Zbyt niskie obroty przy 60km/h

Witam mam pewien problem. Dziś zakupiłem do swojego skutera nowy pasek, waroator, przekładnie 11/1 po założeniu tego zestawu skuter osiąga około 60km/h po prostej lecz ma bardzo niskie obroty. Rolki jakie były w komplecie z wariatorem to 5.8gram. Akutalnie mam założony cilinder 72cc, głowice z 50, wałek z większymi krzywkami, wariator ma lekko większy kąt (wm motor wiem że dziadostwo ale chce na tym pojeździć max miesiąc) rolki 5.8gram, filtr stożkowy gąbkowy, i te przełożenia. Przed wymianą wariatora przełożeń i paska skuter jechał te 65 i wkręcał się bardzo dobrze na obroty. Teraz to powinna pomóc regulacja (wiem każdy skuter inaczej się reguluje). Waszym zdaniem jakie rolki do takiego skutera powinny być? I centralkę też powinienem zmienić? Jeśli tak to jak najlepiej dobrać centralke + rolki?

jeżeli zmieniłes przekładnie na 11/1 to może być powod niskich obrotów. Seryjnie może miałeś 13/1

Tak miałem 13/1 dlatego zmieniłem na 11/1 aby móc trochę szybciej jechać:D Tym że skuter nie osiąga max obrotów i nie jedzie więcej niż 60km/h może być spowodowane złą wagą rolek? Czuć że skuter ma zapas mocy lecz nie może się wkręcić na obroty. Na stopce przy zdjętej pokrywie wkręca się na max obroty pasek dochodzi do wariatora na samą górę nie ma nawet 1mm luzu a także schodzi dość nisko na sprzęgło. Dodam że wariator jest nowy kupiłem zestaw z WM-Motor wraz z tuleją krótszą i 2 parami rolek 6,3gram i 5,8 a sprzęgło to seria nic nie wymieniana żadna centralka itp.

To czeka cię teraz regulacja napędu. Kup rolki testowe, sprężyny i sprezynki sprzegla i próbuj.

Jeśli skuter jedzie dość szybko i nie wchodzi na max obroty to rolki są za ciężkie? Sprężynę zostawił bym seryjną i sprężynki sprzęgła też jak na razie muszę rolkami się pobawić lecz nie mam możliwości nigdzie w pobliżu kupna rolek testowych i muszę zamówić z internetu.

Jakie masz teraz rolki? jeśli te co masz są za ciężkie to kup 2 komplety a mianowicie jeden o gram lżejsze a drugi komplet o pół grama lżejszy.

A nawet o półtora grama. Może to te przełożenia są za duze teraz i nie daje rady. Jak mówi Kuba - spróbuj gram lżejszych rolek, a jak nie pomoże to musisz założyć stare przełożenia.

lub jeszcze jeżeli rolki nie pomogą próbuj z regulacja sprzęgła.

Aktualny setup to tak cylinder 72cc, głowica z 50tki, sprzęgło ful seria, wariator wm motor ma troszkę inny kąt i szybciej pasek wchodzi na górę i rolki 5,8gram i próbowałem też 6,3grama bo takie były w zestawie. Na starych przełożeniach jechał te 65 ale wył już wtedy niesamowicie:D Na tych dziś jechałem licznikowe 80 lecz z dużej górki na prostej skuter osiąga max 60 ale ma strasznie małe obroty (wcześniej na takich obrotach i starych częściach jechałem z prędkością około 40) Wiem że może jechać szybciej bo z górki spokojnie się rozpędza więcej. Dysze w gaźniku mam 85 a gaźnik z większą przepustnicą. Spalanie jest dobre świeca kawa z mlekiem. Próbowałem na zwykłym filtrze powietrza ale to samo co na stożku tylko inny dźwiek.

Kisiu1981 napisał:

A nawet o półtora grama. Może to te przełożenia są za duze teraz i nie daje rady. Jak mówi Kuba - spróbuj gram lżejszych rolek, a jak nie pomoże to musisz założyć stare przełożenia.

Co do przełożeń. To nie są zbyt duże ponieważ kolega w torosie f16 ma takie przełożenia 11/1 i kilka innych znajomych także mają 11/1 i spokojnie te 80 jadą. Ja nie chce zrobić ze skutera rakiety i jeździć te 100 tylko spokojnie 60-70 i żeby raz na jakiś czas móc te 80 jechać bo wiem że 4sówem się da :D I żeby wkręcał się na obroty normalnie a nie mulił. A co do modułu to jest odblokowany bo na stopce chodzi normalnie.

No to założ rolki 5 lub 4.5 g i powinno być dobrze. Potem ewentualne poprawki sprzegłem i po sprawie.

Przy ruszaniu od razu na ful manetce jakie skuter powinien mieć obroty? Mógł byś dać link z youtube jakiś żebym usłyszał? Ja mam tak od 0 do 10 muł straszny od tych 10do 35 ma jakieś obroty wyższe i od 35 do 60 mułowato się rozpędza. Dodam że pod górkę skuter jedzie 50km/h więc prędkość o dużo nie spada.

To Baw się rolkami.

Rolki jakie mam do dyspozycji to 3,5gram 5,8gram i 6,3gram. 6x4,5=27gram to czy mogę np wsadzić rolki naprzemian 3,5 i 5,8 czy nie będzie to w jakiś sposób obciążać skutera czy cuś :P Bo wychodzi 27,4gram czyli praktycznie to samo co bym miał rolki 4,5gramowe.

Ja wolał bym wrzucić rolki każda po 4.5 grama.

Wtrącę coś od siebie mam przełożenie 11/1 , oponę 4.00 , przez co mam dość wysokie przełożenie końcowe i też nie mam mocy, a jedyna rzeczą jaka pomoże jest miększa sprężyna centralna , obecnie mam rolki 8,5 g i sprężynę serie , bo niebieska jest za twarda , na rolkach 5,5 , 6,5 wył , na 7,5 ledwo jechał - najlepsze wyniki osiągam na 8,5 , ale jeżeli nie dostane krótkiej niebieskiej to będę testować cięższe rolki

Ale jak się pochylę to jadę gps.owe mierzone na dłuższym odcinku 78km/h , a licznik zamknięty i to mocno ( pokazywał około 95 , ale tam nie ma skali , ale jeszcze da się wyciągnąć kilka km/h :D - kwestia regulacji

Im_Jurek napisał:

Wtrącę coś od siebie mam przełożenie 11/1 , oponę 4.00 , przez co mam dość wysokie przełożenie końcowe i też nie mam mocy, a jedyna rzeczą jaka pomoże jest miększa sprężyna centralna , obecnie mam rolki 8,5 g i sprężynę serie , bo niebieska jest za twarda , na rolkach 5,5 , 6,5 wył , na 7,5 ledwo jechał - najlepsze wyniki osiągam na 8,5 , ale jeżeli nie dostane krótkiej niebieskiej to będę testować cięższe rolki
Ale jak się pochylę to jadę gps.owe mierzone na dłuższym odcinku 78km/h , a licznik zamknięty i to mocno ( pokazywał około 95 , ale tam nie ma skali , ale jeszcze da się wyciągnąć kilka km/h :D - kwestia regulacji

Jak dokładnie zachowywał Ci się skuter na rolkach 5,5 i 6,5. U mnie na 6,3 ma kiepsko z ruszaniem ale od 10do30 ma dosyć dobrą moc potem muł straszny, żeby rozpędzić go do 60 to trzeba naprawdę sporo przejechać. Na rolkach 5,8gram też jest problem z ruszeniem później zaczyna wkręcać się na obroty do tych 30 dosyć ma dobre i od tych 30 znów muł do 60 a z górki jechałem te 70 więc wiem że przełożenia już go nie blokują. Co do opony to mam 12cali 120/70 maxima. Dziś około 14 pojadę po rolki lecz nie wiem jakie kupić jeśli Ty mówisz, że tobie na 8,5gram rolkach dobrze jedzie już mam mętlik w głowie. U siebie mam dość drogi sklep bo rolki kosztują prawie 20zł za zestaw a testowych nie ma ;( Więc jakie rolki polecacie abym kupił i sprawdził czy będzie jakaś poprawa?

Sory za post pod postem lecz mam już mieszane uczucia :D Otóż dużo osób piszę że rolki powinienem mieć 4,5gram a dużo osób pisze że powinienem mieć około 7gram i teraz nie wiem jakie rolki mam kupić ;/

Edit: Jadę po rolki i kupię 4,5gram i 8gram. Może coś z tego wykąbinuje jesli nie to zaczne mieszać te rolki w różnych kombinacjach i sprawdzę na których będzie się jeździło najlepiej a potem kupie po prostu takie jak powinny być.

Kupiłem rolki 4,5gram. Obroty są dość dobre myśle że takie jak powinny być lecz prędkość nadal nie przekracza 60km/h. Pod górkę prędkość jest taka sama jak z górki 60km/h a wiem że blokady na przełożeniach. Już nie mam pomysłu co to może być