Zepsuta kopka/ Zepsuty przeciwtalerz(brak ząbków)

Witam,

Wczoraj zepsuła mi się kopka, więc podjąłem próbę naprawy, niestety zakończyła się
ona niepowodzeniem.
I mam 2 pytania.

Czy dobrze jest wszystko złożone (patrz foto) , bo coś mi się wydaje że nie bo kopka nie działa dalej

Jak się nazywa to koło z ząbkami i gdzie to kupie? (ząbki się pourywały)

Poskładane jest dobrze, chodzi ci o to duże koło czy te malutkie w środku dużego?

Chodzi mi o to duże koło, a to małe powinno się ruszać góra, dół i na bokiż

Rozrusznik ciągnie to duże koło a te małe kopniak, nie powinno się ruszać na boki, ono jest przykręcone i powinno się ruszać w tedy gdy rusza się przeciwtalerz.

No to małe koło w moim przypadku się rusza.
Zaraz spróbuje to gdzieś przymocować.

Może masz źle dokręconą śrubę.

To małe to jest tak zwany bendix i jak kręcisz rozrusznikiem elektrycznym , to on kręci przeciw talerzem (duże koło) , a jak kopiesz , to od razu kręcisz przeciw talerzem, u mnie bendix nie jest przykręcany , tylko za każdym razem co zakładam kape , to najpierw wkładam bendix (bo z reguły wypada) lekko zakręcę rozrusznikiem żeby zazębił się z przeciw talerzem, i potem trzeba idealnie tą dziurką na kapie trafić na bendix , gdyż przy kopaniu będzie strasznie chrobotać i oczywiście można coś uszkodzić, a jak nie trafisz to da się od razu z uwazyc bo kapa nie będzie równo przylegać :stuck_out_tongue:

A czy ten talerz z ząbkami (ten duży) musi mieć te wystające plastiki z niego? (te co połamałem)

nie musi ale jak nie ma to przekładnia ma dużo gorsze chłodzenie, części szybciej się zużywają, bardziej grzeją i osiągi bardziej spadają. ogólnie nie jest dobrze tak jeździć bo skoro oryginalnie są to widać są potrzebne ;p

MamFajnySkuter, wez pokrywe wyciągnij ta małą zębate co jest w środku pokrywy.
Nacisnij kopniak ręką do połowy i włóż tą zębatkę (małą).