Zastanawiający wzrost mocy w Marauder GN 125 98r

Witam
Nie dawno zakupilem suzuki marauder 125 i go jeszcze poznaje lecz zauważyłem coś co zaczęło mnie zastanawiać i troche nie powiem przeszkadza.
Przykładowo, jadę prostym odcinkiem i wjeżdżam na estakadę a cały czas prędkość jest w bliskiej okolicy 60km/h. Gdy zbliżam się do najwyższego punktu estakady ( nadal jadąc pod górę) nagle dostaje zdecydowanie wyższych obrotów i w kilka sekund przekracza prędkość 70km/h a żadnego parametru typu bieg lub maneta nie zmieniam.
Różnica też jest ogólnie w jeździe gdy motocykl rozpoczyna bieg to w odpowiednim czasie muszę się jakby “wbić” w moment odpowiednich obrotów i odpowiednio szybko zmienić bieg aby jechał szybciej na wyższych obrotach a jeśli nie zdążę to jadę na standardowych obrotach(maksymalnie dobija do 80km/h).
Do drugiej kwestii sie przyzwyczaiłem i nie jest wyjątkowo bardzo uciążliwa lecz ta pierwsza niestety całkiem. Jesli ktoś wie od czego może to zależeć to chętnie przyjmę każdą wiedzę.
Dziękuję za każdą odpowiedź

ja bym zrobił megaczyszczenie i regulacje gaźnika - a zwłaszcza pływaka.
Bo jeżeli nagle ci wchodzi sam na wyższe obroty to oznacza że albo nagle skąd zaciąga tzw lewe powietrze albo niedobory paliwa w komorze pływakowej powodują zubożenie mieszanki - co może powodować wyższą moc (ale też szkodliwe temperatury w cylindrze).