Chinski 4T, sytuacja - silnik dopiero co uruchomiony. Dodaje gazu. Jezeli robie to delikatnie i powoli to wszystko jest ok, jezeli nagle, to obroty przez jakas sekunde spadaja, oscyluja i jezeli nie zgasnie (czasem gasnie czasem tylko obroty spadaja ponizej jalowych), to dopiero po tej sekundzie wkreca się na obroty. Na rozgrzanym silniku wszystko jest ok, ladnie się wkreca nawet po szybkim dodaniu gazu na max. Co moze byc powodem? Ten typ tak ma czy np. sklad mieszanki albo cosą
To normalne, gdy odpalisz rano motor to jak nie włączysz ssania no to nie jest rozgrzany i wtedy jak dasz manetke na full to go przymuli (przy ssaniu ręcznym). Jak masz ssanie automatyczne to jak się juz samo wyłączy to jest rozgrzany i powinno byc gut.
Jak nie ma tego, jak juz pochodzi, to wszytko jest w porządku :mrgreen:
zalewasz go poprostu, odpal go na ssaniu i zostaw w spokoju, dodawaj jedynie troszeczke gazu
On ma ssanie automatyczne. Nie przeszkadza mi to, po prostu bałem się że coś się może przez to stać. No ale jak jest ok to ok Dzięki!
Dobre z was kretyny.
Silnik czterosuwowy, tak jak w samochodzie smarowany jest olejem który rano jest gęsty.
Idź do każdego mechanika i spytaj się co może się stać?
Gdy skuter jest zimny musi pochodzić przynajmniej z minute na wolnych obrotach, aby olej się rozgrzać i dostał się do cylindra, inaczej pracuje na sucho i zatrzesz silnik.
gof,a odpalałeś go może bez tłumika albo jeździłeś bez niego bo ja mam to samo ale dopiero to się stało gdy odpaliłem go bez tłumika
Jest tak jak napisał Patrico,
zanim przekręcimy manetke to musimy chwilę odczekać, zeby olej się rozprowadził po cylku.
Odkręcałem tłumik ale nie odpalałem z odkręconym.
Tłumik nie ma tu nic do rzeczy. Spaliny i tak są wywalane z cylka. Skuter powinien pracować nawet lepiej bez tłumika, tylko gorzej jak pójdzie iskra i zapali nam się silnik.
Patrico ale przed odkręceaniem tłumika miałem wszystko ok a po odpaleniu już się muli a nigdy tak nie miałem
Ale tu tłumik nie ma nic do rzeczy, patrz na mój poprzedni post.
Własnie, że ma. Jak odpalisz silnik bez tłumika i pogazujesz to źle, bo spaliny zbyt swobodnie wylatują i się pie…
jak odpalisz bez tłumika, to po jakimś czasie poprzestawiają ci się zawory, potem się zupełnie rozsypią i będziesz musiał je wymienić, no i do tego moze Ci “wypluć” pierścienie.
A zobacz to co ja zrobiłem. Otwórz filtr powietrza i zobacz czy ściągałeś tą rurkę.Jak ją masz to załóż spowrotem i powinno być git.U mnie zadziałało a miałem ten sam problem
A zobacz to co ja zrobiłem. Otwórz filtr powietrza i zobacz czy ściągałeś tą rurkę.Jak ją masz to załóż spowrotem i powinno być git.U mnie zadziałało a miałem ten sam problem
bo po wyciągnięciu tej rórki trzeba wyregulować gaźnik, bo sqt dostaje za dużo powietrza :roll:
No i dlatego się muli i gaśnie ale dobre to jest jak jest ciepło bo wtedy się nie muli,bynajmniej ja tak miałem…
Mam stożek, regulowałem gaźnik ale nie mam pewności czy na pewno dobrze - stąd podejrzenie że to skład mieszanki.