Zawór membranowy

Siema! mam pytanie czy zawór np. Malossi MHR, Polini EVO, Stage6 Tassinari daje coś na osiągach :?:

przy 50ccm lepiej reaguje na manetkę gazu

“Tak mi się wydaje” że przy 70cc też lepiej reaguje na gaz xDD
Dobra a teraz na poważnie, to jest tak… Jeżeli zamontujesz takowy to będziesz Twój sqoot miał lepszy przepływ paliwa, jeszcze jak wymienisz membranki to już będzie extra :smiley: Jeżeli chodzi o osiągi to będziesz miał lepsze przyśpieszenie i doda mało do v-max jeżeli więcej paliwa dostawać będzie :smiley:

Zawór membranowy drga z prędkością taka samą jak tłok.
Ważna tu jest jego bezwładność(czyli ciężar jaki posiada) oraz elastyczność. Taki zawór musi się otworzyć i zamknąć (szczelnie podkreślę) w 1/100 sek przy 6000obr/min. Otwiera go masa pędzącej mieszanki i im lżej jej to zrobić tym lepiej, bo więcej się dostanie do karteru, czyli więcej do cylindra czyli większa moc, o co nam przecież chodzi.
W pewnym zakresię obrotów może wystąpić zjawisko nietrzymania szczelności. Na pewno jest to w wyższych partiach obrotów których prawdopodobnie nie osiągniemy, ale można o tym wspomnieć i wtedy występuje zjawisko cofania ładunku do układu dolotowego, oraz wyraźny spadek mocy. Jednakże rzadko to się zdarza poza typowo rajdowymi silnikami.
Zapobiega się temu zmiana kształtu, ilości listków na membranie, …

Generalnie metalowe listki trochę gorzej działają niż w tworzywa sztucznego, ale nie są nie są najgorsze w codziennym użytkowaniu.Różnice są znikome i prawie niewykrywalne.
Prostym testem jest zamontowanie różnych do tego samego zaworu i popatrzeć z jaką siłą trzeba zadziałać żeby zawór się otworzył.

Podsumowując:
Zwróćcie po prostu uwagę na to czy odchylają się swobodnie czy dolegają dobrze i wszytko powinno działać znakomicie.

Powodzenia.

klaudio79 napisał:

Otwiera go masa pędzącej mieszanki i im lżej jej to zrobić tym lepiej, bo więcej się dostanie do karteru, czyli więcej do cylindra czyli większa moc, o co nam przecież chodzi.

i tu to są bzdury. otwiera go tłok kiedy przesuwa się w dół cylindra tworząc podciśnienie i zasysa mieszankę. jak tłok leci w górę tworzy ciśnienie które zamykają zawór. a druga sprawa to to że miękkie raczej nie są dobre, bo membranki jak się wymianie to zazwyczaj na twardsze ;p

Tłok go nie otwiera a mieszanka zasysana przez tłok. Czyli kiedy porusza się w GÓRÊ a nie w dół, bo wtedy mieszanka jest już sprężana w karterze, a zawór jest w tym momencie zamknięty, idealnie kiedy ciśnienie w karterze wzrośnie od podciśnienia (kiedy jest zasysana mieszanka) do ciśnienia wyrównującego się z ciśnieniem atmosferycznym (właściwie troszeczkę poniżej bo tu ma właśnie znaczenie sprężystość listków) i wtedy następuje zamkniecie zaworu.

Kłania się budowa silnika i jego działanie.

Tłok otwiera i zamyka okna w cylindrze.

Co do twardości nie wiem skąd to wyczytałeś, ale na pewno nie z mojego postu.

Trochę doświadczenia Ci potrzeba jeszcze. A jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się nie wypowiadaj.

Pozdrawiam.

słuchaj no, dobrze znam budowę silnik 2t to mnie tu nie poprawiaj, jakby tłoka nie bylo to by mieszanka sama nie otwarła tego zaworu.
ale fakt, przyznaje się co do tego otwierania okien się trochę pomyliłem i tyle.
a membrany jakby lepsze były miększe to czemu w sportowym zaworze membranowym mam twardsze membrany niż te w seryjnym? a skuter lepiej chodzi na nim, lepiej reaguje na manetkę itp?

Kupiłem zawór Hebo II, muszę wymieniać w nim płytkiż Czy te co są org. są dobre?

Jeżeli spełniają warunki wspomniane wcześniej to nie musisz wymieniać.

klaudio79, Dla mnie to co napisałeś to w ogóle kosmos i nie wiem w ogóle po co ? Nie pomagasz w ogóle pisząc kiedy taki zawór się otwiera i przy której sekundzie.
“Jeżeli spełniają warunki wspomniane wcześniej to nie musisz wymieniać.”
To jakaś kolejna bzdura… Bo po co by wymieniać membrany skoro wymiana nic nie daje ?
Przeczytaj mojego posta jeszcze raz i chyba wszystko jasne.
kamil12363, Jak wcześniej napisałem żeby można wykorzystać 100% z zaworu kup jeszcze carbonowe membrany (te płytki) :slight_smile:

Są w nim carbonowe membrany.

No więc jak są to nie musisz już nic wymieniać w nim :slight_smile: