Witam,
Chyba zatarło mi się łożysko w deklu od przekładni, to które jest koło dzwonu, kiedy jade skuterem to świszczy i szumi jak by samolot za mną leciał xD
Jak próbuje nim kręcić to się zacina itd.
Szukałem takiego na skuterdoktor, mieloch, skutercentrum i nie znalazłem takiego.
Chciałbym mieć je jak najszybciej bo nie da się za bardzo jeździć jak tak szumi, wkurzające to jest.
To co mam teraz to raczej nie idzie już odratować jakoś???
Dealer keeway takiego na razie niema może dopiero za tydzień będą mieć a ja potrzebuje go jak najszybciej.
Wiecie gdzie go mogę znaleźć, w jakimś sklepie internetowym? może źle szukałem?
Wyjmij to łożysko i spisz numer albo pokaż je w sklepie z łożyskami, koleś na pewno coś dobierze. A koszt nie będzie ogromny, ok 6zł.
nie kupuj łożysk w żadnym milochu ani w sd po prostu dużo przepłacisz, na łożyska s6 na mielochu kosztują 100zł a ja te same łożyska z uszczelniaczami zapłaciłem razem 67zł
ja wywalilem to lozysko bo na co ono tam wlasciwie jest ? ^^
gosc juz jezdzi rok na focusię bez tego lozyska i nic mu się nie stalo
skoro tam jest to widać po coś jest potrzebne.
Tylko się jeszcze zapytam, jak je wyciągnąć? potrzeba jakichś specjalistycznych narzędziż
W pobliżu mojego domu są 2 sklepy z łożyskami, tak przynajmniej zumi.pl pokazał, więc jakbym je wyciągną to mogę tam podjechać zapytać.
Może ktoś potwierdzić czy to łożysko jest potrzebne i czy można je wywalić?
Łożysko wyciągniesz podgrzewając kapę do ok 100 stopni i samo ci wyleci. Co do łożyska to w sklepie z łożyskami
a jakieś inne sposobył nie bardzo mam czym to rozgrzać do takiej temperatury
To łożysko jest tam potrzebne podtrzymuje cały wałek ze sprzęgłem i przeciw talerzerzami. W ten sposób pozbywasz się zbędnych drgań.
Sprubuj ten “dekielek” lozyska co przykrywa kulki czy tam igly zdjac i napchac tam smaru.
Powinno pomoc, a jeśli kupisz nowe to zaloz nowe.
kojak666,
Jak tylko jutro smar znajdę to zrobię jak mówisz ;p
Mieszkam na wsi wiec maszyn rolniczych jest duzo to się regeneruje lozyska jak jest taka mozliwosc :mrgreen: :mrgreen:
Tylko ze jak się nie da zdjac dekielka to wiertelko 1 strzykawka i się smaruje.
Posmarowałem to smarem, już tak nie świszczy, ale są wibracje lekkie i klekocze trochę jak kołem kręcę.
Chyba jednak łożysko do wymiany, dzięki wszystkim za pomoc.
To musialo się pozadnie zatrzec.
Kup nowe i będzie po sprawie.
Pozdro
Nie musisz tego dekla tak mocno podgrzewać kumplowi ono wychodzi po dłuższej przejżdże jak ściągnie nagrzaną kanpe