 4 litry na setkę. Tyle, że w 2T masz jeszcze litr oleju (17 - 28 zł) na 1000 km.

a co najczesciej w nich pada ?

Klapka schowka :)
A myślałeś o Junaku 607 lub 608?

raczej nie

To jest dokładnie to samo tylko wygląda, moim zdaniem, lepiej.

Czytając różne fora to odnosi się wrażenie że Quantum 2T/4T i wszystkie inne klony (kingway,junak,romet,toros itp.) mają kiepskiej jakości elektrykę. Plastiki różnie w zależności od firmy raz lepsze raz gorsze.

a co do blokad gdzie one sie znajduja i jak je zdjac ?

Jeżdżę quantumem rs 2t. Przebieg niewielki bo 2500 km i jak dotąd bez żadnych usterek. Jedyną blokadę jaką miałem to moduł, ale gt5 może być inaczej blokowany.
Jak dotąd, najwyższe spalanie jakie odnotowałem to 3,2l/100km, a mam zmieniony wariator na stage6 sport pro oraz przeciwtalerz co skutkuje nieco wyższymi obrotami.

Jeżeli 4t to,zalecam od razu wymienić cylek na 80ccm, wtedy bedzie porownywalny a nawet ciot mocniejszy od 50ccm 2t.

Ale 2T można łatwiej tuningować, osiągać większe prędkości przelotowe i co najważniejsze sprawny użytkownik może sobie pozwolić na montaż chłodzenia cieczą. Pod kanapą za to mamy wtedy mniej miejsca (tam gdzie jest zbiornik na olej można dołożyć sobie mały schowek na narzędzia) ale i tak myślę że warto wybrać 2T. Przy takich gabarytach lepiej wybrać 2T.

Choć jeśli chcesz jeździć nim turystycznie i nie przeszkadza Ci niska prędkość przelotowa wybierz 4T. Niskie spalanie, ciekawy, nieirytujący dźwięk, spory moment obrotowy od dołu, niska awaryjność w przypadku przestrzegania zasad wymiany oleju i regulacji zaworów oraz gaźnika. Silnik oprócz chłodzenia powietrzem chłodzi się trochę olejem który dociera do głowicy, dobrze znosi upały i długą jazdę pod obciążeniem.
Warto dołożyć jakieś aktywne chłodzenie przekładni bo ta może osiągnąć sporą temperaturę, ja zrobiłem coś takiego, niestety po sezonie i sprzedałem z tym ustrojstwem skuter.

Ja niedawno kupiłem Zipp Quantum GT5 2T, który jest z 2007, skuter sprawny największa awaria jaką miał to musiał wymienić filtr ale to z powodu dużego psa który przewrócił skuter. Moim zdaniem 2t jest lepszy
ale kuzyn posiada podobny model Zipp 4t i jak dołożył do niego pieniędzy to osiągami dochodzi do mojego.