Zerwała mi się w skuterze linka od gazu prawdopodobnie przy manetce gazu i mam pytanie czy przy wymianie trzeba coś rozkręcać rozbierać?
Przepustnicę mam skrzydełkową bo linka zaczepiana jest na takim kółku
trzeba rozebrać prawą manetkę tzn. podstawę lusterka odkręcić od przełączników, wyjąć linkę, odkręcić pancerz, odkręcić nakrętkę przepustnicy, wyjąć przepustnicę, wyjąć linkę z przepustnicy. W 2T dodatkowo odkręcić pancerz od dozownika, wyjąć linkę z uchwytu osi dozownika.
jak w sklepie będę kupował nową to starą muszę mieć do pokazania
Jeszcze jedno czy w sklepie najdłuższą linkę kupi 180 cm czy są dostępne i dłuższe. Jak najkrótszą drogą ją przeprowadzić ?
Nie lepiej oddać skuter do serwisu ?.Po co się bawić w wymianę skoro tak do końca nie wiesz jak tu ugryżć.Dam Ci taki przykład - w wielu samochodach jest problem wymienić żarówkę z powodu paskudnego dojścia,niekiedy nawet trzeba demontować filtr powietrza i inne elementy.Ile elektryk może skasować za wymianę żarówki ? - zazwyczaj 25 zł i on wtedy ma problem :).Oddaj skuter do serwisu - niech oni się męczą :)
Miesiąc temu sam wymieniałem linkę w swoim keewayu. Linkę kupiłem kompletną. Tzn całość łącznie z wszystkimi osłonami. Linka kosztowała mnie jakieś 20zł . Zaczyna się on odkręcenia manetki , i przedniego „ryjka ” chodzi mi o przedni plastik z światłami. Linkę można przeciągnąć przez plastik z licznikami i do manetki. Resztę przeciągamy pod skuterem , jedna linka idzie do gaźnika a druga do dozownika oleju (2T). Cała wymiana zajęła mi jakieś 3h , ale pierwszy raz rozkręcałem plastiki .
Aha jeszcze jedna sprawa ja oddałem już raz skuter do serwisu i wrócił lekko porysowany i teraz przy wymianie linki (już raz mi linka pękła i był w serwisie autoryzowanym) zobaczyłem że osłona liczników od strony manetki jest pęknięta. Więc ja już wolę posiedzieć na forum i się sam z tym pobawić. Mówię 3h pracy i linka nowa , polecam się samemu pobawić bo to nie jest skomplikowane. Tylko uważać na plastiki trzeba
Dzięki wszystkim za porady ale już jest po sprawie linka została wymieniona ale wasze porady mi się przydały. Dzięki!!!