Zipp Pro 50/72 139fmb Stukanie

Witam
Posiadam motorower Zipp Pro 50 z silnikiem 139fmb 72ccm
Kupiłem motorower z uszkodzonym cylindrem, głowicą i tłokiem. Znajomy który jest mechanikiem samochodowym i ma także trochę pojęcia o motorach założył mi zestaw z allegro (cylinder, głowica, tłok). Silnik działa lecz dziwnie, czasami (w większości prób) przy uruchamianiu silnika, dodawaniu gazu i ruszaniu z miejsca słychać stukanie (od 1 do 6 stuknięć) z okolicy głowicy i cylindra dźwięk jest metaliczny jakby tłok walił o zawory bądź uderzał o głowicę. Raz zawór ssący po 500km był mocno rozregulowany i po regulacji pomogło na trochę ale problem wrócił. Dziś regulowałem zawory 0.05 ssący oraz 0.07 wydech ale to nic nie pomogło. Rozrząd także był dobrze ustawiony.
Silnik świeżo po dotarciu oraz remoncie wymieniona skrzynia biegów, cylinder głowica (problem wystąpił po przejechaniu ok 450km od remontu)
Z okolic wału także słychać stukanie na wolnych obrotach (ma luzy?)
Wypalił się zawór? Rozrząd się przestawił? To poważna usterka czy mogę bez obaw jeździć?
Zna ktoś przyczynę? Proszę o pomoc

wpierw zobacz czy ci się koło zamachowe nie odkręciło,potem luzy na 0,3 ssący i wydech 0,4 takie pukanie to tez w tym typie silnika jest od napinacza łańcuszka rozrządu [ramie napinacza puka o karter ja to olewam i jeżdżę wymienię razem z łańcuszkiem jak walnie 10k]

Zawory tylko na 0.03 ssący i 0.04 wydech? Zalecane to 0.05-0.06 ssący 0.06-0.07 wydech.
Przy najbliższej okazji sprawdzę te koło zamachowe, a u ciebie ten dźwięk jest typowo metaliczny? Postaram się nagrać ten dźwięk jeżeli będzie w miarę do wychwycenia na filmiku. Dźwięk stukania dochodzi od strony świecy a dokładnie z okolicy zaworu ssącego, znajomy sugerował że zawór się nie domyka i tłok go dopycha i z stąd to pukanie. Na pewno można to olać? Dźwięk z każdym dniem jest coraz bardziej częstszy. Na początku rzadko pukało raz na 10 odpaleń a teraz 9/10 odpaleń.

znajomy sugerował że zawór się nie domyka i tłok go dopycha i z stąd to pukanie,
znajomy to idiota jak by tak było to tłok by skrzywił lub utrącił zawór i po ptokach.
Musisz go przeglądnąć co i jak,jak ci wyżej napisałem ja stukanie owego napinacza olewam bo wiem że to on,ty nie masz pewności że to on więc olać bez ustalenia owego pukania nie możesz,może to być wszystko a co do luzów to silnik taki jak w hondzie dax,monkey,c50 i ja ustawiam według ich serwisówki,istnieje ryzyko że chińskie materiały mogą się bardziej rozszerzać pod wpływem temp. i stąd producent zaleca większe luzy zaworowe.
jeżeli kupiłeś zestaw 72ccm najtańszy syf china na alledrogo to takie ryzyko istnieje że przy luzach zalecanych przez hondę się rozpitoli a jak kupiłeś chociaż taiwan to ryzyko jest minimalne i nie slychac klekotania zaworw.

Dziś się przejdę do mechanika i zobaczymy co powie.
Cylek i głowica to rzekomo Moretti (taiwan) za 200 zł no ale myślę że to i tak tylko zwykła tandeta ale jeżeli przejechałem na tym zestawie juz 700 km to mam nadzieje że podziała jeszcze kilka tyś km bo kupiłem ten motor do nauki jazdy i żeby w lato pośmigać trochę zamiast siedzieć na w miejscu, no ale to jest tylko chinczyk kupowanie chinskich części to loteria :P Może się dobry trafić albo taki który zaraz się rozpierdzieli.
Pokrywę od magneto mogę bez obaw ściągać jak mam silnik zalany olejem? A napinacz łańcuszka rozrządu mogę jakoś dokręcić żeby łańcuszek był naciągnięty i nie stukało? Jeżeli tak to jak do niego się dostać i czy muszę przy tej czynności zlać olej z silnika.

pokrywę magneta możesz ściągnąć nic ci się nie wyleje bo tam nie ma oleju,napinacza łańcuszka rozrządu nie dokręcisz on napina automatycznie[sprężyna] Żeby dostać sie do napinacza to wystarczy odkręcić śrubę pod pod silnikiem i część ze sprężyną wyjdzie czyli kolejno;śruba,sprężyna,tuleja z gumą na końcu [ta guma jak jest rozp... też puka stal o stal] a do reszty mechanizmu to musisz zdjąć magneto pod nim okrągly dekiel i tam masz ramię napinacza i koła prowadzące.taki zestaw
http://czesci-moto.pl/galerie/n/napinacz-lancuszka-rozrz_27728.jpg

Więc tak wróciłem od mechanika i powiedział że są 3 opcje : 1. Nie szczelny tłumik, rozwiązanie miedziana podkładka. po założeniu podkładki tłumik jest szczelny ale dalej puka. 2. Powiedział to samo co ty pisałeś Łańcuszek rozrządu napierdziela i słychać stukanie ale można to olać 3. Wał w rozsypce ale mówił że to jest mało prawdopodobne bo by miał trudności z odpalaniem a odpala na dotyk elegancko i od strzała. Zauważyłem że gdy ruszam z miejsca i towarzyszy przy tym stukanie silnik traci moc, gdy puszczę manetkę i jeszcze raz będę ruszać już jest wszystko normalne.

A co do napinacza sprawdzę czy sprężynka nie zakończyła swojego żywota (może wymiana jej zakończy problem)