Zdjęcie blokady na skuterze z 58km/h na 80km/h szkodzi silnikowi ?bo mam licznik

ad 1. Nie szkodzi dopóki nie jeździsz cały czas na "full"
ad 2 zdjęcie blokad jest legalne ( nie zwiekszasz pojemności )
ad 3 jak złapią cię powyżej 45 km.h to będą problemy ....
ad 4 w chwili wejścia ustawy miałeś już 18 lat więc Cię nie obejmuje

Zdjęcie blokad jest nielegalne. Bo wówczas Twój motorower nie jest już motorowerem, lecz motocyklem. Bo jego konstrukcja pozwala na rozwinięcie prędkości powyżej 45km/h - musisz wówczas posiadać uprawnienia kat. A1, A2 lub A...

1. Zależy od temperatury, położenia manetki, oraz ilości obrotów na minute.
2. Oczywiście, że nie legalne, jednak obowiązuje te prawo tylko teoretycznie. Praktycznie nikt nigdy nie sprawdza vmax-a skuterów czy przypadkiem nie przekracza prędkości o 15 km.
3. Jak pójdziesz do policjanta i powiesz "mój skuter został odblokowany i jedzie 80km/h, czy mogę nim jechać?" - policjant powie, że nie, jednak praktycznie nie kontrolują tego.
4. teoretycznie tak, praktycznie to co w dowodzie rejestracyjne to święte, a tam masz, że motorower.

mnie jak złapali to powiedziałem że nie mam blokad ale nie mówiłem ile mogę jechać maksymalnie wolałem to już zachować dla siebie ;)

true.a silnikowi nie zaszkodzi,wrecz odwrotnie.jazda na pelnych obrotach uplynnia jego prace.

powiem więcej, jak ostatnio po katowaniu zajechanego 4T.skuter nabrał mocy i zupełnie inna jazda, już myślałem że będę zmuszony zmienić cylinder a tu taka miła niespodzianka :D

Lukario napisał:

powiem więcej, jak ostatnio po katowaniu zajechanego 4T.skuter nabrał mocy i zupełnie inna jazda, już myślałem że będę zmuszony zmienić cylinder a tu taka miła niespodzianka :D

prawda jest taka że każdy pojazd z silnikiem powinien co jakiś czas dostać w dupę by wyjebać ( przepalić , przedmuchać ) nagar który zbiera się przez mułowate jeżdżenie .

no tak , bo nawet jadąc te 70km/h skuterem, nie osiągasz takich obrotów jak na stopce czy podczas palenia gumy. żeby odmulić silnik najlepiej przez 10 minut niech pracuje bez przerwy na pełnych obrotach tak słyszałem , ja po prostu staram się jeździć dynamicznie , ale jak był lód na drodze to nie jechałem jak wariat i silnik stracił nieco mocy teraz jest coraz lepiej.

mój po przeróbce na 90 zamyka 75 km/h przy 8000 obrotów , i dalej skubaniec nie chce wkręcać - na stopkach to owszem do 12 tyś. ale już mu tak nie daje żeby znowu wału nie rozjebać.