Witam. Posiadam skuterek Tiger MAX 4T. W ciagu miesiaca wymieniłem w nim :
-nowy cylinder 50ccm
-nowy gaznik (wraz ze ssaniem automatycznym)
-nowe sprzeglo
-nowy kruciec ssacy
-nowy wariator sportowy z rolkami 5,5g
Moj problem polega na tym, ze gdy przekrece manetke dusi sie a po chwili wchodzi na obroty i normalnie ruszam z miejsca. Rowniez dziwne dla mnie jest to , ze jak przekrece manetke i zaraz ja puszcze to dusi sie i momentalnie gasnie... Ja stawiam raczej na gaznik ze jest zle wyregulowany, ale wole sie Was zapytac co to moze byc...
Rowniez gdy rano odpalam go i zostawie na nozce na 3 min aby sie rozgrzal , to obroty ma 2 000 przez jakies 20 sek a nastepnie momentalnie gasnie jakby ktos zaplon wylaczyl... Teraz pytanie : DUSI SIE BO MA ZA DUZO PALIWA , ZA MALO POWIETRZA ? CZY DUSI SIE BO MA ZA DUZO POWIETRZNA , ZA MALO PALIWA :< ?
Dodam ze nie bylo takiego czegos zaraz po tym jak kupiłem gaznik ten nowy. Wtedy były ustawienia fabryczne i spokojnie chodzil , nie dusil sie nic... Problemy zaczely sie dopiero , gdy chciałem troche pobawic sie w mechanika :D i zmniejszyc jemu mieszanke na powietrze , OD TEJ PORY ZA CHOLERE NIE MOGE GO POPRAWNIE WYREGULOWAC , BO :
1. Na jednym forum napisali , ze silnik musi byc rozgrzany, przekrecam srubke od mieszanki tak, aby silnik mial wtedy najwieksze obroty, a dopiero pozniej zmiejszam oborty jalowe...
2. Na innym forum napisal, ze trzeba zakrecic calkiem srubke od mieszanki a nastepnie co 0,5 obrotu ja odkrecac, przy czym regulowac wolne obroty.
3. Z kolei w jakims poradniku u wujka Google napisane było, ze srube sie reguluje co 2 obroty..
4. Na forum kolejnym było napisane, ze trzeba przekrecic tak srube w lewo na powietrze, aby skuter zgasl, a nastepnie o 0,5 obrotu przekrecac na paliwo i wtedy jest prawidlowo wyregulowany
Pytanie teraz która z tych wersji jest prawdziwa? A moze jeszcze jest jakas , o której nie wiem ? :D Najlepiej jakby sie wypowiedziała osoba, która w 90 % wie jak doprowadzic ten gaznik do porzadku, osoba która tez miala takie problemy jak ja... Z góry oczywiscie DZIĘKUJE :>