Witam. Mam taki problem z urwaną śrubkę. Mój pojazd to yamaha mbk evolis, cylinder . Ostatnio coś bardzo zaczął mi pierdzieć, więc robiło się to nie do wytrzymania i zajrzałem w silnik. Okazało się, że tłumik trzyma się na jednej śrubie i jest prześwit między cylindrem, a kolankiem tłumika, a stara śruba została w cylindrze. I mam pytanie, czy można zrobić to np. tak: -Rozwierciłem mniejszym wiertłem śruby, -Wkręciłem śruby kilka razy o rozmiarze 10? Było by dobrze. Bo u mnie raczej tutaj nikt tego nie robi… A tak jeszcze z ciekawości to ile biorę za taką usługę ?Z góry dzięki za odp. pozdrawiam.
Jeśli urwał a Ci się śruba w cylindrze to proste ze trzeba ją rozwiercić na większy gwint. zdejmij cylinder i spróbuj sam rozwiercię, tylko zrób to równobo będzie problem z przykryceniem tłumika.
hej ja tez tak mialem jak ty ale mi wystawalo z 2mm ten śruby to wziolem kombinerki i chycilem dobze tą srube a te kombinerki scisnolem ie ręki tylko kleszczami samozaciskowymi i jakos ją odkręcilem bo gdzy bys chycuil to samymi kleszczami to bys tylko obrabial srube więc zrób tak jak ci mowilem i lepiej nierozwiercaj ani nierób nowego gwintu bo to huja warte
Jak zrobisz nowy gwint to jest tak samo wytrzymały jak stary, ewentualnie może był większy. Tylko jest kolejna kwestia że trzeba umiećto zrobić. Nagwintowałto żadna sztuka tylko żeby to miało ręce i nogi i żeby to spełniało swoją role. Dobry gwint robi się dwoma lub trzema narzynkami i musi był idealnie prosto rozwiercone i nagwintowanemateo07 napisał:
lepiej nierozwiercaj ani nierób nowego gwintu bo to huja warte
Zazwyczaj to trzema gwintownikami (narzynka to do gwintu na śrubie ) Ale może się dowiemy czy ta śruba coś wystaje czy nic a nic. Ja bym to rozwiercię [u:1b6dea6e30]mniejszym[/u:1b6dea6e30] wiertłem a później staraż się wydobył resztki śruby. Trudne do wykonania ale mozliwe (juz tak robiłem i to z mniejszymi śrubami) Potem tylko poprawićgwint i po robocie
mialem to samo i zanioslem do spawacza i mi wspawal szpilke takiego rozmiaru jak byla i jest swietnie
jedł do sklepu i kup zpecjalny zestaw to takich zeczy mysle ze 10zł nie przekroczy,…
kup lepiej takie cos jak wykr?tak albo pozycz od kogoś pozni ejlekko nawier? dziurke w tej ?rubie i wkr?? wykretak po chwili sama poinna sruba wyjść