Kupiłem skuter którego jestem trzecim włascicielem, natomiast skuter nadal jest zarejestrowany na pierwszego własciciela, dlatego jeżdzę z umowami kupna sprzedaży. teraz moje pytanie: czy jeżeli teraz chciałbym sprzedać ten skuter to czy musze go przed tym zarejestrować na mnie, czy mogę dać kupującemu wszystkie umowy które były dotychczas spisane?
możesz nie rejestrować, spisujesz umowę z nabywcą i dajesz mu wszystkie poprzednie umowy. Jak będzie której brakować to nie będzie się dało skutera zarejestrować.
Pewnie pierwszy właściciel wyrejestrował od razu skuter w WK i w firmie ubezpieczeniowej. Czy więc skuter ma ważne OC i na kogo ono widnieje, skoro już nie na pierwszego właściciela? Opłaciłeś opłatę w Urzędzie Skarbowym?
Nie ma czegoś takiego jak jazda na umowę kupna sprzedaży. Jest coś takiego jak ustawowy termin rejestracji pojazdu. Dowód rejestracyjny widnieje na osobę, która go wyrejestrowała... Ważny jest przegląd techniczny?
Ja bym takiego pojazdu nigdy nie kupił. Zawsze na kolanie można spreparować taką umowę, skąd pewność że skuter nie jest kradziony?
Numer Vin w dowodzie rejestracyjnym zgadza się z tym na ramie?
Zgadza się benekpe. Pierwszy właściciel pewnie pofatygował się do ubezpieczyciela i zgłosił sprzedaż pojazdu - żeby nie musieć płacić OC za skuter. Więc raczej jezdzisz bez ważnego OC (no chyba że sprzedaży dokonano w ciągu tego roku a OC było opłacone na cały rok).
Dodam, że na zgłoszenie do Wydziału Komunikacji i skarbówki masz 30 dni od dokonania transakcji.
Tak jak pisze madi. Pozatym co ma wiatrak do piernika, to ,ze pojazd nie zostal przerejestrowany, nie oznacza, ze nie ma OC. Bez przerejestrowania mozna wykupic OC. Tak samo z przegladem, wiec po co te epopeje odrazu?
Do skarbowki jest 14dni tak przy okazji. A z wydzialem komunikacji to jest tak, ze ten przepis jest teoretyczny.
Rejestrowalem kiedys pojazd, ktory od 6 lat nie byl przerejestrowywany, mial kilku wlascicieli, ja tez rejestrowalem po roku i bez żadnego problemu. Wazne zeby byly wszystkie umowy po kolei i dane musza sie zgadzac pojazdu/wlascicieli i tyle.
Podałem na swoim przykladzie, a podobnych spraw znam setki i nigdy nie bylo zadnego problemu.
Popieram SGhosta, dodam jeszcze, że podatek PCC-3 obejmuje tylko pojazdy wartości powyżej 1000 zł.
Autor wątku chce zapewne wiedzieć, czy uda mu się sprzedać ten skuter bez przerejestrowania. Tylko że może się przy okazji okazać, że nie ma też ważnego OC i jeździ bez ważnego przeglądu technicznego. Wówczas raczej nikt takiego pojazdu od niego nie kupi - ja bym przynajmniej tego nie zrobił. Botek nie napisał, czy ma dowód rejestracyjny od pierwszego właściciela. Wiemy tylko, że ma umowy kupna sprzedaży. Były poruszane na forum już takie przypadki, że okazało się że skuter był kradziony.
Skarbówka zapłacona, oc jest, dokumenty skutera są na pierwszego właściciela
Skuter nie jest kradziony, rama się zgadza
No to nic nie stoi na przeszkodzie, by go sprzedać :-)
Ale przed sprzedażą muszę go na siebie zarejestrować?
Nie musisz, ale to działa na Twoją niekorzyść. Kupujący widzi poprzednie ceny i to, że będzie 4 czy 5 właścicielem, ja bym sobie odpuścił taki zakup.