Witam wszystkich. Chciałbym się poradzić w sprawie żarówek.
Kupiłem skuter elektryczny. Jak to zwykle bywa z elektrykami chciałbym zwiększyć jego zasięg oszczędzając na prądzie oświetlenia. Wyliczyłem, że przy zamontowanych seryjnie standardowych żarówkach non stop pobierana jest energia łącznie 85W. Pozamieniałem już sobie z tyłu na LEDy + postojowe z przodu. Chciałbym jednak też wymienić na LEDy przednie reflektory, które pożerają najwięcej tj. 2 x 35W .
Wiem, że ustawa póki co nie przewiduje oświetlenia dziennego dla jednośladów ale mimo wszystko chciałbym co najmniej jedną żarówkę wymienić na LED. Gdzie można kupić taki zamiennik ? To jest zdaje się H4 35/35W. A tak wogóle przy okazji, czy wg przepisów muszą być czynne obydwa przednie reflektory ?
Z tego co wiem,jeśli masz reflektor na dwa to obydwa muszą świecić...
Jeśli chodzi o ledy do przodu to poszukaj na allegro, niedawno widziałem własnie h4 ale 5-cio watówki. :)
Ja mam dwa reflektory, a świeci się jedna żarówka i nikt się nie przyczepił.
u mnie świeci się jedna żarówka od długich świateł a druga od świateł mijania jak włączę długie to jest na odwrót i razi innych po oczach zawsze jedno światło. może nie powinienem tak jeździć ale wg mnie w ten sposób przynajmniej jestem widoczny o wiele lepiej niż jadąc np na postojówkach. a wiadomo że motocykle i skutery bardzo często są nie dostrzegane na drodze i trzeba to mieć na uwadze
Dzięki za pomoc i przemyślenia. Prawdopodobnie wymienię sobie tylko jedną żarówkę na led a drugą zostawię, żeby mieć długie światła. Racja, że trzeba robić wszystko, żeby być zauważonym, a ja szczególnie, bo jadę prawie bezgłośnie i mnie nawet nie słyszą. Jak jest szaro albo mocne słońce, to zakładam kamizelkę odblaskową.
pamietam jakis model chyba bmw motorka ktory mial 2 lampy z przodu, jedna byla mijania, druga dluga czy przeciwmgielna, nie bylo opcji zeby sie obie dalo wlaczyc naraz, wiec raczej nie ma takiego wymogu (obie na jednej wysokosci, lustrzanie obok siebie). na sqterku mam pionowo mijania mala, i nizej dalekie, tez nie mam opcji wlaczyc obu :) wiec raczej nie, bo homologacja jest...