Zipp pro 50/72 - problem z odpaleniem ze startera.

Witam, od kilku dni nie potrafię odpalić swojego pro na starter. Wcześniej odpalał praktycznie bez problemu. Wymieniony w min został cylinder i głowica 70. Mechanik zwrócił mi uwagę na słabe ładowanie akumulatora. Jednak, nic ani on ani ja w tej kwestji nie zrobiliśmy. Od wymiany minęły 2 miesiące, na początku zipp odpalał na dotyk, później nieco gorzej, po wymianie fajki (była konieczność) znowu odpalał na dotyk jednak później stał w garażu przez oskoło tydzień (nie odpalany). Gdy go wyciągnąłem w ogóle nie chciał odpalić, musiałem go odpalać na popych (kopki nie posiadam). Początkowo naciskając na starter słyszałem "buczenie" raz nawet chciał zapalić ale mu to nie wyszło xD . Teraz, jednak po naciśnięciu na starter, głucha cisza. Dziś mierzyłem napięcie na aku, na wyłączonym silniku ok. 12,3V, na włączonym silniku nieco ponad 14, jednak po zapaleniu świateł spada na 12 z czymś. Proszę o pomoc : )

akumulator ładowałeś?

Aku było prawdopodobnie ładowane przez mechanika, czyli 2 mieś. temu. Ja osobiście go nie ładowałem, bo nie mam ładowarki do aku żelowego ; c

nie chce się wymądrzać ale rozładowanie aku może być przyczyną :)