Zipp pro 50 ile km/h na jakim biegu

Witajcie. Od prawie tygodnia jestem posiadaczem motoroweru zipp pro 50 z cylindrem 80ccm i ciekawi mnie jedna rzecz. Ile on jedzie na jakim biegu? Niestety ja nie mogę tego sam sprawdzić ponieważ silnik jest na dotarciu i nie chcę nic zniszczyć. Gdy jadę licznikowe 4 tys obrotów silnik całkiem mocno wibruje a prędkość na 3 to 45 km/h. To możliwe?
Czekam na wasze wypowiedzi.

Tak to bardzo mozliwe ale nie boj sie jak mu dasz czasami po dupie nic mu sie nie stanie nawet powinienes tak zrobic :) zeby to wszystko zaczelo chodzic :) ja w Swoim Torosie El Clasico tak zrobilem i przynajmniej duzo sie nie piepszy w nim a niektorzy to tylko nim pyrkali i teraz to wychodzi. Dlatego tutaj sposob docierania z mojej strony Jak najwyzsze(Zakres 7-8 do 9 tys max) obroty i tak co 15 km przerwa na 5 minut zeby osytgl i znow ogien :)

no tak ale licznik w pro 50 pokazuje prawie 2x mniej obrotów.
I ciągle czekam jaki v max na jakim biegu

No tak prawda w Pro pokazuje troche cieko to tak na 6 tysiecy jezdzij
a o to przyblizone predkosci:
1-20km przy 9,5 tys obrotow
2-35 przy 9,5 tys obrotow
3-50 przy 9,5 tys obrotow
4-80 przy 9,5 tys obrotow
Co prawda watpie w ta 4 :)

dla mnie jak napisałeś docieranie motorowera przy jeździe przy 4 tysięcach obrotów to bardziej go niszczysz niż jadąc z 7-8tys. jedzie normalnie mój toros el clasico 72cm na 3 biegu około 55 km-h więc jest dobrze

Nie piłuj silnika na wysokich obrotach bo go zarżniesz! Po to masz manualną skrzynię biegów, by w średnim zakresie, bez przeciążeń silnika jeździć na każdym biegu. Jeżeli za szybko wchodzi Ci na wysokie obroty, to zmień zębatkę zdawczą na większą. Wówczas biegi Ci się wydłużą, będziesz miał większy Vmax. Nie sugeruj się maksymalnymi prędkościami na poszczególnym biegu, tylko obrotami. Po to masz skrzynię biegów, by dostosować bieg do obrotów silnika...
Motorower to nie skuter, gdzie im większe obroty tym większa prędkość.
Tutaj przy średnich obrotach możesz jechać 10, 30, 50, albo 70km/h - zależy na jakim biegu - bo to właśnie jest biegówka. Tak samo jak w samochodzie. Zmieniasz bieg, jak wzrosną Ci nadmiernie obroty... I odwrotnie...

Adi23 napisał:

dla mnie jak napisałeś docieranie motorowera przy jeździe przy 4 tysięcach obrotów to bardziej go niszczysz niż jadąc z 7-8tys. jedzie normalnie mój toros el clasico 72cm na 3 biegu około 55 km-h więc jest dobrze

tyle że nie jeżdżę przy 4 tys obr. bo to około 7 tys.
pisałem że obrotomierz zaniża około 2x

Panowie tutaj jest kicz z zegarami , kolega kupił pro 50 synkowi i był z nim u mnie , zegary to totalna porażka Zippa , jak ustawiłem mu obroty to zegar stał na dole - tak jakby był zgaszony - jego trzeba wyczuć , przypuszczam że to samo jest z prędkościomierzem - on może pokazywać tyle a jedzie inaczej , co do docierania to tak jak wyżej - normalne użytkowanie i co jakiś czas w pizdę nu dać by nagar wypluł , ot całe docieranie + wymiana oleju ( tam wchodzą takie ilości że śmiało można co 1000 km. wymieniać - już po dotarciu.

barti98 napisał:

No tak prawda w Pro pokazuje troche cieko to tak na 6 tysiecy jezdzij
a o to przyblizone predkosci:
1-20km przy 9,5 tys obrotow
2-35 przy 9,5 tys obrotow
3-50 przy 9,5 tys obrotow
4-80 przy 9,5 tys obrotow
Co prawda watpie w ta 4 :)

dzięki kolego za dobrą radę ale chyba 6 licznikowe to trochę za dużo bo to około 10 tys realne

Mario1 chyba prędkościomierz przekłamuje około 10 km/h ale nie jest tak źle jak z obrotomierzem